bihon.ro Web analytics

Amendă de până la 10.000 de lei pentru abandonul ţestoaselor luate pe post de animale de companie

Amendă de până la 10.000 de lei pentru abandonul ţestoaselor luate pe post de animale de companie

Eliberarea în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, cumpărate din magazinele de profil, reprezintă o amenințare pentru specie și este pedepsită prin lege. Pentru acest fapt, se acordă amendă, cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Eliberarea în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, cumpărate din magazinele de profil, reprezintă o amenințare pentru specie și este pedepsită prin lege. Pentru acest fapt, se acordă amendă, cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Specialiştii Gărzii Naţionale de Mediu avertizează marţi că fenomenul abandonării în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, cumpărate din magazinele de specialitate, reprezintă o ameninţare pentru specia autohtonă de broaşte ţestoase şi pentru unele specii de plante.

Astfel de practici au fost observate în București, iar specialiştii spun că este contravenţie, amenda fiind cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

„Un caz semnalat de un bucureştean, recent, pe o reţea de socializare, i-a determinat pe comisarii Gărzii Naţionale de Mediu să se autosesizeze şi să facă un control în Parcul Circului, din Sectorul 2 al Capitalei, unde fusese semnalată prezenţa unor broaşte ţestoase moarte, pe lacul aflat în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu.

Directorul Direcţiei Generale Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate, din cadrul GNM, Nicolae Badea, a afirmat că, la suprafața apei din lacul aflat în parc a fost găsit un exemplar de broască ţestoasă din specia Trachemys Scripta Elegance, cunoscută sub denumirea de ţestoasa de Florida cu tâmple roşii, aflat în stare de putrefacție.

„Această specie autohtonă nu este strict protejată, întrucât nu se regăseşte în Anexa 4A la OUG 57/2007 – privind regimul ariilor protejate, prin urmare A.L.P.A.B. în calitate de administrator al lacului nu are obligaţii privind monitorizarea acesteia”, a precizat Nicolae Badea.

La nivelul lacului au fost descoperite în viaţă şi alte exemplare de broască ţestoasă din cadrul aceleiaşi specii, dovadă că zona a devenit unul din locurile preferate pentru abandonarea ţestoaselor de Florida.

„Fenomenul abandonării în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, achiziţionate din magazinele de profil, reprezintă o ameninţare, pentru specia autohtonă de broaşte ţestoase şi pentru unele specii de plante.

De aceea, facem apel la cei care deţin astfel de reptile să nu le elibereze în mediul natural!

Şi nu este vorba doar despre Parcul Circului, din Capitală, ci şi de Herăstrău, Titan şi multe altele, în care pot fi văzute foarte multe exemplare de acest fel. Contravenienţii surprinşi că fac acest lucru riscă sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, subliniază Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Specialiştii recomandă celor care nu mai pot avea grijă de reptilele pe care le deţin şi nu reuşesc să le găsească un alt adăpost să se adreseze grădinilor zoologice şi în niciun caz nu trebuie să le elibereze în mediul natural!

Ca urmare a controlului GNM, prin intermediul unui laborator acreditat, ALPAB va proceda la monitorizarea indicatorilor de calitate a apei din Lacul Circului, în vederea stabilirii încadrării acesteia în raport cu valorile limită stabilite conform prevederilor legale în vigoare.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. IonutS says:

  Ar trebui sa va concentrati si local, d-lor ziaristi, dar si cei de a GNM, pentru ca si Crisul Repede e plin de exemplare ale acestei specii invazive (ţestoasa de Florida cu tâmple roşii), usor observabile in aceasta perioada a anului…

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere
  Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.