bihon.ro Web analytics

Nația și Statul degeaba

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.
Scris de Demian - Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.

Două din cele trei licitații pentru cele trei loturi ale autostrăzii din Bihor sunt blocate. Motivul? Rezultatele ce au dat drept câștigătoare compania locală Trameco (Selina Grup) au fost contestate în instanță, respectiv la altă instituție de stat – Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Și, de vreme ce în țara asta nimic nu funcționează armonic, bineînțeles că acele companii contestatare au primit câștig de cauză.

Rezultatul: proiectul autostrăzii din Bihor, început încă din vremea Guvernului Năstase este blocat, încă o dată. Practic, Statul Român se invalidează pe el însuși. CNAIR analizează oferte vreme de opt luni, după care deciziile sale se dovedesc prost fundamentate și ușor demontabile, la alte instituții abilitate în acest domeniu. Și unii, și alții, încearcă să-și justifice salariile barosane. Și unii, și alții primesc leafa din banii noștri, ai contribuabililor. Îndeosebi ai celor care își câștigă pâinea muncind în domeniul privat. Acolo unde nu apare niciun prim-ministru să îți crească veniturile încercând să te mituiască electoral, citind mecanic de pe-o foaie. Doar-doar vei ține minte culoarea
partidului ce ți-a crescut salariul, atunci când vei fi chemat, din nou, la urne.

Între timp, însă, același partid aparent darnic uită să genereze ceea ce orice român așteaptă, indiferent că suntem bugetari sau lucrăm în sectorul privat. Și anume, servicii mai bune pentru cetățenii săi. Cu toții ne dorim școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune și chiar terenuri de sport mai bune, pentru noi și pentru copiii noștri. Cu toți vrem ca măcar copiii noștri să prindă condiții de trai asemănătoare celor pe care le vedem în Occident. Și totuși, cât mai acceptăm să fim duși de nas, mulțumiți cu orice ciosvârtă ce ni se aruncă dinspre politruci?

Cu certitudine, nicio țară nu se poate dezvolta cu adevărat dacă singura politică pe care guvernul său o urmărește este aceea de a creea clivaje sociale. Azi, să lucrezi la Stat devine visul oricărui tânăr care observă cum, de la an la an, salariile în sectorul public se detașează față de cele din sectorul privat. Și, pasămite, mai umblă vorba că nici nu e așa de stresant la stat, ca în privat. Există o tendință migraționistă a forței de muncă tinere spre sectorul de stat și aspectul trebuie să îngrijoreze. Însă vede cineva și dincolo de 2020?

O întrebare se impune: dacă, prin politicile sale salariale și prin atitudinea anti-multinaționale, Guvernul ne încurajează să lucrăm cu toții la stat, oare cine și de unde ne vor plăti salariile? Chiar ne dorim întoarcerea la economia de tip centralizat, în care Statul era în tot și-n toate?
S-a dovedit, nu o dată, că istoria îi pedepsește, fără drept de recurs, pe cei amnezici, care tind să repete la infinit aceleași greșeli. Și tare mi-e că azi, noi, ca nație, stăm mai prost decât ni se pare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei candidați pentru șefia Senatului Universității
  Conferențiarul Aurel Căuș (cadru didactic la Facultatea de Informatică și Științe), lectorul Ionuț Oprea (directorul Departamentului Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Științe Socio-Umane) și Cristian Grava de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației sunt cei trei candidați pentru funcția de președinte al Senatului Universității din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a redeschis magazinul Desidea din Lotus Center!
  Acum câteva zile magazinul Desidea din Lotus Center s-a redeschis. Vă așteaptă într-un spațiu mai mare, cu o gamă largă de produse, după cum se vede și în imagini.

  România

  Euro trece de 4,8 lei pentru prima dată în istorie. Creşterea, resimţită la raft
  Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Femeie găsită decedată în propria locuință
  O femeie, în vârstă de 83 de ani, a fost găsită decedată într-un apartament situat într-un bloc de pe strada Mihail Sadoveanu din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase migranți din Algeria, Maroc și Siria depistați la frontiera cu Ungaria
  Polițiștii de frontieră orădeni au depistat șase cetățeni din Algeria, Siria și Maroc care încercau să treacă ilegal granița cu Ungaria, 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tâlhărie calificată la Beiuș: Doi bărbați și-au tâlhărit partenerul de pahar
  Doi beiușeni, cu vârste de 28 si 29 de ani, au ajuns în arestul poliției după ce au tâlhărit un bărbat de 46 de ani, din Budureasa, cu care anterior băuseră.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.