Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat că Hotărârea de Guvern care stabilește noile reguli a fost transmisă spre avizare și ar putea fi adoptată în ședința executivului din această săptămână.
Începând cu 1 ianuarie 2025, angajații eligibili vor primi vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei, dar cu o condiție esențială: acestea vor putea fi folosite doar pentru pachete turistice de minimum 1.600 de lei. Astfel, beneficiarii trebuie să contribuie cu propria cofinanțare, în valoare de cel puțin 800 de lei.
Accesul la aceste vouchere se va face pe baza unei declarații pe proprie răspundere, depusă ulterior, în momentul în care beneficiarul prezintă factura care atestă achiziția pachetului turistic.
„Mecanismul este similar cu cel aplicat anterior, cu excepția faptului că taxele vor fi raportate doar la valoarea de 800 de lei oferită de stat, nu la întreaga sumă de 1.600 lei, ca în anii trecuți”, a explicat ministrul Ivan.
Ministrul a subliniat că această soluție a fost adoptată în urma unor discuții ample cu operatorii din turism și Ministerul Finanțelor, încercând să se găsească o variantă cât mai simplă pentru decontare, care să nu afecteze negativ nici companiile, nici angajatorii sau beneficiarii finali.
„Mi-aș fi dorit să revenim la sistemul anterior, cu vouchere de 1.600 de lei, însă în contextul bugetar de la finalul anului trecut, această formulă reprezintă totuși un pas important. E mai bine decât deloc”, a afirmat Ivan.
Cine beneficiază de voucherele din 2025
Conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, voucherele vor fi acordate personalului din instituțiile publice – indiferent de modul de finanțare sau subordonare – inclusiv celor angajați în activități autofinanțate sau în cadrul serviciilor publice autonome precum TVR și Radiodifuziunea Română. Condiția principală: salariul net din luna anterioară acordării voucherului nu trebuie să depășească 8.000 de lei.
Proiectul normelor metodologice prevede că doar operatorii afiliați, care dețin licențe valide de turism sau certificate de clasificare emise de autorități, vor putea încheia contracte cu unitățile emitente ale voucherelor.
Deși valoarea voucherelor a fost redusă față de anii anteriori, autoritățile speră că acest sistem va stimula în continuare turismul intern. Prin implicarea directă a beneficiarilor în cofinanțare și prin simplificarea procedurilor, Guvernul încearcă să păstreze activ un mecanism considerat vital pentru sprijinirea industriei ospitalității din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!