bihon.ro Web analytics

BNR nu interzice băncilor să lucreze cu monede virtuale

De Dan Birta
Reactualizat la:

BNR nu interzice băncilor să lucreze cu monede virtuale

Reactualizat la:
Utilizatorii criptomonedelor se plâng că băncile sunt reticente la astfel de tranzacții și exclud companiile care lucrează cu monede virtuale.
Scris de Dan Birta - Utilizatorii criptomonedelor se plâng că băncile sunt reticente la astfel de tranzacții și exclud companiile care lucrează cu monede virtuale.

Interesul românilor pentru monedele virtuale este în continuă creștere, fapt observat și de către Banca Națională a României (BNR). În opinia reprezentanților BNR, monedele cripto-active continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. „Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar”, specifică reprezentanții BNR.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

„Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, transmit reprezentanții BNR.

Băncile în expectativă

Semnalul lansat BNR ar putea avea efecte pozitive pentru utilizatorii din România a monedelor virtuale. Cel puțin așa cred utilizatorii criptomonedelor. „Ne bucură foarte tare poziţia pe care a luat-o BNR, chiar dacă ei în continuare emană un aer de neîncredere, dar este foarte bine că adoptă o poziţie clară că nu interzic băncilor să lucreze cu noi. Pentru că acest lucru ne-a creat mari probleme în ultima vreme ca şi business, pe unde ne prindeau băncile din România pe acolo ne închideau conturi”, a explicat Marius Morra, CEO şi cofondator al LDV Exchange, pentru Ziarul Financiar.

La doar o zi, elanul acestuia s-a estompat. „«Eram tânăr cu speranțe…». Așa suna o melodie din trending acum câțiva ani. Cam așa m-am simțit și eu în dimineața asta. Sub influența veștilor bune de la BNR de ieri, care spuneau specific, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, faptul că BNR nu interzice bancilor comerciale să lucreze cu platforme de schimb criptomonede – m-am înarmat cu ditamai biblioraftul cu acte, atent să nu lipsească nimic și am pășit încrezător în biroul unui director de bancă. Pentru cei care nu știu, scuza preferată a băncilor ca să nu lucreze cu noi, era că nu-i lasa BNR-ul care a dat circulare pe sub masă.

Am plecat așa cum am venit. În aplicația ăera o bifă mare de excludere în cazul în care compania noastră face tranzacții cu criptomonede. Am oferit și varianta în care pe acest cont să se deruleze doar plăți salarii, furnizori, etc. Răspunsul a fost același…

Întrebarea importantă este cum plătim taxe și impozite în cont de trezorerie de RON dacă nu avem conturi de RON?? Și uite cum în loc să te ocupi de dezvoltare și inovație stai să repari ce strica alții…”, a scris Marius Morra pe pagina sa de Facebook.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. De-a paralela says:

  Virtualul vrea real şi realul vrea virtual.

 2. Angajari BIHON

  Adeplast angajeaza personal

  Angajari BIHON

  PLASTOR S.A. angajează personal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 2

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 28

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.