bihon.ro Web analytics

Întâlnire pentru salariul minim: sindicatele susțin creșterea cu 143 de lei, Guvernul calculează

Întâlnire pentru salariul minim: sindicatele susțin creșterea cu 143 de lei, Guvernul calculează

Sindicatele susțin creșterea salariului minim pe economie la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creștere netă de 143 de lei, a indicat CNS Cartel Alfa înaintea întâlnirii de marți a Consiliului Național Tripartit de Dialog
Sindicatele susțin creșterea salariului minim pe economie la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creștere netă de 143 de lei, a indicat CNS Cartel Alfa înaintea întâlnirii de marți a Consiliului Național Tripartit de Dialog

Reprezentanții Guvernului calculează care ar putea fi creșterea, a declat după întâlnire Bogdan Hossu, liderul cartelului.

CNS Cartel ALFA susține realizarea unui acord tripartit (guvern – patronate- sindicate) care să cuprindă valorile de majorare ale salariului minim pe următorii trei ani, cu un mecanism de corecție pe parcurs, în cazul în care indicatorii înregistrează modificări față de valorile prognozate, lucru cu care participanții la întâlnire au fost de acord, a spus Hossu. „Rămâne să vedem prin calcule cu cât trebuie să crească și care va fi modalitatea de rezolvare a tuturor problemelor”, a spus liderul sindical.

„Noi insistăm că nu deductibilitățile rezolvă problema, și nu reducerea contribuțiilor de asigurări sociale care vor afecta veniturile salariaților la sfârșit de carieră, în special la pensie”, a adăugat Hossu. El a adugat că o maajorare a salariului minim are efect asupra creșterii veniturilor bugetului de stat, fapt recunoscut de Guvern.

Sindicaliștii spun că valoarea netă a salariului minim acoperă doar jumătate din coșul minim de consum, a cărui valoare, calculate pentru anul 2020, este 2818 lei pentru o persoană și 7.278 lei pentru o familie de cu doi copii. Din 1.386 de lei nu se pot asigura toate cheltuielile necesare unui trai demn, acest venit condamnând lucrătorii la sărăcie. PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la crearea căruia contribuie: 38,2% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE. Pentru a echilibra această distribuție inechitabilă, este nevoie de creșteri ale salariului minim mult peste creșterile productivității anuale.

„Trebuie să găsim o formulă să rămână, să fie predictibilă, în același timp să găsim o dinamică a salariului mini care să țină cont de creștere economică, de nevoile românilor și de perspective”, a declarat premierul Florin Cîțu la reuniunea Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social.

La rândul său, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că nivelul actual al salariului minim este insuficient și e nevoie de o majorare a acestuia. „Însă această creștere trebuie să fie sustenabilă din partea mediului economic și în același timp trebuie să conducă la modul real la o creștere a nivelului de trai și a calității vieții. Așadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatorii economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii. Există în momentul de față două perspective – una prezentată de partea sindicală, alta de partea patronală. Evident că şi Ministerul Muncii are proiecţiile instituţionale. Noi până acum am abordat în ultimii doi ani această majorare a salariului minim plecând de la trei indicatori cărora li s-a adăugat un coeficient de corecţie. Aceşti indicatori arată în momentul de faţă situaţia economiei. Vorbim despre rata inflaţiei, productivitatea muncii şi creşterea câştigului salarial mediu brut. Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii”, a declarat Raluca Turcan.

Începe bătălia pentru salariul minim. BNS propune un salariu brut de 2.511 din 2022

(sursa: Mediafax)

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ivana says:

  CE vrea sa introduca salariul minim la acelasi nivel in toate tarile UE iar autoritatile romane vor sa-l mentina la un nivel f. mic din care nu prea poti sa traiesti, iar la majorarile de salarii ale politrucilor sai celor privilegiati cu salarii uriase inadmisibile pentru romania li se dau dint-o data cateva salarii minime, pentru acei parveniti sunt bani tot timpul iar pentru majorarea salariului minim prin dublarea lui nu sunt bani pentru ca ii primesc anumite categorii de cetateni cu salarii si pensii speciale inadmisibil de mari si nesimtite.

 2. Cetatean says:

  Guvernul nu ar trebui sa accepte aceasta propunere. Ar fi bine ca și anul viitor salariile și pensiile sa fie înghețate. Asa vom putea răzbi mai ușor prin aceasta criza fără sa afectam bugetul de stat sa nu generam inflație.

  • fasoolas says:

   mama, asta da spalatura pe creier

  • Andrei says:

   Habar nu ai despre ce vorbesti ! Statul nu are angajati cu salar minim / economie, insa are un venit sigur, previzibil si garantat din taxele si impozitele incasate dupa aceste salarii ! La fiecare marire de salar minim, nici jumatate din qantumul cresterii nu ajunge la salariat! Restul sant banii statului ”platit de angajat” retinut si virat catre trezorerie de angajator ! Chiar imi pare rau ca Olguta pe vremuri s-a oprit din smecheria de ”a muta plata contributiilor de la angajator la salariat” si tot angajatorul este cel care retine si vireaza banii ! Daca ati primi cu totii Salarul BRUT in mana si ati fi nevoiti ca lunar sa duceti- virati jumatate din salar la stat v-ati trezi cu totii ca cine isi bate joc de munca voastra ! Singurul adevar ce ai spus este vis a vis de inflatie, cresterea salarului impune automat cresterea costurilor implicit al preturilor, deci vei primi cu 100 lei mai mult la salar dar de la pita pana la factura de telefon se vor scumpi toate si pana le achit te vei trezi ca ai ramas cu mai putin decat inainte de ”cresterea salariului” P.S. Angajatorii n’au tiparnita de bani acasa, banii se produc iar pentru asta se lucreaza, salarul crescut din pix da cu minus !

 3. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 09.12.2021 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.