BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Atenție la ciuperci! Tot mai mulți bihoreni ajung la spital cu intoxicație cu ciuperci

Atenție la ciuperci! Tot mai mulți bihoreni ajung la spital cu intoxicație cu ciuperci

De Bihon.ro
la 25 September 2022 11:43

Atenție la ciuperci! Tot mai mulți bihoreni ajung la spital cu intoxicație cu ciuperci

25 September 2022 11:43
Sezonul ciupercilor atrage și incidente neplăcute. Potrivit DSP Bihor, în ultimii ani numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în continuă creștere.
Scris de Bihon.ro - Sezonul ciupercilor atrage și incidente neplăcute. Potrivit DSP Bihor, în ultimii ani numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în continuă creștere.

Trimite articolul

X

Pentru informarea populației la riscurile la care se expun în cazul consumului de ciuperci din surse neautorizate, DSP Bihor transmite o serie de recomandări publice. Potrivit direcției, în ultimele zile, tot mai mulți pacienți se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea cu simptomatologie de „intoxicație acută cu ciuperci necomestibile”.

[eadvert]

Simptome intoxicație cu ciuperci

Ciupercile sunt plante cunoscute din vechime, unele dintre acestea – ciupercile comestibile – fiind folosite în alimentația umană datorită valorii lor nutritive. În ţara noastră sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu “pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice. De multe ori, ciupercile necomestibile se pot confunda ușor cu cele comestibile.

În ultimii ani, numărul intoxicațiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creștere. Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății, deoarece își pot face apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori.

Intoxicația acută cu ciuperci este datorată substanțelor toxice conținute, substanțe care ajung în organism accidental, prin diverse mecansime legate de cele mai multe ori de confuzia între speciile comestibile și necomestibile. Sub o aparență deloc gravă se poate ascunde un pericol foarte mare!

Nu trebuie folosite în alimentație decât ciupercile bine cunoscute. Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare (Amanita Phalloides, Amanita Muscaria, etc.) se produc tulburări digestive (vărsături, diaree, deshidratare), cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă); moartea poate surveni între 8 şi 48 ore datorită conţinutului în substanţe toxice ca falina (acţiune hemolitică), amantina (proprietăţi hipoglicemiante), faloidina (acţiune asupra ficatului şi sistemului nervos).

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Foarte important de ştiut este faptul că nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.

În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii, este cea mai des întâlnită cale de intoxicare, la copil se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, precum şi accidente legate de consumul neintenţionat.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală, deces. În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă. Apariția simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav iar tulburările digestive, frecvent prezente, au consecințe grave, potențial fatale în special la copil si vârstnic.

Recomandări DSP Bihor

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci Direcția de Sănătate Publică vă recomandă:

  • consumul ciupercilor provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor; este recomandat consumul de ciuperci tinere, cărnoase, corect preparate și depozitate, din surse sigure;
  • evitarea culesului / consumului ciupercilor necunoscute din flora spontană (păduri, păşuni);
  • neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor; supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!
  • ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug;
  • ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului;
  • fiind alimente indigeste nu se recomandă folosirea ciupercilor în alimentația copiilor;
  • unele specii de ciuperci generează simptome de intoxicaţie în combinaţie cu alcoolul. Cele mai cunoscute sunt din genul Coprinus. În general, nu se recomandă consumarea ciupercilor cu cantităţi mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul măreşte solubilitatea unor substanţe specifice, favorizând absorbţia intestinală a acestora, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute.
  • să nu se consume ciuperci incomplet preparate termic (fripte) sau crude;
  • evitarea consumului de către persoanele cu alergii. Există persoane la care după consumul repetat de ciuperci se formează anticorpi faţă de proteinele ciupercilor generând alergii, incluiv forme grave;
  • evitarea consumului de către persoane cu intoleranță alimentară la ciuperci. Se cunoaşte o intoleranţă faţă de trehaloză, un glucid conţinut de ciuperci. Această intoleranţă este explicată prin lipsa enzimei care digeră acest glucid în intestine (trehalaza). Astfel, apar dureri abdominale, însoţite de diaree, la fiecare consum de ciuperci;
  • în cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă. Amânarea prezentării de urgență la medic poate avea consecințe grave, chiar fatale.

Trimite articolul

X
Taguri:
DSP Bihor ,
intoxicatie ciuperci
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Sport local

    Lotus Băile Felix a pierdut duelul cu „virușii verzi”
    După două victorii legate, Lotus Băile Felix a pierdut sâmbătă confruntarea cu Sănătatea Cluj, echipă clasată pe locul 4 în Liga 3, Seria 8.

    BIHON Sport local

    FOTO
    Crișul Sântandrei a marcat de trei ori și continuă cursa pentru un loc de play-off
    Crișul Sântandrei a ajuns la a cincea victorie consecutivă în care marchează cel puțin trei goluri în Liga 3, Seria 8. Bihorenii au dispus sâmbătă de Viitorul Cluj cu scorul de 3-2 (1-0) prin golurile marcate de Alexandru Brisc 34, Robert Popescu 50, Vlad Costea 54, respectiv Victor Ayeni 52 și Karim Sătmărean 79.

    FC Bihor

    GALERIE FOTO
    FC Bihor a obținut o victorie spectaculoasă la Reșița, după un meci extrem de disputat
    Partida a contat pentru etapa a 16-a din Liga 2 și a oferit o dispută încrâncenată, al cărei deznodământ a fost incert până la fluierul final.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Orădeanca Ramona Hagiwara a învăţat japonezii din Hokkaido să decoreze farfurii cu motive tradiţionale româneşti
    Ziua dedicată României a făcut parte din evenimentul Ziua Internatională, organizat de Grădiniţa Hayakita din Hokkaido.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Tarife mai mari la apă și canalizare în Pomezeu: costurile cresc, iar rețeaua are nevoie de investiții urgente
    Consilierii locali din Pomezeu au aprobat majorarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea a cântat, de Ziua Națională, la Vatican
    Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea a susținut joi, 4 decembrie, la Vatican, un concert extraordinar cu ocazia Zile Naționale. 1
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.