bihon.ro Web analytics

Nația și Statul degeaba

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.
Scris de Demian - Aflăm, iată, cum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „reușește”, din nou, să lucreze în defavoarea contribuabililor din această țară.

Două din cele trei licitații pentru cele trei loturi ale autostrăzii din Bihor sunt blocate. Motivul? Rezultatele ce au dat drept câștigătoare compania locală Trameco (Selina Grup) au fost contestate în instanță, respectiv la altă instituție de stat – Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Și, de vreme ce în țara asta nimic nu funcționează armonic, bineînțeles că acele companii contestatare au primit câștig de cauză.

Rezultatul: proiectul autostrăzii din Bihor, început încă din vremea Guvernului Năstase este blocat, încă o dată. Practic, Statul Român se invalidează pe el însuși. CNAIR analizează oferte vreme de opt luni, după care deciziile sale se dovedesc prost fundamentate și ușor demontabile, la alte instituții abilitate în acest domeniu. Și unii, și alții, încearcă să-și justifice salariile barosane. Și unii, și alții primesc leafa din banii noștri, ai contribuabililor. Îndeosebi ai celor care își câștigă pâinea muncind în domeniul privat. Acolo unde nu apare niciun prim-ministru să îți crească veniturile încercând să te mituiască electoral, citind mecanic de pe-o foaie. Doar-doar vei ține minte culoarea
partidului ce ți-a crescut salariul, atunci când vei fi chemat, din nou, la urne.

Între timp, însă, același partid aparent darnic uită să genereze ceea ce orice român așteaptă, indiferent că suntem bugetari sau lucrăm în sectorul privat. Și anume, servicii mai bune pentru cetățenii săi. Cu toții ne dorim școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune și chiar terenuri de sport mai bune, pentru noi și pentru copiii noștri. Cu toți vrem ca măcar copiii noștri să prindă condiții de trai asemănătoare celor pe care le vedem în Occident. Și totuși, cât mai acceptăm să fim duși de nas, mulțumiți cu orice ciosvârtă ce ni se aruncă dinspre politruci?

Cu certitudine, nicio țară nu se poate dezvolta cu adevărat dacă singura politică pe care guvernul său o urmărește este aceea de a creea clivaje sociale. Azi, să lucrezi la Stat devine visul oricărui tânăr care observă cum, de la an la an, salariile în sectorul public se detașează față de cele din sectorul privat. Și, pasămite, mai umblă vorba că nici nu e așa de stresant la stat, ca în privat. Există o tendință migraționistă a forței de muncă tinere spre sectorul de stat și aspectul trebuie să îngrijoreze. Însă vede cineva și dincolo de 2020?

O întrebare se impune: dacă, prin politicile sale salariale și prin atitudinea anti-multinaționale, Guvernul ne încurajează să lucrăm cu toții la stat, oare cine și de unde ne vor plăti salariile? Chiar ne dorim întoarcerea la economia de tip centralizat, în care Statul era în tot și-n toate?
S-a dovedit, nu o dată, că istoria îi pedepsește, fără drept de recurs, pe cei amnezici, care tind să repete la infinit aceleași greșeli. Și tare mi-e că azi, noi, ca nație, stăm mai prost decât ni se pare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  25 mai, termen prorogat le Declarația unică
  Declarația unică nu mai are termenul de depunere pe 15 martie. ANAF a stabilit un nou termen – 25 mai.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu pe strada Liszt Ferenc din Oradea: bărbat în stop cardio-respirator și cu arsuri, resuscitat și trimis la UPU
  Un bărbat de 65 de ani a suferit arsuri de gradul IV pe circa 80% din suprafața corpului, în urma unui incendiu produs la un apartament situat pe strada Liszt Ferenc dn Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curs gratuit de prim ajutor - resuscitare gratuit în Oradea
  Un tată, care şi-a văzut copilul pierind fără să îl poată ajuta, a decis să înveţe cum să îi salveze pe alţii, iar de câţiva ani, bărbatul predă cursuri gratuite de prim ajutor, autorizate la nivel european.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Efectele coronavirus: stocurile de măști din farmaciile din Oradea sunt epuizate
  Stocurile de măști chirurgicale s-au epuizat în aproximativ toate farmaciile din Oradea, din cauza temerii orădenilor de coronavirus. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Traficant de droguri de mare risc, prins de polițiștii orădeni
  Un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Oradea, dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc, a fost arestat de poliţiştii orădeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci localități bihorene vor fi cadastrate gratuit
  În prezent, din totalul de 101 de UAT-uri din județul Bihor, patru sunt cadastrate în proporție de sută la sută.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.