Ziua Art Nouveau s-a sărbătorit duminică, 8 iunie, la Oradea. Organizat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage), evenimentul a avut ca temă „Culoarea”.
Pe parcursul zilei, zeci de turişti au descoperit patrimoniul oraşului prin tururile ghidate care au avut ca slogan „Descoperă capitala Art Nouveau a României!”. Au fost tururi ghidate în limba română, limba maghiară şi limba engleză. De asemenea, pasionaţii de fotografie au fost ghidaţi de fotograful Remus Toderici în interiorul Palatului Vulturul Negru, pentru a descoperi detalii spectaculoase.
Casa Darvas – La Roche a găzduit o serie de ateliere pentru pasionaţii de artă şi meşteşuguri. Mara Vida a susţinut un atelier de vitralii, alţii s-au înscris la atelierul de ceramică al lui Vinicius Les, în grădina casei, iar Alexandra Comanici a avut mulţi pasionaţi la şevaletele plasate pe pietonala Libertăţii.
În sala de conferinţe a Casei Darvas – La Roche, Deodáth Zuh, documentaristul Oradea Heritage, a susținut prezentarea intitulată „Art Nouveau, un stil eclectic?”, iar artistul belgian Guillaume Slizewicz, după ce a petrecut două săptămâni ca artist rezident în Oradea, în cadrul unui proiect coordonat de Rețeaua Art Nouveau, a pregătit vernisajul instalației de ceramică intitulată „All I Can See Are Ghosts”.
S-au bucurat de succes concertele Coralei Art Nouveau a Filarmonicii de Stat Oradea, dirijată de Olga Bejan, care a prezentat din Balconul Casei Kolozsváry un repertoriu a capella intitulat „Culoare și ritm”. Acompaniamentul a fost asigurat de Victor Sandu la violoncel şi de pianista Camelia Andone. Alături de orădeni şi de turişti, s-a bucurat de concert şi un papagal meloman pe nume Coco, care a făcut deliciul copiilor.
Jazz cu Emma Smith şi spectacol de lumini
Pe scena amplasată în piațeta din spatele Teatrului de Stat, artista britanică Emma Smith a pregătit un spectacol de jazz. Emma Smith a cântat cu artiști precum Michael Bublé, The Quincy Jones Orchestra, Jeff Goldblum, Bobby McFerrin & Gregory Porter, dar și cu supergrupul american Postmodern Jukebox.
Înainte de concert, artista ne-a mărturisit că este pentru prima oară în România. „Sunt încântată să îmi fac debutul în acest loc frumos. Este uimitor! Sunt foarte fericită să fiu aici. De dimineaţă am făcut o lungă plimbare prin oraş şi am încercat toate cafenelele minunate şi gelateriile.”
Despre piesele interpretate la Oradea, Emma Smith spune că fac parte din epoca de aur a muzicii americane. „Pe mine acea muzică mă trezeşte la viaţă, îmi încarcă sufletul, îmi dă energie şi e ca o pânză frumoasă prin care te poţi exprima prin lentila compozitorilor geniali ai acelor vremuri. Veţi asculta piese de George Gershwin, Cole Porter, Leonard Bernstein. Şi asta e frumuseţea acestei muzici pentru că, deşi nu e compusă de mine, în fiecare seară eu, împreună cu muzicienii mei, o «recompunem» pe moment, şi asta înseamnă improvizaţia: compoziţie în timp real, folosind structura acelei munci incredibile din acea perioadă. Sunt şi câteva deturnări către muzica din zilele noastre, de exemplu cover-ul după George Michael. Mă inspiră foarte mult eclectismul lui George Michael şi cariera sa expansivă, pentru că şi el a iubit această epocă a marilor compozitori, iar piesa lui, Faith, aduce muzica pop a anilor ’80 spre jazz. Sper ca publicului să îi placă. Când am conceput programul concertului m-am gândit să pun laolaltă tăria şi momentele care să aducă personalitate. În jazz tot timpul avem acea conversaţie fără cuvinte, muzical, citindu-ne gândurile, oarecum telepatic. E o parte foarte importantă în muzica de jazz. Sper ca publicul să fie martor la prietenia pe care o avem prin muzică şi pe care o transmitem în exterior, pentru că suntem ca o familie foarte apropiată. Cântăm împreună de mulţi ani, dar cei trei muzicieni ai mei cântă împreună de când erau copii. Eu sunt cea nouă în familie!”
Concertul Emmei Smith a adunat zeci de spectatori în spatele teatrului, având în fundal proiecţiile pe minunatele case Adorjan. Din păcate, pe ultimele minute ale concertului, ploaia a împrăştiat auditoriul. Au mai rămas pe sub umbrele sau adăpostiţi, ca să admire instalațiile de lumini şi spectacolele de videomapping pe multe dintre clădirile art nouveau din centrul oraşului. Au fost expuse instalaţii relizate de artiştii Noiseloop şi Radu Ignat.
Ziua Mondială Art Nouveau a fost organizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage), cu sprijinului Primăriei Oradea. Parteneri locali au fost Filarmonica de Stat Oradea şi Vili Apartments Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!