bihon.ro Web analytics

Nația și Statul degeaba

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.
Scris de Demian - Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.

Două din cele trei licitații pentru cele trei loturi ale autostrăzii din Bihor sunt blocate. Motivul? Rezultatele ce au dat drept câștigătoare compania locală Trameco (Selina Grup) au fost contestate în instanță, respectiv la altă instituție de stat – Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Și, de vreme ce în țara asta nimic nu funcționează armonic, bineînțeles că acele companii contestatare au primit câștig de cauză.

Rezultatul: proiectul autostrăzii din Bihor, început încă din vremea Guvernului Năstase este blocat, încă o dată. Practic, Statul Român se invalidează pe el însuși. CNAIR analizează oferte vreme de opt luni, după care deciziile sale se dovedesc prost fundamentate și ușor demontabile, la alte instituții abilitate în acest domeniu. Și unii, și alții, încearcă să-și justifice salariile barosane. Și unii, și alții primesc leafa din banii noștri, ai contribuabililor. Îndeosebi ai celor care își câștigă pâinea muncind în domeniul privat. Acolo unde nu apare niciun prim-ministru să îți crească veniturile încercând să te mituiască electoral, citind mecanic de pe-o foaie. Doar-doar vei ține minte culoarea
partidului ce ți-a crescut salariul, atunci când vei fi chemat, din nou, la urne.

Între timp, însă, același partid aparent darnic uită să genereze ceea ce orice român așteaptă, indiferent că suntem bugetari sau lucrăm în sectorul privat. Și anume, servicii mai bune pentru cetățenii săi. Cu toții ne dorim școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune și chiar terenuri de sport mai bune, pentru noi și pentru copiii noștri. Cu toți vrem ca măcar copiii noștri să prindă condiții de trai asemănătoare celor pe care le vedem în Occident. Și totuși, cât mai acceptăm să fim duși de nas, mulțumiți cu orice ciosvârtă ce ni se aruncă dinspre politruci?

Cu certitudine, nicio țară nu se poate dezvolta cu adevărat dacă singura politică pe care guvernul său o urmărește este aceea de a creea clivaje sociale. Azi, să lucrezi la Stat devine visul oricărui tânăr care observă cum, de la an la an, salariile în sectorul public se detașează față de cele din sectorul privat. Și, pasămite, mai umblă vorba că nici nu e așa de stresant la stat, ca în privat. Există o tendință migraționistă a forței de muncă tinere spre sectorul de stat și aspectul trebuie să îngrijoreze. Însă vede cineva și dincolo de 2020?

O întrebare se impune: dacă, prin politicile sale salariale și prin atitudinea anti-multinaționale, Guvernul ne încurajează să lucrăm cu toții la stat, oare cine și de unde ne vor plăti salariile? Chiar ne dorim întoarcerea la economia de tip centralizat, în care Statul era în tot și-n toate?
S-a dovedit, nu o dată, că istoria îi pedepsește, fără drept de recurs, pe cei amnezici, care tind să repete la infinit aceleași greșeli. Și tare mi-e că azi, noi, ca nație, stăm mai prost decât ni se pare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.