bihon.ro Web analytics

Au declanșat expropierea a peste 800 oameni pentru centura Șteiului

Conform hotărârii de Guvern, expropriator este statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. Valoarea despăgubirilor este de 2.618.000 lei.
Scris de Demian - Conform hotărârii de Guvern, expropriator este statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. Valoarea despăgubirilor este de 2.618.000 lei.

S-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Stei”

Încă din 2013, există un acord de principiu pentru Centura Șteiului, atunci când la București s-a dezbătut soarta drumurilor din Bihor. Reprezentanții CNADNR împreună cu cei ai Comisiei Europene (C.E.) au discutat posibilitățile de finanțare și de executare a centurilor ocolitoare Aleșd, Beiuș, Ștei.

În acest an însă, PNL Bihor anunța că a fost respins amendamenytul prin care se solicitau, printre altele, 60.000.000 lei pentru Centura Şteiului apreciind bugetul Ministerului Transporturilor pentru 2018 ca fiind unul falimentar. Astfel că perspectiva construcției unui astfel de drum e mai mult o fata morgana. Actualmente există o porțiune de drum de 2,8 km care străbate oraşul de la staţia de pompieri până spre cartierul Petrileni, parte a centurii Beiuș- Lunca- Ștei-Vașcău , care intersectează DN 76 la km. 103+850 dr. (intrare) şi km. 105+250 dr. (ieşire).

Drumul de ocolire al Șteiului pe traseul Beiuș- Lunca- Ștei-Vașcău ar urma să fie construit de la intrarea în Beiuş, de lângă locul numit “La Ciungi”, până la podul din Tărcaia şi apoi pe lângă toate localităţile până la Lunca, iar apoi pe lângă Ştei şi Vaşcău.

Aflaţi în Bihor în 2016, într-o viyită de lucru ministrul Transporturilor din acea vreme Sorin Buşe şi Cătălin Homor, directorul CNADNR, au semnat, la Ştei, actele necesare demarării lucrărilor la şoseaua de centură a Beiuşului şi Şteiului. Drumul trebuie să aibă lungimea de 27 de kilometri şi un termen de execuţie de doi ani. Deci 2018. Investiţia despre care au vorbit atunci șefii de la Transporturi era de 260 de milioane de lei plus TVA. Finanțarea urma să se facă fonduri europene nerambursabile, prin Programul Infrastructură Mare şi de la bugetul de stat.

Sume derizorii

Oamenii, primăriile și asociațiile urbariale vizare de expropieri au proprietăți pe raza localităților: Beiuș, Buntești, Drăgănesti (cu satele Șebiș, Țigănești de Beiuș, Mizieș, Grădinari), Finiș, Lunca (cu satele Șustiu, Sârbești, Seghiște), Rieni (cu satele Petrileni, Sudrigiu), Ștei, Tărcaia (cu satul Tărcăița).

Pe 20 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare Hotărârea nr. 384 din 31 mai 2018 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național «Varianta de ocolire Ștei»”.

Oamenii ar urma să fie despăgubiți, deoarece traseul pe care urmează să se construiască centura de ocolire a Șteiului intră sub incidența prevederilor legale care prevăd „exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, și având în vedere dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 311/2013 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții «Varianta de ocolire Stei» ”

„Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despagubirilor pentru imobilele proprietate privata, aflate pe coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica de interes national Varianta de ocolire Stei”, prevazut la art. 1, situate pe raza localitatilor Beiuș, Buntești, Drăgănești (cu satele Șebis, Țigănești de Beiuș, Mizieș, Grădinari), Finiș, Lunca (cu satele Șuștiu, Sârbesti, Seghiște), Rieni (cu satele Petrileni, Sudrigiu), Ștei, Tărcaia (cu satul Tărcăița) din județul Bihor, sunt in cuantum de 2.618 mii lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr. 2/2018, la capitolul 84.01 Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlu 58 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, articolul 58.01 – Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională” – FEDR. Sumele individuale se vireaza de catre Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. la dispozitia proprietarilor de imobile proprietate privata care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrarii de utilitate publică de interes national, în vederea efectuarii despagubirilor in cadrul procedurilor de expropriere, în condițiile legii ”, se arată în hotărârea de Guvern. Sumele cu care ar urma să fie expropiați oamenii variayă de la 1 leu pentru 2mp, la 11.452 lei, comuna Lunca pentru 10.959 mp.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Atac armat într-un centru comercial din Copenhaga. Atacatorul a fost arestat
  Presupusul autor al atacului armat din Copenhaga a fost imobilizat şi arestat, au anunţat duminică seară autorităţile daneze, îndemnând cetăţenii să evite zona în care a avut loc incidentul.

  România

  Ministerul Afacerilor Externe confirmă decesul turistei din România în Egipt
  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul turistei din România aflată în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.

  Mapamond

  Un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni, cel puțin 6 morți
  Părți ale unui ghețar s-au prăbușit duminică, 3 iulie, în Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anunțat autoritățile locale, iar presa locală a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise, scrie Reuters.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Mapamond

  O româncă de 40 de ani a fost ucisă de un rechin în Egipt, în timp ce înota în Marea Roșie
  Trupul unei turiste românce în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost descoperit la câteva ore după un atac al unui rechin care a provocat moartea unei austriece în vârstă de 68 de ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii de frontieră atrag atenția asupra documentelor necesare pentru copii în cazul călătoriilor în străinătate
  Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (ITPF) informează că în ultimele trei săptămâni, de la începutul acestei vacanţe şcolare, peste 500 de copii români nu au putut părăsi ţara, ca urmare a faptului că părinţii sau însoţitorii acestora nu deţineau documentele necesare pentru a putea călători în străinătate.

  Mapamond

  O femeie a murit după ce a fost sfâșiată de un rechin lângă coasta Egiptului
  O turistă austriacă a murit după ce a fost atacată de un rechin, în timp ce înota în Marea Roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.