Aceste acțiuni fac parte dintr-un efort continuu al autorităților fiscale de a combate evaziunea fiscală și de a asigura respectarea reglementărilor legale în domeniul transporturilor de bunuri. În cadrul controalelor, au fost inițiate și acțiuni de control țintite, bazate pe analiza de risc a datelor din sistemul RO e-Transport. Sumele suplimentare datorate bugetului de stat, estimate ca urmare a acestor verificări, au depășit 25,057 milioane de lei.
Un alt pas important în această luptă împotriva fraudei fiscale a fost realizat pe 4 martie 2025, când Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a desfășurat o acțiune de monitorizare și control la nivel național, cu scopul de a verifica respectarea normelor din cadrul sistemului RO e-Transport și de a combate transporturile ilegale de bunuri. În cadrul acestei acțiuni, 4.589 de autovehicule au fost oprite în trafic, iar valoarea totală a sancțiunilor aplicate s-a ridicat la 1,957 milioane de lei.
Printre cele mai semnificative descoperiri s-au numărat transporturi ilegale de bunuri, cum ar fi o autoutilitară care transporta două tone de tutun uscat neprelucrat fără acte de proveniență. În acest caz, s-a calculat o acciză datorată de 1,242 milioane de lei. De asemenea, au fost identificate transporturi de marfă provenind din China și o cisternă cu benzină care circulau fără documente justificative.
Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri rămâne o activitate esențială desfășurată de DGAF. În luna februarie 2025, activitățile de control au fost desfășurate non-stop, atât pe timpul zilei, cât și pe timp de noapte, în proximitatea principalelor rute de acces rutier din și spre România. În total, 9.766 de vehicule au fost verificate, reprezentând aproximativ 3,73% din traficul internațional monitorizat. În paralel, au avut loc acțiuni de control pe rutele principale de transport și pe nodurile de circulație.
Un rezultat semnificativ al acțiunilor din luna februarie a fost identificarea a 12 vehicule care transportau marfă de proveniență non-UE, în special îmbrăcăminte și încălțăminte, destinate unor contribuabili cu comportament fiscal inadecvat. Aceste bunuri nu fuseseră declarate în Sistemul RO e-Transport. După controale, pe lângă sancțiunile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 41/2022, marfa a fost reținută pentru a fi valorificată conform măsurilor asigurătorii emise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!