bihon.ro Web analytics

A început Postul Crăciunului: Din 15 noiembrie până în 24 decembrie, creștinii sunt chemați la bunătate, iubire, iertare și curățare

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

A început Postul Crăciunului: Din 15 noiembrie până în 24 decembrie, creștinii sunt chemați la bunătate, iubire, iertare și curățare

Reactualizat la:
Creștinii sunt chemați să-și pregătească sufletele pentru Nașterea Domnului. Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă care precedă Crăciunul.
Scris de Crina Dobocan - Creștinii sunt chemați să-și pregătească sufletele pentru Nașterea Domnului. Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă care precedă Crăciunul.

Aceasta variază de la patru la șase săptămâni, în funcție de rit și de loc. În Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și se va încheia în 24 decembrie. În schimb, Conciliul Tridentin a reglementat pentru Biserica Romano-Catolică timpul Adventului ca perioadă de patru săptămâni în vederea pregătirii pentru Crăciun.

Una din cele mai importante sărbători din perioada Postului Crăciunului este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posture rânduite de Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, este de asprime mijlocie, fiind considerat un post al bucuriei. Astfel, dincolo de abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. În cele 40 de zile, creștinii sunt chemați să renunțe la carne, brânză și ouă, iar în zilele de miercuri și vineri sunt îndemnați să consume mâncăruri fără ulei și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică sărbătorește vreun sfânt mare, credincioșii pot consuma vin și ulei, iar dacă există o sărbătoare marcată cu roșu, atunci, este dezlegare la pește.

În zilele de marți și joi, preoții dau dezlegare la untdelemn și la vin, iar în zilele de sâmbătă și duminică, până în 20 decembrie, este dezlegare la ulei, pește și vin. În Ajunul Crăciunului, credincioșii sunt chemați să țină post negru. Cum însă postul nu este doar despre ceea ce mâncăm, ci și despre ceea ce spunem, despre bunătate, iubire, iertare și curățare.

Preoții îi îndeamnă pe credincioși să vadă partea pozitivă a acestei lupte spirituale, nu pe cea restrictivă.

„În perioada Postului noi trebuie să facem foarte multe abținerei – o abținere de la alimente și de la alte bucurii. Dacă considerăm postul ca pe un act liturgic, ca pe o jertfă, ca pe un răspuns pe care noi îl dăm lui Dumnezeu, dacă-l adresăm Mântuitorului Cristos care ne-a învățat să postim, căci el a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustie, înainte de pătimirile sale, vom înțelege că e atât de mică restricția sau jerfta pe care o facem noi, după ce simțim gustul postului și deplinătatea lui (când postul de bucate este unit cu postul de păcate și este încununat cu faptele bune, faptele de milostenie. Această perioadă este rânduită de Biserică pentru o pregătire a noastră deosebită, așa cum se pregăteau catecumenii, cei care primeau botezul. Ei trebuiau să postească și ei și să se obișnuiască cu viața spirituală a Bisericii, nu doar cu învățătura ei, pentru că erau instruiți, dar erau și educați, întreaga comunitate postind împreună cu ei. Iată de ce a fost stabilită o perioadă de 40 de zile înainte de întruparea Domnului, căci ea ne pregătește pentru bucuria Întrupării. Prin fapte, să încercăm în fiecare zi să ne apropiem de Marele Praznic”, a spus ÎPSS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, despre Postul Crăciunului.

Sărbători cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn

21 noiembrie – sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
– 30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei
– 6 decembrie – sărbătoarea Sfântului Nicolae
– 13 decembrie – sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
– 18 decembrie – sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Just says:

  oamenii sunt chemați la bunătate, iubire, iertare și curățare, TOATA VIATA, nu din 15 noiembrie până în 24 decembrie! #vaisamar

 2. Romania needucata says:

  ,,Bunătate, iubire, iertare și curățare”
  Acestea sunt valori care ar trebui să ne caracterizeze în toate zilele și în toată viața noastră. Din păcate, acestea sunt valori care s-au pierdut, alături de multe alte valori spirituale pozitive. Educarea spre nici un fel de abțineri și rețineri, tupeul în detrimentul ponderării, ambiția prioritară modestiei, graba contrară răbdării, dreptatea mult declasată de minciună și impostură, au creat un om nou.

  • Oradean says:

   Stai linistit ca niciodata nu au fost mai buni. Doar ca acum sunt mai vizibili si mai vocali. Prostia e nepieritoare si endemica, ca o buruiana si este absolut imposibil de eradicat! Iar bisericile sunt foarte eficiente in a-i indobitoci si mai tare! Ca fapt divers: ce sanse de a avea o natie educata putem avea, daca am avut presendite un cizmar (maretul carmaci), iar acum o sa avem posibil prim-ministru pe un troglodit care si-a luat Bac-ul la 30 si ceva de ani (nu ca mi-ar fi rusine nici cu gangavul borfas actual)?

 3. Romania needucata says:

  @Oradean. Aveți dreptate; prostia a devenit nepieritoare și endemică în Romania. Acesta este motivul pentru care devenim din ce în ce mai izolați, pentru că națiile cu cap se delimitează de cetățenii romani.
  Cum ai devenit mai vizibili și mai vocali? E simplu: au fost lăsați, pentru că oamenii normali sunt, sau au devenit minoritari.
  Cand ai o viață, e foarte greu să porți un război continuu. Este obositor, stresant și epuizant. Soluția cea mai simplă este ignorarea nesimțiților sau emigrarea – soluția finală. Cați dintre noi pot merge pe soluția radicală?
  Sectorul cel mai vinovat este familia, care nu face educație deloc, sau face pseudoeducație (încurajarea tupeului, nesimțirii și răutății), urmează sectorul de învățămant în care este nepăsare și nu se promovează meritocrația în randul tinerilor, iar apoi instituțiiele statului, care formează incorpore ,,statul paralel”, în sensul că toți angajații lucrează doar pentru ei, nu pentru cetățeni (excepțiile practic nu contează). Sărbători fericite și doamne-ajută la toată lumea.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate: 25%, s-au forat cei 86 de piloți
  Primăria a anunțat finalizarea procesului de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate. Constructorul lucrează acum la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Numărul firmelor și angajaților din Bihor a crescut în 2021
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ATENȚIE, nu daţi pâine și pufuleți lebedelor de pe Criş!
  În ultimii ani, lebedele și a rațele sălbatice s-au acomodat foarte bine pe râul Crișul Repede, mai ales în zona centrală a municipiului Oradea. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.