bihon.ro Web analytics

An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea

De Crina Dobocan

An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea

Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.
Scris de Crina Dobocan - Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

An de an, Facultatea de Litere a Universității din Oradea primește studenți străini, în cadrul unui program de învățare a limbii române.

„Anul pregătitor” este conceput anume pentru tinerii care își propun să urmeze studii de licență sau master la universități din România. În acest an, la Universitatea din Oradea, învață limba română aproximativ 50 de studenți, veniți din toate colțurile lumii: Albania, Mongolia, Guatemala, Columbia, Madagascar, Noua Caledonie, Liban, Germania, Maroc, Camerun, Ghana, Mexic, Peru. Cel mai tânăr dintre ei are 17 ani, iar cea mai în vârstă puțin peste 50.

„Anul pregătitor, dedicat studenților străini care vor să învețe în țara noastră, este un program care își propune să-i pregătească pe aceștia pentru a putea să urmeze cursuri de nivel universitar în limba română. Au un program destul de încărcat, axat pe însușirea unor competențe generale de limba română. Se studiază gramatica, vocabularul, dar și elemente de identitate culturală românească, mentalități etc. Viitorii studenți trebuie să cunoască limba română, dar și să se poată integra aici”, explică lect. univ. dr. Anca Tomoioagă.

La finalul anului pregătitor, „bobocii” dau un examen de limbă, în urma căruia primesc note și o adeverință de absolvire, care devine una din piesele importante ale dosarului de student.

Lect. univ. dr. Anca Tomoioagă spune că circa 70% dintre studenții care urmează cursurile anului pregătitor la Universitatea din Oradea rămân aici pentru cursurile de licență și masterat.

„În ciuda aparențelor, nu merg toți la medicină. Am avut studenți care au urmat cursurile unor specializări ca: designul, electronica, ingineria… Rămân aici, pentru că, așa cum zic ei, le place la Universitatea din Oradea. Sau, cum îmi spunea zilele trecute o studentă venită tocmai din Columbia, se simt foarte bine primiți la Oradea”.

Săptămâna trecută, studenții anului pregătitor de la Universitatea din Oradea au fost în vizită la Muzeul Țării Crișurilor. Spre surprinderea lor, ghidajul s-a derulat în limba română!

„Am încercat să-i pun în fața unei provocări, dar am fost surprinsă să-i descopăr a fi dornici de cunoaștere și curioși, mai ales că unele exponate ale muzeului au ca țări de proveniență tocmai țările din care vin unii dintre ei”, relatează lect. univ. dr. Anca Tomoioagă.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.