bihon.ro Web analytics

Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Persoanele care au fost condamnate la pedeapsa amenzii penale într-un anumit cuantum, conform art. 61 din Codul penal, vor trebui să achite această amendă în termenul de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Scris de Demian - Persoanele care au fost condamnate la pedeapsa amenzii penale într-un anumit cuantum, conform art. 61 din Codul penal, vor trebui să achite această amendă în termenul de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Dacă persoana condamnată se află în imposibilitate de a achita integral această amendă în termenul arătat mai sus, aceasta poate adresa judecătorului delegat cu executarea, o cerere de eșalonare a plății amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare, atunci când acesta se află în imposibilitate de plată.

În măsura în care persoana condamnată nu poate achita această amendă, se va analiza acest aspect din perspectiva bunei sau relei credințe a persoanei vis-a-vis de acest aspect.

Astfel, dacă persoana condamnată, nu poate achita amenda penală din motive neimputabile, trebuie avut în vedere dispozițiile art. 64 din Codul penal, prin care i se oferă acestuia posibilitatea „achitării amenzii” prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

În acest sens, persoana condamnată trebuie să își manifeste personal consimțământul în vederea prestării muncii neremunerate în folosul comunității. Totuși, în situația în care, din cauza stării de sănătate, persoana este incapabilă de a presta această muncă, practic obligația la plata amenzii penale „se stinge”, neoperând înlocuirea acesteia cu un număr corespunzător de zile închisoare.

Astfel, dacă persoana condamnată, nu va achita această amendă penală deși prezintă suficiente resurse financiare pentru a onora această obligație pecuniară,

instanța de judecată va constata că persoana condamnată este de rea-credință și va dispune pe cale de consecință înlocuirea pedepsei amenzii penale cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea, în regim privativ de libertate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica
  Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Antonia Lestyan, în juriu la Beauty Forum
  Antonia Lestyan este cel mai tânăr make-up artist din juriul concursului Beauty Forum Cluj.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au distrat la Balul Bobocilor LPS Bihorul
   Șase perechi au concurat la ediția din acest an a Balului Bobocilor „Neon Party” a Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pro şi contra salariului minim de 60% din cel mediu la nivelul UE
  Socialiştii europeni propun introducerea unui mod de calcul unitar al salariului minim la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor din centru: Pasajul Magheru – 40%, Podul Dacia – 60%
  O raritate între lucrările municipale - şantierul de pe Magheru avansează văzând cu ochii. Este şi cel care provoacă cel mai mare deranj în traficul rutier din centru. 3

  BIHON Sport local

  Dorința lui Mihai Neșu de ziua lui: Nu vreau nimic pentru mine!
  Fostul fotbalist orădean Mihai Neșu împlinește miercuri, 19 februarie, 37 de ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.