BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Sport local
Istorie reîntregită! CAO și-a recuperat la licitație trofeele cucerite în anii 1940-50! „Nu ne-a venit să credem”

Istorie reîntregită! CAO și-a recuperat la licitație trofeele cucerite în anii 1940-50! „Nu ne-a venit să credem”

De Teodor Biriș
la 24 May 2025 10:24 Reactualizat la: 24 May 2025 10:29
3 Comentarii

Istorie reîntregită! CAO și-a recuperat la licitație trofeele cucerite în anii 1940-50! „Nu ne-a venit să credem”

Olandezul Bastiaan ten Horn a dezvelit trofeele legendare, încadrat de președintele AJF Zeno Bundea și președintele CAO Florin Mal FOTO: TEODOR BIRIȘ
24 May 2025 10:24 Reactualizat la: 24 May 2025 10:29
115 ani au trecut de la momentul în care pe 25 mai 1910 la cafeneaua orădeană Emke (actualmente Astoria), consiliul director fiind format din dr. Emil Jonas, președinte, Bela Miklo, președinte executiv, Andor Szabo, secretar, și dr. Kalman Kovacs, casier, semnau „certificatul” de naștere al Club Atletic Oradea (Nagyvaradi Atletikai Club).
Scris de Teodor Biriș - 115 ani au trecut de la momentul în care pe 25 mai 1910 la cafeneaua orădeană Emke (actualmente Astoria), consiliul director fiind format din dr. Emil Jonas, președinte, Bela Miklo, președinte executiv, Andor Szabo, secretar, și dr. Kalman Kovacs, casier, semnau „certificatul” de naștere al Club Atletic Oradea (Nagyvaradi Atletikai Club).

Trimite articolul

X

Evenimentul a fost marcat de oficialii clubului orădean, readus la viață în 2017, prin diferite manifestări desfășurate în cursul zilei de sâmbătă 17 mai. La meciul din Liga 4 dintre CAO și CS Oșorhei, lovitura de start a fost dată de Arpas Sims, nepotul celebrului Nicolae Simatoc, fost jucător al „atleticilor” (1942-1945), primul fotbalist român care a evoluat la Inter Milano și FC Barcelona, cu catalanii reușind să devină campion al Spaniei. E binecunoscut amănuntul că în acei ani, Nicolae Simatoc și-a schimbat de mai multe ori numele, fiind Miklos Szegedi și ulterior Nicolas Sims. Fostul internațional a îmbrăcat de 8 ori tricoul României și s-a stins la doar 59 de ani la Sydney în Australia.

Arpas Sims a dat lovitura de începere FOTO: TEODOR BIRIȘ

Surprize, surprize!

La pauză partidei a fost prezentat publicului trofeul primit după câștigarea fazei județene a Cupei României. Surpriza a apărut ulterior, pentru că lângă cupă un necunoscut a dezvăluit încă două trofee peste care s-a simțit amprenta timpului. „Necunoscutul” a fost olandezul Bastiaan ten Horn, cel care a descoperit cele două trofee considerate pierdute de zeci de ani pe lista unei licitații care urma să fie organizată în Olanda. Este vorba de trofeele istorice ale CAO/NAC, obținute pentru campionatul din 1949, respectiv Cupa României din 1956, ridicate deasupra capului de fotbaliști legendari.

E-mailul din Olanda

Povestea recuperării celor două trofee extrem de prețioase este extrem de interesantă. „Pe adresa clubului am primit un e-mail de la un domn Bastiaan ten Hoorn din Olanda. Ne-a scris pentru a spune că a găsit mai multe trofee legate de CAO pe un site de licitații și și-a oferit ajutorul pentru a le recupera. În primă fază ne-am gândit că trebuie să fie o escrocherie, cum sunt multe în diverse domenii. Totuși, am căutat numele pe Google și am aflat că el chiar a ajutat la recuperarea trofeelor vechi, un exemplu fiind clubul Antwerp”, a povestit Imre Lukács, vicepreședinte al CAO.

FOTO: CAO a prezentat trofeele legendare FOTO: Teodor Biriș

 

„Nu ne-a venit să credem”

Oficialii clubului orădean au trecut rapid la fapte și l-au contactat pe Bastiaan, care le-a trimis câteva linkuri către site-ul de licitații.
„Nu ne-a venit să credem ochilor ce am văzut! Printre cele treizeci sau patruzeci de obiecte, câteva aparțineau istoriei CAO/NAC, de exemplu, cupe, plachete și medalii, purtând numele Rónay, Bodola și Csibi Braun”, spune Lukács.

Bastiaan a fost de acord să reprezinte clubul, primind în acest sens o procură, iar strategia a funcționat pentru că cele mai importante două trofee, trofeul pentru câștigarea campionatului României din 1949 și Cupa României din 1956 au ajuns la Oradea.

„Costul total al tranzacției, inclusiv transportul, a depășit câteva mii de euro. Aceste cupe nu au mai fost în oraș de mai bine de 70 de ani. Poate că nu au fost niciodată expuse, nu știm acest lucru. Clubul a fost desființat în 1963 și de atunci nu a mai fost nici urmă de aceste relicve. Nici măcar nu știam că mai există”, a mai spus vicepreședintele „atleticilor”.

Lukács crede că cel mai probabil trofeele au ajuns în Olanda de la un fost colecționar din Arad, poate din moștenirea lui Csibi Braun sau Francisc Rónay.

„Acestea nu sunt doar cupe, ele sunt povești, sunt tradiție, patrimoniul unui oraș. Acum sunt din nou la locul lor”, a conchis Imre Lukács. Cu această recuperare spectaculoasă, palmaresul CAO a fost întregit, pentru că la titlul cucerit în Ungaria s-au acordat doar medalii, una dintre ele fiind expusă sâmbătă la Paleu și ulterior la Universitatea Partium.

 

Jurnal bihorean a scris despre eveniment în premieră în ediția de joi

Trofeele cucerite de Club Altetic Oradea

În ediția de campionat 1943/1944 sub numele Nagyvaradi Atletikai Club a câștigat campionatul în Ungaria cu 49 de puncte, obținute din 24 de victorii, un egal și 5 înfrângeri, golaveraj 78-36, devansând cu 13 puncte pe Ferencvaros Budapesta. Echipa era antrenată de Francisc Ronay, iar primul unsprezece era alcătuit din Vecsei – F. Meszaros, Onodi I – Demetrovits, Juhasz, Petschovschi – Kovacs II, Stibinger, Spielmann, Bodola, Toth III. Din lot au mai făcut parte S. Toth, Simatoc, Lorant, Moniac și Fernbach-Ferenczi. Golgeterul echipei a fost Francisc Spielmann cu 23 de goluri.

Titlul în România

Cinci ai mai târziu, la finalul sezonului 1948/1949, „alb verzii”, sub numele ICO (Întreprinderea Comunală Orășenească) se impune în premieră și în România, intrând în istorie ca prima echipă care cucerește titlul în două țări. Antrenor a fost Nicolae Kovacs I, iar echipa tip îi avea în distribuție pe Vecsei – Ion Vasile Melan, Bodo, Zilahi, Serfözö, Kovacs II, Turcuș, Spielmann, Tudose, Vaczi I. Golgheterul campionatului a fost Gheorghe Vaczi cu 24 de goluri.

Trofeul campionilor din 1949 FOTO: TEODOR BIRIȘ

Cupa României

Palmaresul de excepție al „atleticilor” a fost completat și cu o cupă a României cucerită pe 9 decembrie 1956 sub numele Progresul Oradea. Pe Stadionul Republicii din București, orădenii au învins formația de liga a doua Energia Câmpia Turzii cu 2-0, prin golurile marcate de Ladislau Köszegi 53 și Ladislau Vlad 68. Echipa era antrenată de Camil Schertz și Ladislau Zilahi și i-a avut în componență pe Ad. Gébner–Gh. Kromely, A. Tyirják, Gh. Barcu, I. Bartha, Șt. Cuc, L. Tóth, L. Köszegi, Al. Karikás, L. Vlad, I. Mészáros.

Cupa României FOTO: TEODOR BIRIȘ

Trimite articolul

X
Taguri:
Arpad Sims ,
Bastiaan ten Hoorn ,
campioni ,
CAO ,
Club Atletic Oradea ,
legendare ,
Nicolae Simatoc ,
trofee
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Eu says:
    May 24, 2025 at 10:53 am

    Păcat că Ioan Kleszken nu a apucat să vadă aceste trofee .

    Reply
  2. Un oradean says:
    May 24, 2025 at 12:19 pm

    Frumoasa istoria , pacat ca a ramas numai istorie

    Reply
  3. Pt pretul potrivit says:
    May 24, 2025 at 5:31 pm

    Totul e de vanzare. Oameni, trofee si medalii. Cei ai multi ss vand pt maruntisi, Orice numai sa vada ceva in mana cat mai repede.

    Reply
  4. powered by Surfing Waves

    România

    FOTO-VIDEO
    Accident cumplit pe Autostrada Soarelui. Un autocar cu o echipă de baschet de copiii din Oradea s-a răsturnat
    Un adult a decedat, iar șapte copii sunt răniți, unul dintre ei fiind intubat ca urmare a accidentului produs, duminică, pe autostrada A2, în județul Călărași.

    România

    Guvernul Bolojan prinde contur: va include 16 miniștrii și patru vicepremieri. Vezi lista cu nominalizările
    În componența Guvernului condus de Ilie Bolojan vor fi 16 ministere, precum și vicepremieri fără portofolii.

    BIHON Sport local

    FOTO
    Bihorul Beiuș a câștigat la scor „prima repriză” a barajului! „Biletele” pentru Liga 3 se dau duminica viitoare la Turda!
    Stadionul „Francisc Matei” a fost luat cu asalt duminică la prima manșă a meciului de baraj pe care campioana județului, CS Bihorul Beiuș a susținut-o în compania clujenilor de la Sticla Arieșul Turda. Două echipe cu o istorie centenară, dornice să revină în eșalonul trei, unde Beiușul n-a mai jucat de 13 ani.

    BIHON CAO

    Compania de Apă Oradea angajează!

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

    România

    PNL îl propune pe orădeanul Mihai Jurca șef al Cancelariei premierului Bolojan
    Președintele interimar al PNL, premierul desemnat Ilie Bolojan, a anunțat că senatorul Mircea Abrudean va fi propus de liberali pentru funcția de președinte al Senatului, iar Mihai Jurca - City manager al Municipiului Oradea - șeful Cancelariei prim-ministrului.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    INTERVIU cu artistul fotograf Ştefan Tóth / Galeria „Euro Foto Art”: 637 de expoziții cu lucrări ale artiștilor fotografi din 40 de țări
    Vineri, 27 iunie, de la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției jubiliare: Galeria „Euro Foto Art” - 35 de ani de existență. Cu acest prilej a fost editat şi un catalog aniversar. Înainte de eveniment, fondatorul galeriei, artistul fotograf Ștefan Tóth, ne-a povestit pe scurt istoria acestei longevive galerii, cel de al 17-lea centru expozițional din lume și singurul din România al Federației Internaționale de Artă Fotografică.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Proiectul ghișeului unic lansat de prefectul Marcel Dragoș va schimba ritmul dezvoltării în județ
    Prefectul Marcel Dragoș, a convocat, recent, o întâlnire de lucru la sediul Instituției Prefectului Bihor, cu scopul de a accelera procesul de avizare pentru investițiile publice și private finanțate din fonduri europene.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.