bihon.ro Web analytics

Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Persoanele care au fost condamnate la pedeapsa amenzii penale într-un anumit cuantum, conform art. 61 din Codul penal, vor trebui să achite această amendă în termenul de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Scris de Demian - Persoanele care au fost condamnate la pedeapsa amenzii penale într-un anumit cuantum, conform art. 61 din Codul penal, vor trebui să achite această amendă în termenul de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Dacă persoana condamnată se află în imposibilitate de a achita integral această amendă în termenul arătat mai sus, aceasta poate adresa judecătorului delegat cu executarea, o cerere de eșalonare a plății amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare, atunci când acesta se află în imposibilitate de plată.

În măsura în care persoana condamnată nu poate achita această amendă, se va analiza acest aspect din perspectiva bunei sau relei credințe a persoanei vis-a-vis de acest aspect.

Astfel, dacă persoana condamnată, nu poate achita amenda penală din motive neimputabile, trebuie avut în vedere dispozițiile art. 64 din Codul penal, prin care i se oferă acestuia posibilitatea „achitării amenzii” prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

În acest sens, persoana condamnată trebuie să își manifeste personal consimțământul în vederea prestării muncii neremunerate în folosul comunității. Totuși, în situația în care, din cauza stării de sănătate, persoana este incapabilă de a presta această muncă, practic obligația la plata amenzii penale „se stinge”, neoperând înlocuirea acesteia cu un număr corespunzător de zile închisoare.

Astfel, dacă persoana condamnată, nu va achita această amendă penală deși prezintă suficiente resurse financiare pentru a onora această obligație pecuniară,

instanța de judecată va constata că persoana condamnată este de rea-credință și va dispune pe cale de consecință înlocuirea pedepsei amenzii penale cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea, în regim privativ de libertate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.