bihon.ro Web analytics

Recuperarea prejudiciului în procesul penal de către succesorii persoanei vătămate

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Persoana vătămată prin săvârșirea unei infracțiuni este în drept să se constituie parte civilă în dosarul penal până la momentul începerii cercetării judecătorești în cauză.Însă, dacă pe parcursul desfășurării procesului penal, persoana vătămată decedează, se nasc două situații cu privire la acțiunea civilă:
Scris de Demian - Persoana vătămată prin săvârșirea unei infracțiuni este în drept să se constituie parte civilă în dosarul penal până la momentul începerii cercetării judecătorești în cauză.Însă, dacă pe parcursul desfășurării procesului penal, persoana vătămată decedează, se nasc două situații cu privire la acțiunea civilă:

Dacă până la data intervenirii decesului acesteia, persoana vătămată a formulat în cauză o constituire de parte civilă, acțiunea civilă este continuată în cauză de succesorii acesteia.

Pe de altă parte, dacă în acest interval de timp, persoana vătămată nu a formulat constituirea de parte civilă, succesorii acesteia nu se pot constitui părți civile în cauză, decât dacă, decesul survenit are legătură de cauzalitate cu leziunile produse prin infracțiunea ce face obiectul cauzei.

Obiectul acțiunii civile în cadrul procesului penal în reprezintă tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs prin comiterea faptei care face obiectul acțiunii penale.

Pentru ca răspunderea civilă a inculpatului să poată poată fi angajată in cadrul procesului penal trebuie ca prejudiciul să fi fost creat prin infractiunea săvârșită. Cu alte cuvinte, cauza apariției prejudiciului trebuie să iși aibă originea in fapta de natura penală.

Astfel, în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, cel îndreptățit să solicite repararea prejudiciului astfel cauzat este persoana vătămată.

Pe de altă parte, dispozițiile art. 1.391 alin.1) Cod Civil, stabilesc că, într-o cauză penală având ca obiect o infracțiunea prin care s-a adus atingere integrității corporale, doar victima este îndreptățită să obțină o despăgubire pentru prejudiciul cauzat și pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.

În mod categoric prevederile art. 1.391 alin. 4) Cod Civil, tranșează aceste aspect și prevede că „dreptul la despăgubire … nu trece la moștenitori. Aceștia îl pot exercita, dacă acțiunea a fost pornită de defunct”.

În caz de deces al părţii civile, acţiunea civilă exercitată rămâne în competenţa instanţei penale dacă moştenitorii îşi exprimă opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile în termen de cel mult două luni de la data decesului.

Potrivit dispozițiilor prevăzute de art. 1.391 alin. 2) Cod Civil, instanța va putea să acorde despăgubiri ascedenților, fraților, surorilor și soțului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, dar așa cum am arătat, doar dacă există legătură de cauzalitate.

Obiectiul acțiunii civile nu se poate referi decât la desdăunarea persoanei vătămate, desdăunare care rezultă în mod exclusiv din culpa (vina) reținută în sarcina inculpaților și ca urmare directă a infracțiunii comise.

Instanța de judecată nu va putea astfel să acorde despăgubiri în cazul în care se pretinde daune pentru alte fapte decât cele ce constituie obiectul acțiunii de trimitere în judecată, deoarece competența instanței penale sesizată cu judecarea infracțiunii, nu se poate proroga și asupra examinării altor fapte cu care instanța penală nu a fost sesizată.

Această soluție rezultă din legătura strânsă ce există între fapta penală ce se judecă în fața instanței penale și consecințele civile ale acesteia, din care rezultă obligația de desdăunare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Răzvan Vicoveanu, nominalizat la UNITER
  UNITER a anunţat nominalizările pentru a XXVIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu, Călin Ciobotari.

  BIHON Sport local

  Arbitrii bihoreni s-au pregătit la Vadu Crișului
  A devenit o tradiție ca în pauza competițională de iarnă, arbitrii bihoreni să efectueze un stagiu centralizat de pregătire la Vadu Crișului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bădălău: România va deveni al doilea focar de coronavirus după Italia
  Senatorul PSD Nicolae Bădălău a declarat, luni, că virusul ucigaş va ajunge şi în România, iar în cel mult două săptămâni țara va deveni al doilea focar de coronavirus după Italia. Mulți români se întorc din peninsulă. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire din epoca bronzului
  În şantierul din zona Pieţei 100 s-au descoperit fragmente ceramice vechi de peste 3000 de ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Orădeanul Patrick Gânțe va juca la AS Roma
  Internaționalul de juniori orădean Patrick Gânțe va evolua la cunoscută formație italiană AS Roma.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stația de autobuz Peța din Ioșia, închisă din cauza lucrărilor
  Lucrările la noua linie de tramvai ce leagă Cantemir de Ioșia afectează și traseele societății locale de transport.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.