După obținerea votului favorabil din partea consilierilor județeni, CJ Bihor va trimite cererea de finanțare către Agenția de Dezvoltare Nord- Vest, prin intermediul Programului Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027. Potrivit președintelui CJ Bihor, prin proiect se va dori achiziționarea unui număr 7 autospeciale multifuncționale, 3 autospeciale cu freză de deszăpezire, 4 excavatoare, 2 mașini de marcaj rutier și 2 vidanje, fiecare cu o capacitate de 9000 de litri.
Utilajele vor asigura curățarea vegetației de pe marginea drumurilor județene astfel încât să se asigure o mai bună vizibilate pentru șoferi și implicit o creștere a siguranției rutiere, dar și lucrările de profilare a șanțurilor de pe marginea drumurilor.
„În fapt, aceste utilaje vor fi folosite și pentru asigurarea dezăpezirii în condiții optime. În felul acesta se va crește și posibilitatea intervenției pentru situații de urgență. Așa cum am spus, ne propunem să îndepărtăm vegetația care crește necontrolat pe marginea drumurilor județene și să profilăm toate aceste șanțuri. În județul Bihor sunt 1013 km de drumuri județene și vrem ca aceste șanțuri să arate mult mai bine. În felul acesta, odată profilate cu respunzător, cu utilajele de ultimă generație pe care le achiziționăm, vom putea face lucrările de întreținere la o calitate mult mai bună. De asemenea, cu aceste utilaje ne propunem în viitor să sprijinim și comunele și orașele din județ care au nevoie de lucrări de întreținere sau de intervenții în situații speciale sau la dezăpezire sau la vidanjare, astfel încât aceste chestiuni să fie cât mai bine rezolvate în județul nostru.” a declarat președintele CJ Bihor.
Cererea de finanțare prevede două etape pentru implementarea acestui proiect. Valoarea totală prevăzută pentru achiziționarea utilajelor este de 47 de milioane de lei, contribuția proprie a Consiliului Județean Bihor va fi doar de 2%.
Întrebat cine va folosi efectiv aceste utilaje după achiziționarea lor, președintele CJ Bihor a declarat că sunt avute în vedere două variante de lucru.
„Avem două variante, fie prin entitățile aflate în subordinea Consiliului Județean, spre exemplu ADI Infrastructură Metropolitană sau noua companie care a fost înființată pentru a prelua gestionarea STMB-ului, Ecologic Prest Bihor, sau putem să le punem la dispoziția operatorilor care vor fi stabiliți prin licitație, ca ei să beneficieze de o dotare de ultimă generație cu care să poată să facă lucrări de o mai bună calitate. De asemenea, vrem să sprijinim primăriile”.
Trimite articolul
XMă, dar ăștia de la consiliu județean, primărie n-au bani de nimic? Dar salarii nu vreți, tot din fonduri europene? Am impresia că fără fonduri orașul ar fi intrat în faliment demult. Unde se duc sumele din taxe și impozite?