Senatul a adoptat, marţi, în plen, propunerea legislativă de modificare a actului normativ privind protecţia avertizorilor de interes public, în acord cu recomandările Comisiei Europene, fiind eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.
Au fost înregistrate 80 de voturi „pentru” şi 13 abţineri, ale senatorilor AUR şi al senatorului PSD Titus Corlăţean.
„Indicii temeinice”
Legea adoptată în decembrie 2022 prevede protecţia persoanelor care raportează încălcări ale legii care s-au produs sau care se pot produce în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice. Legea se aplică persoanelor care fac raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional, dar conținea acest epitet „indicii temeinice”, care lasă loc abuzurilor și interpretărilor.
Demersul legislativ, iniţiat de senatorii PNL Nicolae Ciucă şi Alina Gorghiu şi deputaţii Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis prevede modificarea articolului 6, alineatul (2) din Legea 361/2022, astfel că „raportările anonime urmează a se examina şi soluţiona în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerinţa referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, se arată în expunerea de motive.
„Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, stipulează alineatul 2 modificat al articolului 6.
[eadvert]
Scandal în Parlament
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că legea a fost modificată în conformitate cu standardele europene, Directiva fiind corect transpusă în urma unui dialog al Guvernului cu Comisia Europeană.
„Avertizorul de integritate este acel om de bună credință, acel român care atunci când lucrează pentru statul român se uită și vede ce face primarul acesta, nu cumva îi crește o vilă și vreo două mașini, timp în care face canalizare în staul meu? Ba îi crește – raportare anonimă. Nu trebuie să ceară motive temeinice, indicii temeinice pentru care un om să facă o adresă, o sesizare, o plângere. Omul are indicii temeinice de corupție. Tocmai v-au fugit hoții din țară. Scăpați hoții, de ce? Dar nu vă mai opriți?”, a interpelat USR-ista Elena Spătaru de la tribună. USR a negociat PNRR, care include și această lege a avertizorului. În adoptarea legii, Puterea, a strecurat și o portiță, acest „temeinice”.
PNL-ista Alina Gorghiu pune asta pe seama neatenției.
„Isteria nu salvează România, asta să știți. Cu tot dragul din lume, dacă vrem să bifăm altă criză de nervi de la microfonul Senatului, putem să o bifăm și pe asta în aplauzele colegilor de partid. Însă, o lege cu care s-a mers în Parlamentul României și am dat greș de două ori dintr-un motiv anume – că nu suntem suficient de atenți. Banii din PNRR cu această modificare a legii vor fi în România”, a spus, în replică, Gorghiu.
„Banii (din PNRR – n.r.) nu se pierd, banii sunt la dispoziția României. Tocmai pentru că este un subiect foarte important şi că această Directivă trebuia transpusă corect, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană. (…) Se elimină, cuvântul ‘temeinice’ din sintagma ‘indicii temeinice’. Este sugestia Comisiei care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România. Jalonul 430 este bifat odată cu votul dat pe această lege în Parlament”, a declarat Gorghiu de la tribuna Senatului.
AGERPRES
Trimite articolul
XAm greșit de 2 ori, ce va ofticați?
Nu mai poate face omu o vila…
Se stie ca la noi aproape toti banii sunt sifonati de politrucii talhari si mafia firmelor de partid, cu comisioane, pesches, mita, guvernanti, parlamentari.