bihon.ro Web analytics

Neconstituționalitatea achitării taxei de timbru

<p align="justify">La data de 27 mai 2015 Curtea Constituțională a admis cu majoritate de voturi excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 29 alin 1 din OUG nr. 80/2013 potrivit cărora „Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la: […] i) cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din acestea”.
Scris de Carmen Ile - <p align="justify">La data de 27 mai 2015 Curtea Constituțională a admis cu majoritate de voturi excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 29 alin 1 din OUG nr. 80/2013 potrivit cărora „Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la: […] i) cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din acestea”.

Prin decizia Curții Constituționale s-a stabilit faptul că taxele judiciare de timbru sunt constituţionale în măsura în care sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile referitoare la despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând dintr-o cauză penală în condiţiile în care fapta cauzatoare de prejudiciu, la momentul săvârşirii acesteia, era prevăzută ca infracţiune.

De precizat că, potrivit vechiului Cod Penal constituia infracțiunea de vătămare corporală din culpă lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, iar noul Cod Penal, intrat în vigoare la data de 01 februarie 2014 a modificat numărul de zile de îngrijiri medicale necesar pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de vătămare corporală din culpă în peste 90 zile.

În dosarele aflate în faza de urmărire penală după momentul intrării în vigoare a noului Cod Penal, pentru o faptă care constituia infracțiunea de vătămare corporală din culpă potrivit vechiului Cod Penal, procurorul emitea o ordonanță de clasare în cazul în care numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea vătămării produse prin faptă nu depășea 90 de zile. În acest caz, persoanele vătămate s-au adresat instanței civile cu o acțiune în despăgubiri, solicitându-li-se de către instanța de judecată timbrarea corespunzătoare a cererii de chemare în judecată.

Ca urmare a Deciziei nr. 387 din data de 27.05.2015 prin care s-a admis excepției de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 29 alin 1 din OUG nr. 80/2013, aceste persoane care au achitat taxa de timbru pentru acțiunea civilă provenită dintr-o faptă care constituia infracțiune în baza vechiului Cod Penal, au dreptul să solicite restituirea taxei de timbru achitată.

Av. Răzvan Doseanu

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.