Într-un context general marcat de incertitudini economice, sociale și politice, cifrele înregistrate de eJobs.ro arată totuși o revenire a apetitului pentru angajări: 22.000 de noi locuri de muncă au fost postate în platformă, în creștere cu 11% față de aprilie, dar cu 10% sub nivelul din aceeași lună a anului trecut.

Bogdan Badea
„Luna aceasta a fost una marcată de tensiuni inclusiv pe piața muncii, ceea ce s-a tradus printr-o reacție de expectativă pentru o parte dintre angajatori. În ultimele aproape două săptămâni însă, lucrurile reîncep să intre în logica deja cunoscută de recrutare”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs. Potrivit acestuia, companiile și-au reluat planurile de extindere și atragere de talente, semn că incertitudinile încep să se tempereze.
O schimbare notabilă observată în luna mai este accentul tot mai mare pus pe prezența fizică la birou. Aproape 94% dintre joburile postate presupun activitate de la sediu, un record pentru ultimii ani. Joburile remote au scăzut la doar 3,4% din total, iar cele pentru străinătate la 2,7%. Această tendință pare să indice o întoarcere la modele de lucru mai conservatoare, semnalând totodată o creștere a exigențelor din partea angajatorilor.
Retailul, call-center / BPO, serviciile, industria alimentară, turismul și producția au fost sectoarele cele mai active în recrutare în luna mai. De cealaltă parte, domenii precum media, energie, educație, arte sau farma au avut o prezență modestă în anunțurile de angajare.
În ceea ce privește nivelul de experiență, 60% dintre joburile disponibile s-au adresat candidaților entry-level, urmați de cei din segmentul mid-level (2-5 ani de experiență). Specialiștii seniori și managerii au avut cele mai puține opțiuni, lucru reflectat și în numărul scăzut de aplicări: doar 160.000 dintre cele 740.000 de aplicări înregistrate au fost realizate de seniori, iar aproximativ 40.000 de către manageri.
„Inclusiv candidații au simțit tensiunea din piață. Cei care nu erau deja angajați au continuat să aplice, dar mulți dintre cei care luau în calcul o schimbare au preferat să amâne decizia până la clarificarea direcției pieței, pentru a doua jumătate a anului”, mai spune Bogdan Badea.
Deși numărul de locuri de muncă remote este în scădere, interesul candidaților rămâne ridicat: 12% din aplicările lunii mai au vizat joburi care permit munca de acasă. Joburile cu prezență fizică au strâns 86,8% din totalul aplicărilor, iar cele în străinătate doar 1,1%.
Cele mai multe aplicări au fost pentru posturi din retail, servicii, call-center / BPO și financiar / bancar. Deși se află doar pe locul al zecelea în topul joburilor postate, domeniul IT rămâne extrem de atractiv pentru candidați. Turismul, transportul, construcțiile și industria alimentară sunt alte sectoare care au depășit pragul de 55.000 de aplicări în luna mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!