bihon.ro Web analytics

Spitalizarea nu se mai plătește

Reactualizat la:

Spitalizarea nu se mai plătește

Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Orice persoană care comite un accident de circulație în urma căruia are loc vătămarea propriei persoane, fiind necesare acordarea de servicii medicale, nu va mai fi nevoită să își achite cheltuielile de spitalizare.
Orice persoană care comite un accident de circulație în urma căruia are loc vătămarea propriei persoane, fiind necesare acordarea de servicii medicale, nu va mai fi nevoită să își achite cheltuielile de spitalizare.

În data de 5 decembrie 2019, Curtea Constituțională a României a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”precum și daune sănătății propriei persoane” din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 este neconstituțională.

Dispozițiile criticate au următorul conținut: ”(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecată”.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată și de către Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”, Judecătoria Beiuș dispunând sesizarea Curții Constituționale a României prin încheierea din data de 10 ianuarie 2019, pronunțată în dosarul nr. 503/187/2018.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Molnarjoe says:

  In cazul in care vatamarea sa intamplat in iulie 2019?
  Obligativitatea spitalizarii este valabila?

  • Claudia says:

   Ați primit un răspuns ..ma intereseaza si pe mine ce se intampla in cazul unui accident petrecut în 2015 pentru care se plătește eșalonat rata …

 2. Gio says:

  In sfarsit,Curtea Constituțională a făcut un lucru bun. Felicitări și casei de avocatura pentru ridicarea excepției de neconstituționalitate.Era o aberație,asigurat fiind,să plătești spitalizarea in cazul unui accident rutier de care ești vinovat și în care ți-ai vatamat integritatea corporală.

  • Nae says:

   Ma tem ca titlul induce in eroare pe cititori si situatia ramane cam la fel. Exceptia de neconstitutionalitate cred se refera la faptul ca unitatea medicala trebuie sa ofere serviciile sale medicale tuturor accidentatilor, indiferent ca sunt asigurati sau nu, si apoi sa-si recupereze cheltuielile prin casa de asigurari de sanatate, de care este reprezentata in toate fazele procesului de recuperare a cheltuielilor.
   Asadar, in caz de accident, cred ca unitatea medicala nu mai poate pretinde unui accidentat neasigurat sa plateasca mai intai si apoi sa-i acorde asistenta medicala.
   S-ar putea insa(nu sunt sigur), ca asigurarea auto CASCO(nu si RCA!) sa-i acopere aceasta cheltuiala, deoarece paguba sa de sanatate vine dintr-un accident auto, iar CASCO ar fi corect(dpmdv, poate nu si al lor?) sa-i acopere toate pagubele proprii.

 3. paul says:

  Vai ce mare modificare ati putut face ce sa zic.

 4. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.