bihon.ro Web analytics

Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere

De Crina Dobocan

Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere

Reactualizat la:
Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.
Scris de Crina Dobocan - Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.

Cifra intervențiilor pompierilor bihoreni în anul 2019 este una alarmantă. Comparativ cu anul 2018, a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului de intervenţii cu 74,85% (de la 1.591 în 2018 la 2.782 în anul 2019). De altfel, în anul 2019, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor s-au desfăşurat 14.809 de misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. În medie, pompierii au avut 40 de misiuni pe zi, înregistrându-se o creștere cu aproximativ 19% față de anul 2018, când au fost desfășurate 12.422 de misiuni.

„Din cele 14.809 misiuni înregistrate, 2.782 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă altele decât cele medicale, 9.640 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 2.387 exerciţii şi recunoaşteri în teren. Din totalul de 2.782 de intervenţii în anul 2019, cele mai multe au fost la incendii 561 (20%), incendii de vegetație și altele 560 (20%), alte situații de urgență 480 (17%) și asigurarea şi supravegherea zonei de producere a unor situaţii de urgenţă 478 (17%).

De asemenea, numărul incendiilor a crescut de la 322 în anul 2018, la 561 în anul 2019, crescând totodată şi numărul intervenţiilor la incendiile de vegetaţie de la 292 în anul 2018, la 560 în anul 2019”, a prezentat într-o conferință de presă colonelul Sorin Caba, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.

Cauze

Potrivit bilanțului pompierilor, din totalul incendiilor produse, 58% au avut loc în mediul rural, iar 42%, în mediul urban.

Dintre acestea, 421 incendii au fost înregistrate la proprietăți individuale (locuințe, anexe, bunuri, mijloace de transport), 71 incendii pe domeniul privat român (societăți, asociații, fundații, culte), 63 incendii pe domeniul public al statului, județului, localității și 6 incendii pe domeniul privat străin.

Cele mai multe incendii au avut drept cauză instalaţiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate (179), focul deschis (104), fumatul (86), coşurile de fum defecte sau necurăţate (65), mijloace de încălzire defecte/nesupravegheate (31), respectiv acțiune intenționată (24).

Bunuri salvate

Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 130 milioane lei, iar valoarea estimată a bunurilor distruse în urma incendiilor la aproximativ 9,7 milioane lei.

Totodată, șapte persoane au decedat în incendii și 26 au fost rănite, iar 47 de persoane au fost salvate.

Pompierii au fost avut și altfel de intervenții. Dintre acestea, 298 au fost intervenţii la inundaţii, 46 la evenimente publice (asigurări evenimente, spectacole etc.), 34 misiuni de asanare și distrugere muniție neexplodată, respectiv ei au fost implicați în alte 101 de situaţii.

„În anul 2019, la nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat un număr de 175 de exerciții cu forțe în teren, respectiv 2.212 de activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației”, a mai precizat Caba.

Din analiza indicatorilor de performanţă ai ISU Crișana, se observă că valoarea timpului mediu de răspuns la incendii a fost de 12 minute și 6 minute, timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor calificat în mediul urban a fost de 6 minute, iar în mediul rural de 15 minute și 39 secunde, iar cel al echipajului de terapie intensivă mobilă în mediul urban – 7 minute și 22 de secunde, iar în mediul rural de 22 de minute și 10 secunde.

Echipajele SMURD au înregistrat un total de 9.640 de intervenţii, având o medie zilnică de 26,4 cazuri, în creștere cu circa 8% față de anul 2018.

„Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 8347 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 478 solicitări pentru asistenţă persoane, 287 cazuri pentru asigurarea personalului de intervenţie la incendii, 101 intervenţii pentru descarcerare, 30 intervenţii la incendii de vegetaţie şi altele, 14 cazuri de alte intervenţii”, a prezentat colonelul Caba.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Fum ie says:

  Misiunea nu e gata trebuie facutã roata care sã dea la primărie coșurile cu fumie.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  SAF ELECTRIC CANDELABRE – peste 800 de modele de corpuri de iluminat!
  Lăsați-vă cuceriți de cele mai elegante modele de candelabre, corpuri de iluminat și lustre în toate stilurile: clasice, cu look industrial, vintage, organic sau fusion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șoc în lumea sportului bihorean! Fostul karateka Piski Lajos Arnold a murit la doar 28 de ani!
  O veste șocantă a lovit marți sportul bihorean. Fostul campion la karate, Piski Lajos Arnold a murit la doar 28 de ani! 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 20 de ani din Oradea, dispărut de acasa. Tânărul a fost găsit
  Tânărul de 20 de ani din Oradea, dat dispărut marți a fost găsit! 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Patru tineri, care au spart un magazin din Ineu, prinși după mai bine de 2 ani
  Patru tineri din Ineu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, au fost identificați luni, 17 februarie, de polițiștii Secției nr.5 de Poliție Rurală Oradea – Postul de Poliție Ineu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Orădean, fără permis pentru că a călcat prea tare pedala de accelerație
  Un orădean, în vârstă de 57 de ani, a rămas luni fără pemis după ce a fost prins circulând cu 117 km/h în localitate

  Mapamond

  Orange Money intră în competiție directă cu Revolut
  Orange Money lansează opţiunea de transferuri valutare în aplicaţia mobilă. Prin această aplicație, practic, Orange intră în competiție cu Revolut, pe piața românească. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.