bihon.ro Web analytics

Zilele libere legale care cad în weekend s-ar putea acorda în zilele lucrătoare următoare

Zilele libere legale care cad în weekend s-ar putea acorda în zilele lucrătoare următoare

A fost depus joi un proiect de lege care modifică Codul Muncii, la propunerea mai multor parlamentari.
A fost depus joi un proiect de lege care modifică Codul Muncii, la propunerea mai multor parlamentari.

Potrivit proiectului, atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, liberele să se reporteze în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal. Zilele libere ar fi acordate de către angajator, atunci când acestea se suprapun cu zilele de weekend.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

Inițiatorii Alfred Simonis, lider de grup PSD, și Gabriel Andronache, lider de grup PNL, susțin că „sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.

Potrivit celor doi deputați, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere. Din totalul sărbătorilor legale, nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.

„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiuitorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare”, argumentează cei doi deputaţi liberal şi liderul deputaţilor PSD.

Senatul este prima Cameră sesizată pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Sărbătorile legale și zilele libere ale anului 2022

În România sunt în prezent 11 sărbători legale urmate de zile libere. Potrivit Codului Muncii, angajaţii care lucrează în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
 • 22 aprilie — Vinerea Mare,
 • 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
 • 1 mai — Ziua Muncii
 • 1 iunie — Ziua Copilului
 • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tautu says:

  Hateri care o sa urlati .ca e pt bugetari sa stiti .ca asa e in SUA

  • Engels says:

   Căcat,America e doar un vis.

  • George "the fox "outside King Power Stadium says:

   Aşa o fi în America.

   Dar în Anglia,de pildă,cu ocazia bank holidays (zile libere legale), majoritatea firmelor nu -şi întrerup activitatea, excepții fiind sărbătorile de Paşti şi de Crăciun. Bineânțeles,firmele îşi plătesc dublu angajații care vor munci în aceste zile libere legale.

   Deci, o super putere economică ca Anglia alege munca în detrimentul “pauzelor lungi şi dese”.

   Pe de altă parte, România, care se află într-o situație economică nu tocmai roză şi care de câțiva ani încoace “a luat-o puternic la vale”, prefera să adopte celebrarea “tuturor sfinților” prin zile libere acordate aproape fără discernământ angajaților.

   Şi atunci să nu vă mai mirați că “celui ce are i se va da şi mai mult, iar celui ce nu are i se va lua şi ce crede el că are”.😃

   • greek says:

    scuze….ce i fumat?

   • Pascu says:

    Ai dreptate … doar ca in UK se raporteaza zilele libere care cad in weekend… in Romania nu se raporteaza. Faptulca firmele prefera sa nu intrerupa activitatea si sa plateasca dublu.. e o alta discutie.

 2. Iahim says:

  Zilele libere sunt pentru a putea sãrbãtorii. Sãrbãtoarea nu se inventeazã pentru a avea zile libere.

  • Petre says:

   Politicienii va vor saraci si prosti.
   Ca sa nu fiti asa exista o singura solutie: educatie si munca.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere
  Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.