bihon.ro Web analytics

Băncile din România, în topul celor mai profitabile din Europa

Reactualizat la:

Băncile din România, în topul celor mai profitabile din Europa

Reactualizat la:
După mai mulţi ani de pierderi, băncile din România ajung în topul celor mai profitabile in­stituţii de credit europene, în urma curăţării bilanţurilor din creditele neperformante.
Scris de Raul Simea - După mai mulţi ani de pierderi, băncile din România ajung în topul celor mai profitabile in­stituţii de credit europene, în urma curăţării bilanţurilor din creditele neperformante.

Conform unei anchete zf.ro, în perioada 2008-2016, băncile din România au înregistrat patru ani de profit și patru ani de pierderi. În 2015 băncile experimentează cel mai mare profit, de 4,5 miliarde lei. În primul trimestru al anului 2016, au un profit de 1,17 miliarde lei.

Dublu faţă de media UE

Băncile din România au rata de profitabilitate de 2-4 ori mai mare decât băncile din Austria, Franța și Italia care se află sub nivelul de alertă stabilit la 6% de Autoritatea Bancară Euro­pea­nă. La sfârșitul primului trimestru din 2016, sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5%, spre deosebire de cel a UE care se ridica la 5,8%.

Băncile din Polonia au o rentabilitate a capitalurilor de 9,8%, cele din Ungaria de 11,3% iar la cele din Cehia profitabilitatea este de 12%. Momentan ROE în Portugalia este pe o pantă descendentă înregistrând o pierdere de -2,5%, iar Grecia se zbate să rămână pe plus, nivelul ROE ajungând doar la 1,3%.

5-harta

Sursă FOTO: Zf.ro

Renta­bili­tatea activelor (ROA), în România a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât me­dia UE, potrivit datelor cen­tralizate de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA).

Cele mai profitabile bănci românești din primul trimestru

Grupul BCR este lider în topul profitabilității din T1 a anului 2016, cu un profit net de 315 milioane lei. Pe locul doi s-a plasat Banca Transilvania raportând la nivel de grup un profit net de 231 milioane lei. Locul trei în topul profiturilor a fost Raiffeisen Bank cu 125 milioane lei. UniCredit Bank s-a clasat pe locul patru cu 108 milioane lei, iar pe locul cinci s-a plasat grupul francez BRD care include banca şi operaţiunile diviziilor de asigurări, leasing şi pensii, profit net raportat pentru T1 fiind de 73 milioane lei. Doar o mică parte din câştigurile raportate de cele cinci grupuri provin din asigurări, leasing sau pensii. Totalul de 853 milioane lei, este cu 13,5% peste suma acumulată în primul trimestru din 2015.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  2

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării
  2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.