Prospectul vaccinului anti-COVID 19 dezvoltat de Moderna, publicat. Care sunt efectele secundare și cui i se poate administra

Reactualizat la:

Prospectul vaccinului anti-COVID 19 dezvoltat de Moderna, publicat. Care sunt efectele secundare și cui i se poate administra

Reactualizat la:
Prospectul noului vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna a fost publicat. Potrivit prospectului, vaccinul poate fi administrat persoanelor cu vârste peste 18 ani.
Prospectul noului vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna a fost publicat. Potrivit prospectului, vaccinul poate fi administrat persoanelor cu vârste peste 18 ani.

Primele 14.000 de doze de vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de Moderna au intrat în țară miercuri dimineața, pe la Vama Nădlac.

Prospectul conține informații despre ce este COVID-19 Vaccine Moderna și pentru ce se utilizează, ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna, cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna, reacții adverse posibile, cum se păstrează COVID-19 Vaccine Moderna și conținutul ambalajului și alte informații.
Vaccinul se administrează sub formă de două injecții a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare.

Povestea vaccinului Moderna, conceput cu două luni înainte ca OMS să declare pandemie de coronavirus

„În timpul și după fiecare injecție cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ 15 minute, pentru a observa dacă prezentați o reacție alergică”, scrie în prospect.

Cei care se vaccinează și manifestă reacții adverse trebuie să ceară asistență medicală de urgență dacă au: senzație de leșin sau stare de confuzie, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare, umflare a buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață și vărsături sau durere de stomac.
Printre reacțiile adverse foarte frecvente se menționează: umflare în zona axilei, durere de cap, greață, vărsături, dureri musculare, dureri articulare și rigiditate, durere sau umflare la locul de administrare a injecției, oboseală excesivă, frisoane, febră.

Reacțiile frecvente pot fi erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției, mai puțin frecvente mâncărime la locul de administrare a injecției, rare paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell) sau umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic) și „cu frecvență necunoscută”: reacții alergice severe (anafilaxie) sau hipersensibilitate.

Vaccinul Moderna nu este recomandat pentru copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani.

Prospectul complet:

COVID-19 Vaccine Moderna dispersie injectabilă
Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate)
Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacțiilor adverse.
Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a vi se administra vaccinul, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.
– Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
– Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau
asistentei medicale.
– Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau
asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.
Ce găsiți în acest prospect
1. Ce este COVID-19 Vaccine Moderna și pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna
3. Cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna
4. Reacții adverse posibile
5. Cum se păstrează COVID-19 Vaccine Moderna
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este COVID-19 Vaccine Moderna și pentru ce se utilizează
COVID-19 Vaccine Moderna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulților cu vârsta de peste 18 ani. Substanța activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conține virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID19.
Cum funcționează vaccinul
COVID-19 Vaccine Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar). Vaccinul acționează prin determinarea organismului să își producă propria protecție (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19. COVID-19 Vaccine Moderna utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucțiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafață, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecția împotriva COVID-19. Substanța activă a COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina
de suprafață a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice.
2. Ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna
Vaccinul nu trebuie administrat dacă
– sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin
(enumerate la pct. 6).
Atenționări și precauții
Înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:
– Ați avut orice reacție alergică severă, care v-a pus viața în pericol, după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat anterior COVID-19 Vaccine Moderna.
– Aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis
– Ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut
– Aveți o tulburare de sângerare
– Aveți febră mare sau infecție severă; cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți
febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, de ex,emplu o răceală.
– Aveți oricare altă boală gravă
– Aveți anxietate legată de administrarea de injecții
Dacă oricare dintre situațiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteți sigur(ă)), adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale, înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna.
La fel ca în cazul oricărui alt vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu două doze de COVID-19 Vaccine Moderna să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat și nu se cunoaște durata protecției conferite.
Copii și adolescenți
COVID-19 Vaccine Moderna nu este recomandat pentru copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani.
COVID-19 Vaccine Moderna împreună cu alte medicamente
Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați oricealte medicamente. COVID-19 Vaccine Moderna poate influența acțiunea altor medicamente, iar alte medicamente pot modifica acțiunea COVID-19 Vaccine Moderna.
Sarcina și alăptarea
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de a vi se administra acest vaccin.
Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Nu conduceți vehicule și nu utilizați utilaje dacă nu vă simțiți bine după vaccinare. Așteptați până la trecerea efectelor vaccinului înainte de a conduce vehicule sau utiliza utilaje.
COVID-19 Vaccine Moderna conține sodiu
COVID-19 Vaccine Moderna conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic „nu conține sodiu”.

3. Cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna
COVID-19 Vaccine Moderna vi se va administra sub formă de două injecții a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare.
Medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va injecta vaccinul într-un mușchi (injecție intramusculară), în partea superioară a brațului. După prima doză de COVID-19 Vaccine Moderna, trebuie să vi se administreze o a doua doză din același vaccin, după 28 de zile, în vederea finalizării schemei de vaccinare. În timpul și după fiecare injecție cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ 15 minute, pentru a observa dacă prezentați o reacție alergică.
Dacă ratați o programare pentru a doua doză de COVID-19 Vaccine Moderna
– Dacă ratați o programare, programați împreună cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul o altă vizită, cât mai curând posibil .
– Dacă ratați o injecție programată, este posibil să nu fiți complet protejat împotriva bolii COVID-19.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest vaccin, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
4. Reacții adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Solicitați asistență medicală de urgență dacă manifestați oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:
– senzație de leșin sau stare de confuzie;
– modificări ale ritmului bătăilor inimii;
– dificultăți la respirație;
– respirație șuierătoare;
– umflare a buzelor, feței sau gâtului;
– urticarie sau erupție pe piele;
– greață și vărsături;
– durere de stomac.
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.
Acestea pot include:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
– umflare în zona axilei
– durere de cap
– greață
– vărsături
– dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
– durere sau umflare la locul de administrare a injecției
– oboseală excesivă
– frisoane
– febră
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– erupție
– erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
– mâncărime la locul de administrare a injecției
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
– paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
– umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic)
Cu frecvență necunoscută:
– reacții alergice severe (anafilaxie)
– hipersensibilitate.
Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat în Anexa V. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui vaccin.
Cum se păstrează COVID-19 Vaccine Moderna
Nu lăsați acest vaccin la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați acest vaccin după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Informațiile despre păstrare, expirare și utilizare și manipulare sunt descrise în secțiunea destinată profesioniștilor din domeniul sănătății, la sfârșitul prospectului.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conținutul ambalajului și alte informații
Ce conține COVID-19 Vaccine Moderna
– Acest flacon multidoză conține 10 doze a câte 0,5 ml.
– O doză (0,5 ml) conține 100 de micrograme de ARN mesager (ARNm) (integrat în nanoparticulele lipidice SM-102).
– ARN mesager (ARNm) monocatenar, cu capăt 5′, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro, acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, ce codifică proteina virală de suprafață (S) a SARS-CoV-2.
– Celelalte componente sunt lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.
Cum arată COVID-19 Vaccine Moderna și conținutul ambalajului
COVID-19 Vaccine Moderna este o dispersie de culoare albă până la aproape albă, furnizată într-un flacon din sticlă, prevăzut cu dop de cauciuc și sigiliu de aluminiu.

Sursa: Mediafax

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Völkermord says:

  https://www.fda.gov/media/143557/download aici este un link care este in engleza pentru cei care stiu engleza e ok iar pentru cei care nu stiti lasati ca va ajunge si ce va spune bihonul dar ca un indiciu google translate.
  Link-u trimite la un PDF preluat de pe pagina oficiala U.S. Food&Drug Administration unde la Pagina 16 sunt scrise posibile reactii adverse ,,exact,, ca si cele din articolul de la Bihon doar ca putin difera si care desigur se pot adauga si altele pe viitor, mult succes pentru ce urmeaza si stati linistiti ca la toti ne urmeaza surprize…

  • Unom says:

   Foarte ok linkul trimis de dv, DAR … nu e PROSPECTUL respectivului vaccin !!!

   ce ce prezentai dv e , dacă tot folosim traducerea,
   la pagina 1 găsim :
   “Planuri CBER pentru monitorizarea COVID-19
   Siguranța și eficacitatea vaccinurilor ”

   iar la pag. 2 :
   “Supravegherea vaccinurilor FDA: pre-licențiere”
   DECI e un document de PRE-LICENȚIERE !!! adică la acea ședința DIN 22 Octombrie !!! – găsim o prezentare GENERALA a vaccinului și a problemelor conexe ce țin de procedurile lor de PREaprobare, repet de PRE!!!
   Suplimentar, la pagina sugerata de dv, respectiv pag 16, găsim câteva cuvinte “magice” :
   “DRAFT Working list of possible adverse event outcomes
   *** Subject to change ***”,
   adică :DRAFT – care în contextul dat e – PROIECT , in plus , “list of possibile” e – lista POSIBILILOR – deci posibile NU Efective,deci care au o posibilitate TEORETICA de a se întâmpla (apropo, asa e e procedura de prezentare a tuturor problemelor ce pot apărea trebuie cuprinse in prezentare)
   pe scurt , traducerea mot-a-mot e : “PROIECT Lista de lucru a posibilelor rezultate ale evenimentelor(reactii) adverse”,

   DECI :
   mai jos e site- ul oficial al producătorului si a reacțiilor adverse obtinute in urma STUDIILOR CLINICE deci sunt lucruri FAPTICE nu TEORETICE !!

   https://www.modernatx.com/covid19vaccine-eua/providers/clinical-trial-data

   https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19/moderna-covid-19-vaccine

   PS. : așteptam SURPRIZA …. 😉 , dar cit trebuie sa așteptam ???

 2. ModernaSucks says:

  Efectele secundare – MOARTE!

 3. Unom says:

  Foarte ok linkul trimis de dv, DAR … nu e PROSPECTUL respectivului vaccin !!!

  ce ce prezentai dv e , dacă tot folosim traducerea,
  la pagina 1 găsim :
  “Planuri CBER pentru monitorizarea COVID-19
  Siguranța și eficacitatea vaccinurilor ”

  iar la pag. 2 :
  “Supravegherea vaccinurilor FDA: pre-licențiere”
  DECI e un document de PRE-LICENȚIERE !!! adică la acea ședința DIN 22 Octombrie !!! – găsim o prezentare GENERALA a vaccinului și a problemelor conexe ce țin de procedurile lor de PREaprobare, repet de PRE!!!
  Suplimentar, la pagina sugerata de dv, respectiv pag 16, găsim câteva cuvinte “magice” :
  “DRAFT Working list of possible adverse event outcomes
  *** Subject to change ***”,
  adică :DRAFT – care în contextul dat e – PROIECT , in plus , “list of possibile” e – lista POSIBILILOR – deci posibile NU Efective,deci care au o posibilitate TEORETICA de a se întâmpla (apropo, asa e e procedura de prezentare a tuturor problemelor ce pot apărea trebuie cuprinse in prezentare)
  pe scurt , traducerea mot-a-mot e : “PROIECT Lista de lucru a posibilelor rezultate ale evenimentelor(reactii) adverse”,

  DECI :
  mai jos e site- ul oficial al producătorului si a reacțiilor adverse obtinute in urma STUDIILOR CLINICE deci sunt lucruri FAPTICE nu TEORETICE !!

  https://www.modernatx.com/covid19vaccine-eua/providers/clinical-trial-data

  https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19/moderna-covid-19-vaccine

  PS. : așteptam SURPRIZA …. 😉 , dar cit trebuie sa așteptam ???

 4. Elon Muschi says:

  Bolojan e de vina pentru reactiile adverse ale vaccinului! Bolojan a copilarit cu Bil Gheiț , iar acum vor sa injecteze cip-uri 5G. P.S. Ne transforma pe toti in calculatoare, e mai ieftin sa pui un cip intr-un om decat sa construiesti un computer cu toate firele si cablurile alea…. Ganditi-va!

 5. altuss says:

  Legarea la cap dacă nu doare, sau, vaccinarea şi pentru cei sănătoşi.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Județul Bihor a depășit pragul de 800 de decese COVID-19. Cinci noi decese în ultimele 24 de ore
  Bihorul a depășit pragul de 800 decese la pacienți infectați COVID-19, de la începutul pandemiei și până în prezent, după confirmarea ultimelor cinci decese, în ultimele 24 de ore.

  Jurnal Bihorean

  Peste 20.000 de oameni ar putea fi vaccinați la Beiuș. Centrul din Primărie, închis
  Țara Beiușului se vaccinează la Beiuș, care este centru zonal de vaccinare.

  Bihon CSM Oradea

  Victorie facilă pentru „Leii roșii"
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 81-61 meciul cu CSM VSKC Miercurea Ciuc, din cadrul turneului 5 al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Echipa noastră a controlat jocul în permanență și a obținut o victorie indiscutabilă, cea de-a 7-a din actualul sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4000 de bihoreni au fost imunizați anti-COVID! Șase centre de vaccinare, disponibile în județ
  În primele 10 zile (5 - 15 ianuarie) de la debutul campaniei naționale anti-Covid, au fost vaccinați peste 4000 de bihoreni. 2

  România

  Bulai: Dacă Eminescu ar fi trăit ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”
  Mihai Eminescu, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”, ar fi reformat TVR, SRR și CNA și ar fi eliminat pensiile speciale, afirmă președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR PLUS). 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Informare meteo de ger: Temperaturile scad până la -20 de grade
  ANM a emis o informare meteo valabilă începând de sâmbătă dimineață de la ora 02:00 și până pe 20 ianuarie, ora 10:00.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.