În cadrul unei conferințe de presă organizate în curtea palatului episcopal greco catolic din centrul Oradiei, ministrul Cseke Attila, secondat de episcopul greco- catolic Virgil Bercea și patronul Selina, Beniamin Rus, a anunțat începerea lucrărilor de refacere a interiorului clădirii. Pentru realizarea acestor lucrări, Ministerul Dezvoltării va asigura finanțarea necesară de la bugetul de stat, de 33,5 milioane lei, iar termenul de finalizare este de doi ani.
“În septembrie 2019 ne-am asumat (Ministerul Dezvoltării- nr.red.) să finanțăm lucrările pe partea interioată și să redăm Oradiei, turiștilor și bineînțeles proprietarului, Episcopia greco- catolică, această clădire emblematică. Este o clădire reprezentativă și pentru care Ministerul Dezvoltării alocă 33,5 milioane lei de la bugetul de stat. Au început lucrările în aceste zile, iar durata de execuție este de doi ani. Este o lucrare care necesită multă muncă, chiar migăloasă, astfel ca la finalul acestei investiții să avem și calitate, nu numai cantitate, și să avem un palat episcopal în toată splendoarea lui” a declarat ministrul Cseke Attila.
Lucrările vizează refacerea planșeelor distruse de incediu, tavanele unicat vor fi readuse la forma inițială, tâmplăria va fi și ea refăcută după planurile originale, la fel și candelabrele și sobele de teracotă. Potrivit ministrului Cseke și patronului Selina, zugrăvelile pereților vor respecta culorile originale, ceea ce va fi o provocare pentru constructor, care trebuie să respecte modul de preparare folosit la momentul construirii palatului, la fel și în cazul celor elemente de decor din interior.
Palatul episcopal va găzdui, după finalizarea tuturor lucrărilor, pe lângă zona destinată activităților episcopiei, și un centru cultural, o librărie, o cofetărie, va avea săli de expoziție la subsol, o sală multifuncțională la parter și săli de evenimente la etaj. Ministrul Cseke a ținut să-i mulțumească episcopului Berce pentru acceptul privind amenajarea centrului cultural în interiorul clădirii.
După ce a mulțumit ministrului Cseke pentru asigurarea finanțării lucrărilor și patronului Selina pentru capacitatea de a le executa, episcopul Virgil Bercea a adăugat la final:
„Mă rog bunului Dumnezeu ca lucrurile să meargă bine și ca peste doi ani să redeschidem accesul în episcopie pentru orădeni, turiști și pentru activitatea curentă.”
Constructorul a anunțat că lucrările sunt o provocare având în vedere că vor trebui să redea vechea înfățișare a clădirii, elementele de detaliu din interior să fie cât mai originale în cazul celor nu se mai pot recondiționa, în plus va fi o combinație între elemente moderne dar care să nu afecteze imaginea originală a interiorului clădirii. Tot firma Selina a executat lucrările de refacere a șarpantelor și a fațadei exterioare a palatului episcopal greco catolic, fondurile necesare, în total 11 milioane lei, au fost asigurate de Primăria Oradea.
Palatul episcopal din Oradea, ridicat în urmă cu 120 de ani, este unul din cele mai reprezentative edificii istorice din oraș, însă a fost distrus de un incediu devastator în seara zilei de 25 august 2018.
Trimite articolul
XA vrut ilie iluminat festiv pe cladire (sa vina turistii etc.)? A vrut.
A facut unul din ala “cel mai ieftin – ca sa fie eficient”? S-a facut.
A iesit un iluminat pe cinste, ca abia au reusit sa-l stinga apoi.
Desigur, ca de obicei, noroc ca n-a fost nimeni de vina.
Ce vina are el?
Incendiul s-a produs urmare insistențelor lui Bolojan la directorul Electrica, întretimp destituit, ca fațada palatului aflat și atunci în renovare să fie iluminată din cablajul organizării de șantier. Fiind o improvizație cu o putere instalată care a depășit cu mult dimensionarea cablajul, acesta s-a aprins iar podul palatuluiba luat foc, extinzându-se rapid în clădire. Acum, pentru prostia din capul lui Bolojan, noi toți contribuabilii acestei țări trebuie să achităm nota de plată. Până unde se poate ajunge cu acest individ nefolositor și prăduitor? Dosarul lui de infractor a ajuns să măsoare mai mult decât înălțimea lui de șobolan împuțit.