Dacă pentru un eveniment trebuie ales un motto, pentru festivalul sarmalelor de la colonia Salontei, s-ar potrivi foarte bine „Totul e bine, când se termină cu bine”. Prima ediţie a festivalului, de anul trecut s-a desfăşurat, pe o ploaie mocănească şi un timp răcoros. Din acest motiv organizatorii au ales ca data de desfăşurare să fie cu o lună mai devreme.
După ploaia torenţială de duminică dimineaţă, când am crezut că se repetă blestemul festivităţilor salontane, am văzut că totuşi Dumnezeu a ţinut cu noi, şi vremea s-a îndreptat încetişor, astfel bucătăresele din Salonta, Tulca, Tinca, Mădăras, Batăr, Avram Iancu şi de la Hotelul Salvia şi Millenium s-au apucat de treabă. La fel şi cei însărcinaţi cu împodobirea corturilor, pentru că întrecerea s-a desfăşurat tot pe două secţiuni: prepararea celor mai gustoase sarmale şi cel mai frumos şi tradiţional cort.
Duckadam, oaspete de onoare
Motorul principal al evenimentului a fost din nou consilierul local Ioan Sala, care mobilizează toată suflarea cartierului, oraşului şi a comunelor învecinate pentru a iniţia altceva decât tradiţionalele zile ale oraşului. Oaspetele de onoare a fost legendarul erou de la Sevilla a Stelei de odinioară, Helmuth Duckadam cu soţia, dar au onorat evenimentul cu prezenţa şi senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolţa, preşedintele Consiliului judeţean Radu Ţârle, primarul Török László şi viceprimarul Ilyés Lajos, precum primari şi viceprimari ai comunelor invecinate care şi-au susţinut echipele participante. Dar cea mai importantă a fost prezenţa masivă a oamenilor simpli ai coloniei, oraşului şi a localităţilor învecinate.
Pentru ei s-au străduit organizatorii să ofere clipe de neuitat.Prezentatorul Ioan Seleşi, sălăjanul cu umoru-i binecunoscut deja publicului salontan, a chemat pe scenă ansambluri de cântece şi dansuri populare, solişti, pentru a descreţi frunţile celor care credeau că ploaia va avea rolul principal. Dar s-au înşelat pentru că pe la orelele amiezii un soare strălucitor a luminat feţele tuturor.
Câştigătorii concursurilor
La amenajarea corturilor: Locul I – Avram Iancu
Locul II – Tinca
Locul III – Salonta
locul IV – Restaurantul Millenium
La prepararea sarmalelor: Locul I – Salonta
Locul II – Restaurantul Slavia
Locul III – Tinca
Locul IV- Batăr
Citiți principiile noastre de moderare aici!