bihon.ro Web analytics

Amenzi de 70.000 de lei în construcții, în trei zile

De Dan Birta

Amenzi de 70.000 de lei în construcții, în trei zile

Reactualizat la:
Doi angajatori au fost depistați că aveau la muncă trei persoane fără forme legale de angajare.
Scris de Dan Birta - Doi angajatori au fost depistați că aveau la muncă trei persoane fără forme legale de angajare.

Este vorba despre amenzile aplicate de ITM Bihor în cadrul „Campaniei naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată precum și de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor”, desfășurată în perioada 20 – 22 iulie.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost programate 14 controale, din care au fost efectuate 12 controale, două controale fiind în curs de desfășurare. Au fost sanctionați doi angajatori la care s–au depistat trei persoane ce desfășurau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. S-au aplicat două amenzi în cuantum de 60.000 lei.

De asemenea, au fost dispuse 27 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

În domeniul sănătății și securității în muncă, prin vizitele de control în șantierele temporare și mobile s-a urmărit luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspindirii COVID -19.
În domeniul sănătate şi securitate în muncă, ITM Bihor a controlat 15 unităţi. Au fost sanctionați 15 angajatori. S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat 49 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 10.000 lei şi 48 avertismente.

Au fost dispuse 48 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Dintre deficiențele constatate amintim: tablouri electrice necorespunzătoare, neîngrădirea și nesemnalizarea golurilor periculoase, lipsa supravegherii stării de sănătate prin control medical periodic.

Obiectivele campaniei

„Principalele obiective ale campaniei au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități in domeniile construcțiilor, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, precum și identificarea angajatorilor care utilizează muncă nelegală a copiilor și a tinerilor”, transmite Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.

Prin această campanie, ITM Bihor încearcă determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale, de a le înregistra în aplicația Revisal, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Alte obiective ale campaniei au fost: diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile construcțiilor a prevederilor legale, precum și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă in Revisal în termenul legal; timpul de muncă și timpul de odihnă; repausuri periodice; garantarea în plată a salariului minim în construcții, potrivit O.U.G.nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul instituțiilor publice și a unor măsuri fiscal- bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene respectiv pentru celelalte domenii de activitate, potrivit H.G. nr.935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată; modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde e cazul.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.