bihon.ro Web analytics

Amenzile pentru cei care nu combat ambrozia, majorate

De Simona Drimbău

Amenzile pentru cei care nu combat ambrozia, majorate

Nivelul minim al amenzilor pentru persoanele fizice a crescut de la 750 de lei la 1.000 de lei.
Scris de Simona Drimbău - Nivelul minim al amenzilor pentru persoanele fizice a crescut de la 750 de lei la 1.000 de lei.

Ambrozia denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, se regăseşte răspândită pe întreg teritoriul judeţului Bihor, fiind o plantă care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie astfel producând alergii populaţiei.

În conformitate cu Legea nr. 62/2018 modificată şi completată cu Legea 129/2020 privind combaterea ambroziei: proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Astfel, în perioada cuprinsă între răspăndirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, se vor întreprinde lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambrozia.

Amenzi mari

Nerespectarea acestor prevederi de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment. Nerespectarea avertismentului se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Aplicarea sancţiunilor se face de către împuterniciţii autorităţilor administraţiei publice locale, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin consilierii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora. În urma verificărilor, autorităţile administraţiei publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat existenţa ambroziei si transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie.

După transmiterea somaţiilor de către autorităţile administraţiei publice locale, verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului judeţului Bihor.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ionuuuu says:

  comisarii Gărzii Naţionale de Mediu ar fi bine sa descinda in Osorhei, unde nici primaria nu curata zonele ce-i revin si nici marea majoritate a proprietarilor de terenuri nu se obosesc sa isi curete proprietatile, e adevarat ca nici nu-i obliga nimeni , primaria fiind intr-o amorteala deplina…. este vorba de fosta pasune dinspre zona Fughiu si inspre Cris… este plin de balarii de toate felurile… o mare de abrozie…

 2. Hater says:

  Prima data ar trebui amendata chiar Primaria Oradea, ea detine cele mai multe terenuri pe care se gaseste ambrozia

 3. gabriel says:

  Nu asa trebuie procedat. Primaria trebuie sa aiba oameni sa o taie, degeaba amendezi, ca ambrozia tot acolo ramane. Frumos vii o tai, apoi trimiti nota de plata , eventual si o amenda. Dar asta e egal cu zero, sunt doar bani la buget fara a rezolva eficient problema ambroziei. Exact cum mpui taxa de poluare , dar masina tot polueaza.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.