bihon.ro Web analytics

Spitalizarea nu se mai plătește

Reactualizat la:

Spitalizarea nu se mai plătește

Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Orice persoană care comite un accident de circulație în urma căruia are loc vătămarea propriei persoane, fiind necesare acordarea de servicii medicale, nu va mai fi nevoită să își achite cheltuielile de spitalizare.
Orice persoană care comite un accident de circulație în urma căruia are loc vătămarea propriei persoane, fiind necesare acordarea de servicii medicale, nu va mai fi nevoită să își achite cheltuielile de spitalizare.

În data de 5 decembrie 2019, Curtea Constituțională a României a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”precum și daune sănătății propriei persoane” din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 este neconstituțională.

Dispozițiile criticate au următorul conținut: ”(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecată”.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată și de către Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”, Judecătoria Beiuș dispunând sesizarea Curții Constituționale a României prin încheierea din data de 10 ianuarie 2019, pronunțată în dosarul nr. 503/187/2018.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Molnarjoe says:

  In cazul in care vatamarea sa intamplat in iulie 2019?
  Obligativitatea spitalizarii este valabila?

 2. Gio says:

  In sfarsit,Curtea Constituțională a făcut un lucru bun. Felicitări și casei de avocatura pentru ridicarea excepției de neconstituționalitate.Era o aberație,asigurat fiind,să plătești spitalizarea in cazul unui accident rutier de care ești vinovat și în care ți-ai vatamat integritatea corporală.

  • Nae says:

   Ma tem ca titlul induce in eroare pe cititori si situatia ramane cam la fel. Exceptia de neconstitutionalitate cred se refera la faptul ca unitatea medicala trebuie sa ofere serviciile sale medicale tuturor accidentatilor, indiferent ca sunt asigurati sau nu, si apoi sa-si recupereze cheltuielile prin casa de asigurari de sanatate, de care este reprezentata in toate fazele procesului de recuperare a cheltuielilor.
   Asadar, in caz de accident, cred ca unitatea medicala nu mai poate pretinde unui accidentat neasigurat sa plateasca mai intai si apoi sa-i acorde asistenta medicala.
   S-ar putea insa(nu sunt sigur), ca asigurarea auto CASCO(nu si RCA!) sa-i acopere aceasta cheltuiala, deoarece paguba sa de sanatate vine dintr-un accident auto, iar CASCO ar fi corect(dpmdv, poate nu si al lor?) sa-i acopere toate pagubele proprii.

 3. paul says:

  Vai ce mare modificare ati putut face ce sa zic.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Orădeancă urmarită național pentru trafic de droguri arestată și încarcerată
  O femeie de 37 de ani din Oradea, urmărită național pentru trafic de droguri a ajuns în arestul poliției marți după-amiaza.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PNL ia încă un mandat din CA Aeroportului
  Liberalii şi-au impus încă un om în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea, prin vot, marți, în şedinţa Consiliului Judeţean.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pasajul de pe Matei Corvin, lărgit la patru benzi
  La peste 14 milioane de lei este estimată lărgirea pasajului de cale ferată, cu termen de execuţie de 15 luni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mii de infecții respiratorii în Bihor
  Evoluția numărului îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii la populația județului Bihor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Locuri bugetate pentru tinerii din centre de plasament
  Absolvenții cu diplomă de bacalaureat, proveniți din centrele de plasament, vor primi locuri bugetate la Universitatea din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere
  Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.