bihon.ro Web analytics

ANPC solicită Raiffeisen Bank să aducă contractele la condiţiile iniţiale

Reactualizat la:
Raiffeisen Bank este acuzată de practici comerciale incorecte la acordarea creditelor.
Scris de farcas - Raiffeisen Bank este acuzată de practici comerciale incorecte la acordarea creditelor.

Începând cu data de 23 octombrie 2017, Raiffeisen Bank ar trebui să aducă contractele de credit la condiţiile din momentul semnării. Acest lucru este prevăzut de Ordinul nr. 837/20.10.2017 al preşedintelui Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit actului normativ, „Începând cu data de 23.10.2017 se dispune, conform procesului verbal de contatare a contravenţiei (…) încetarea practicii comerciale incorecte utilizată de Raiffeisen Bank”. ANPC arată că practicile incorecte constau în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, determinându-i astfel să ia decizii pe care altfel nu le-ar fi luat. Autoritatea consideră că banca a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică, iar neinformarea corectă a consumatorilor de către bancă i-a determinat pe clienţi să ia o hotărâre pe care altfel nu ar fi luat-o, adică să se împrumute în franci elveţieni.

De asemenea, ANPC a constatat „faptul că banca nu a depus diligenţele în vederea respectării obligaţiilor de a anunţa public existenţa unor pericole la adresa consumatorilor. Acest comportament este, conform definiţiei la anexa de la Codul consumului, o formă de practică comercială abuzivă, întrucât este o formă de vânzare restrictivă sau condiţionare care afectează interesele consumatorilor”.

Raiffeisen Bank a fost sanţionată cu amendă de 50.000 de lei.

Bănci amendate de ANPC

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat, recent, nu mai puţin de 15 bănci comerciale, pentru publicitate înşelătoare. Valoarea amenzilor se ridică la peste 500.000 de lei. Potrivit surselor bursa.ro, sancţiunile au fost aplicate ca urmare a controlului tematic pe publicitate, în cadrul căruia comisarii verifică modul în care băncile îşi promovează produsele în media. Potrivit sursei citate, acţiunea încă nu s-a încheiat.

Acestea nu sunt primele amenzi aplicate de ANPC în anul în curs în sectorul bancar. Autoritatea a sancţionat cu circa 300.000 de lei mai multe bănci pentru încălcarea legii, în urma efectuării unor verificări la un număr de 17 instituţii financiare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  2

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării
  2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.