bihon.ro Web analytics

Violarea vieţii private

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Această infracțiune reprezintă o nouă incriminare, apărută odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal la data de 1 februarie 2014.
Scris de Demian - Această infracțiune reprezintă o nouă incriminare, apărută odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal la data de 1 februarie 2014.

Această reglementare este menită să ralieze legislația penală națională la politica penală occidentală, astfel de infracțiuni fiind prevăzute, spre exemplu, în codul penal francez sau alte legislații europene.

Această incriminare este menită să ofere un resort persoanelor vulnerabile în astfel de situații, pentru a beneficia de garanții reale în cazul în care devin subiect pasiv al unor grave ingerințe privind intimitatea sa socială sau de orice altă natură.

Art. 226 din Codul penal prevede faptul că atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

De asemenea, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute mai sus, către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevazute în alin. (1) și alin. (2), se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Prin natura sa, activitatea de „plasare” presupune o instalare de camere de filmat secrete în locuință, greu de identificat de către victimă, în scop de spionare, ori instalarea în interiorul telefonului, fie pe linia telefonică, de aplicații ori programe informatice de ultimă oră care fac din sistemele afectate adevărați spioni, se arată în decizia 291, pronunțată de Curtea de Apel Brașov în anul 2017.

Această infracțiune se pedepsește la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, sens în care persoanele care se consideră victime ale unei astfel de conduite intruzive trebuie să sesizeze autoritățile competente pentru verificarea aspectelor reclamate.

Totuși, legea prevede anumite condiții, în care aceste intruziuni în viața privată dobândesc un caracter justificativ. Astfel, textul de lege prevede că nu reprezintă infracțiunea de violare a vieții priviate, fapta cosmisă în următoarele împrejurări:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.