bihon.ro Web analytics

Aleșii s-au opus propunerii de a reloca Universitatea „Vasile Goldiș”. Copiii de la CN „Octavian Goga”, „condamnați” la cursuri reduse în două schimburi

De Veronica Bursașiu

Aleșii s-au opus propunerii de a reloca Universitatea „Vasile Goldiș”. Copiii de la CN „Octavian Goga”, „condamnați” la cursuri reduse în două schimburi

Clădirea CN „Octavian Goga” intră în reabilitare. Ca urmare, elevii din ciclul primar și gimnazial aveau nevoie de săli de clasă. Aleșii locali preferă să-i vadă învățând în schimburi și cu orele reduse, timp de doi ani.
Scris de Veronica Bursașiu - Clădirea CN „Octavian Goga” intră în reabilitare. Ca urmare, elevii din ciclul primar și gimnazial aveau nevoie de săli de clasă. Aleșii locali preferă să-i vadă învățând în schimburi și cu orele reduse, timp de doi ani.

Primarul de Marghita și fost director al CN „Octavian Goga” i-a informat pe aleșii locali că a primit o solicitare de la actuala conducere a școlii pentru asigurarea a 15 săli de clasă, pentru perioada în care clădirile colegiului vor trece prin reabilitare. În plus, există o solicitare similară pe masa primarului și pentru o sală în care să funcționeze grupa mică din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit. Solicitarea primarului a fost aceea de a rezilia contractul cu Universitatea „Vasile Goldiș” și de a o reloca la Liceul Tehnologic „Horea”. Aceeași cerere a venit din partea primarului Marcel Sas Emil Adăscăliții și în cazul sălii de sport Magyc Gym, care urma să fie relocată la stadion. „Menționez că spațiile sunt ale Primăriei și este normal, atunci când ai o solicitare pentru copiii orașului, să le creezi spațiu. Cu siguranță, dacă eram primar în urmă cu 6 ani, când elevii de la «Horváth János» aveau nevoie de spațiu, aș fi luat aceeași decizie, ca să nu meargă la școală în două schimburi. Și cu siguranță, dacă va fi nevoie, voi veni și în viitor cu aceeași propunere, dacă va fi nevoie. Pentru copii, pentru învățământ, este nevoie să facem sacrificii și să le creăm condiții pentru a frecventa cursurile într-un singur schimb. Pentru că ei sunt viitorul nostru ”, a spus primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții. După ce a văzut că atât comisia juridică, cât și cea administrativă au avizat nefavorabil denunțarea unilaterală a contractului dintre Primăria Marghita și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», începând cu 1.06.2022, șeful Primăriei Marghita a simțit nevoia să le amintească aleșilor prevederi din Legea 272. Acolo se spune foarte clar că în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, decizii luate de autoritățile publice locale, va prima principiul interesului superior al copilului. În plus, primarul a citit paragrafe din Legea Educației, atrăgând atenția că intră sub sancțiunea legii neasigurarea condițiilor pentru educație. „Învățământul primar și gimnazial se organizează de regulă și funcționează cu program de dimineață”, a insistat primarul, citând din Legea Educației. Nici Codul administrativ nu i-a convins pe aleșii locali, chiar dacă acolo se specifică clar că aceștia au obligația de a asigura cadrul necesar educației.

O parte din copiii de ciclu primar și gimnazial vor veni după masa, dar trebuie, conform legii, să termine cursurile până la ora 14:00. În plus, unii copii sunt și navetiști. Primarul spune că nu întâmplător a venit cu această propunere înainte cu patru luni de începerea noului an școlar, fiindcă atât Universitatea de Vest, cât și Colegiul „Octavian Goga” aveau două luni la dispoziție să se reorganizeze. Dacă această propunere trecea, toate instituțiile își continuau activitatea normal. În cazul votului negativ, cea mai dezavantajată instituție e CN „Octavian Goga”.

Universitatea „Vasile Goldiș” e un subiect sensibil în comunitatea din Marghita. Consilierul UDMR Anton Arkosi a explicat că această universitate a facilitat obținerea unei diplome de învățământ superior pentru 1.000 de marghiteni. Acest fapt explică opoziția aleșilor locali la solicitarea primarului. Marcel Sas Emil Adăscăliții spune că va veni și în următoarele ședinte cu propunerea expusă, „până când copiii vor fi în siguranță”. Universitatea „Vasile Goldiș” a mai fost motiv de tensiune între primar și aleșii locali, atunci când primarul a dorit să construiască acolo creșa finanțată de Ministerul Dezvoltării.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.