bihon.ro Web analytics

Au „trântit” proiectul prin care plăteau gunoiul pe persoană. Vor să scoată copiii din calcul

De Veronica Bursasiu

Au „trântit” proiectul prin care plăteau gunoiul pe persoană. Vor să scoată copiii din calcul

Reactualizat la:
Consiliul Local Marghita a respins in corpore proiectul de hotărâre iniţiat de primar, prin care localnicii urmau să plătească gunoiul pe persoană și nu pe gospodărie, de la 1 aprilie.
Scris de Veronica Bursasiu - Consiliul Local Marghita a respins in corpore proiectul de hotărâre iniţiat de primar, prin care localnicii urmau să plătească gunoiul pe persoană și nu pe gospodărie, de la 1 aprilie.

Primarul de Marghita a reuşit, după luni de discuţii şi negocieri, să elimine modalitatea de plată injustă pe gospodărie. Marghita a fost prima localitate din Bihor care a izbutit să elimine prevederea impusă de AVE, pe principiul „plăteşti cât arunci”, care s-a dovedit că era mai mult un slogan. Acum, consilierii vin şi spun că vor să scoată de la plată elevii, minorii și studenţii, atunci când aceştia nu sunt acasă, la şcoala online. Primarul spune că o asemenea propunere nu e fezabilă, fiindcă aceasta presupune să se scoată de la plată 3.000 de copii, adică un sfert dintre cei 12.000 de locuitori ai Marghitei. Aceasta ar atrage după sine o redistribuire a tarifului în contul celorlaţi cetăţeni. În plus, un asemenea recensământ, din care să reiasă că un copil e acasă sau la şcoală, este imposibil de realizat. „Sunt gata să fac tot ceea ce depinde de mine, fapt pentru care am intermediat vineri o întâlnire a consilierilor cu domnul vicepreşedinte Mircea Mălan şi cu directorul firmei”, a anunţat primarul Marcel Sas Emil Adăscăliţii, după ce decizia de introducere a tarifului pe persoană de la 1 aprilie a fost respinsă.

Proiectul de hotărâre privind modificarea planului tarifar pentru persoanele fizice din zona 5 urban, respectiv Municipiul Marghita, prin aprobarea tarifului serviciului de salubritate în lei/persoană/lună, aplicat de către SC Ave Bihor SRL, iniţiat de primarul Marcel-Emil Sas-Adăscăliţii, a fost respins.

Consilierii locali din Marghita i-au cerut primarului, prin vocea consilierului UDMR Anton Arkosi, să-şi retragă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre. „Ca să formăm şi noi o comisie, pentru a găsi o soluţie optimă. Dacă dăm o hotărâre, atunci să dăm una care să nu dezavantajeze pe nimeni în municipiul Marghita… Într-o lună, cred că se poate face proiectul de hotărâre”, a apreciat consilierul UDMR.

„Ponderea persoanelor avantajate prin această hotărâre e de 70-75% . Amânarea aceasta cu încă o lună o faceţi pe banii cetăţenilor. Adică, cetăţenii mai plătesc încă o lună pe gospodărie. Dumneavoastră v-aţi hotărât doar azi, deşi aţi avut toate informaţiile despre ceea ce urmează să se implementeze. Îmi pare foarte rău. Pentru binele cetăţeanului, să nu-i cheltuim banii încă o lună, eu nu sunt de acord să retrag proiectul de pe ordinea de zi. Puteaţi să spuneţi înainte de şedinţă de câte ori ne-am văzut, vă lămuream şi vă aduceam şi firma. Dumneavoastră puteţi să iniţiaţi oricând o întâlnire cu domnul vicepreşedinte şi cu reprezentantul firmei, ca să nu umblăm la banul cetăţeanului. Dacă prin această decizie, la 70% dintre cetăţeni le e bine, îmi pare rău, eu rămân pe poziţie, eu sunt ales de cetăţeni”, a fost răspunsul primarului de Marghita.

Preşedintele de şedinţă, liberalul Claudiu Ciarnău, a supus la vot amendamentul prin care minorii, elevii şi studenţii să fie scutiţi de plata abonamentului, cu excepţia perioadei în care se află la cursuri online, acasă. Ulterior, constat că acest amendament e doar o intenţie și nu o hotărâre, aceasta fiindcă Primăria nu poate stabili unilateral tarifele. „E în regulă, această decizie se putea discuta dinainte, o să vă facilitez o discuţie cu domnul vicepreşedinte Mălan, care e responsabil pe salubrizare şi cu firma AVE, pentru a purta discuţii şi negocieri pe această temă”, spus primarul, care s-a și ţinut de cuvânt.

„Noi vrem ca şi ceilalţi 25% să fie la fel de avantajaţi prin aceste tarife. Nu mergem cu două talere, toţi plătim taxe, toţi plătim impozite şi toţi cetăţenii Marghitei trebuie să fie respectaţi la fel ”, a precizat consilierul liberal Emil Șandor.

„Stimaţi colegi, ceea ce înţeleg eu e că dumneavoastră, în loc să veniţi din timp cu această propunere, preferaţi ca oamenii să mai plătească o lună pe gospodărie în loc să plătească pe persoană . Niciodată nu o să poţi mulţumi pe toată lumea, să dea Dumnezeu să aveţi succes cu această propunere, dar eu nu o văd realizabilă. Presupune să se facă o prezenţă a copilului dacă e la şcoală sau nu e la şcoală, dacă e acasă sau la facultate. Este o propunere şi o înţeleg. Până la bani cetăţenilor. Faptul că se amână plata pe personă datorită deciziei dumneavoastră, vă asumaţi”, a concluzionat primarul. În luna februarie, când primarul a anunţat că Marghita va fi primul oraş din Bihor în care plata gunoiului se va face pe persoană și nu pe gospodărie, nu au existat obiecţii. Între timp, primarul a capitalizat politic decizia de a plăti gunoiul pe persoană, fapt demonstrat prin reacţiile pozitive, iar acum partidele doresc probabil să puncteze la acest capitol, la rândul lor.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. SAS E BAIAT DESTEPT!OARE DE CE NU ÎL LASA CONSILIERII LOCALI SA ISI FACĂ TREABA??? says:

  ALO SE AUDE UDMR,PSD ȘI PNL????!!!??Trebuia să gândiți voi aceasta propunere in folosul cetățenilor daca erați interesați de binele comunității.De ce acum sunteți părtași toți la jocuri politice în defavoarea orașului?!!???Votați tot ce este în folosul și pentru dezvoltarea orașului astfel peste 4 ani nu mai veniți la cerșit voturi.ps nu uitați că timpul trece și tace tic-tac, tic-tac..

 2. Gunoaie says:

  Toata lumea plateste. Si mortii de la cimitir.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu
  La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ucigașul din Tinca, arestat preventiv. Bărbatul și-a ucis soția pentru că a refuzat să facă sex cu el
  Bărbatul din Tinca, ce și-a ucis și îngropat femeia pe malul Crișului Negru, a fost plasat în arest preventiv. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 18 ani din Bihor, în arest pentru tentativă de omor. I-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit
  Un tânăr de 18 ani a fost arestat preventiv, pe 17 aprilie 2021 pentru tentativă de omor.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON Sport local

  Sportivul orădean Alex Creț s-a oprit în turul III la CE de judo
  Desfășurat la Lisabona (Portugalia), Campionatul European de judo pentru seniori a reunit la start cei mai buni judoka ai continentului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  20 aprilie, 102 ani de la Ziua Eliberării Oradiei - festivități în cadru restrâns
  Primăria anunță că, și anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor aferente, festivitățile de 20 aprilie se vor ține în cadru restrâns, fără participare publică. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
  Președintele Asociației SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț a anunțat că luni, la sediul asociației a ajuns un colet surpriză, din partea fotbalistului Erling Haaland. Pachetul conține un tricou personal semnat, mai multe fotografii cu autografe și o scrisoare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.