bihon.ro Web analytics

Aurul şi Uraniul „sărmanilor bogaţi” (moţii)

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Aurul şi Uraniul „sărmanilor bogaţi” (moţii)

Autorul Ioan Costea
Reactualizat la:
Sub acest generic va avea loc la Oradea o triplă lansare de carte a autorului Ioan Costea.
Scris de Camelia Buşu - Sub acest generic va avea loc la Oradea o triplă lansare de carte a autorului Ioan Costea.

Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” Bihor va fi gazda unui triplu eveniment editorial, marți, 17 mai 2022, de la ora 16:00. Este vorba de lansarea cărților semnate de Ioan Costea: „Arcașii lui Efraim” (Arad, Editura Moon, 2021), „Asasinul lui Stalin” (Arad, Editura Gutenberg Univers, 2020) și „Călugărul Sofronie de la Cioara între Intermarium și globalizarea ortodoxiei” (Arad, Gutenberg Univers, 2020).

Autorul s-a născut în comuna Horea, județul Alba, şi este de profesie inginer silvic. Ioan Costea, mare pasionat de istorie, va prezenta la Oradea trei cărți care cuprind informații documentate minuţios de-a lungul anilor, atât pe teren, cât și în biblioteci.

„Sunt chestiuni interesante, nu numai din punctul meu de vedere, ci din punctul de vedere al civilizaţiei valahe, ascunse şi minimalizate, nu ştiu dacă cu rea credinţă, dinadins sau din prostie, sau din nepăsarea noastră”, spune Ioan Costea referindu-se la prima carte, „Arcașii lui Efraim” în care subliniază ideea că valahii sunt mult mai înrudiți cu celții și cu cumanii decât cu latinii.

„În această carte eu prezint o descoperire. Arcașii românilor sunt urmașii Arcașilor lui Efraim, fiul lui Israel. Arcașii lui Efraim țâșnesc din Psalmi, din Prorocii biblici și din Talmud cum țâșnesc cimerienii, sciții sau mezii din scrierile lui Herodot: din aceleași părți, pe aceleași trasee, cu aceleași escale, pe direcții cu aceleași sensuri și adeseori pe aceiași cai. Mai mult se suprapun decât se intersectează. Sunt prea asemănători să nu mă fi întrebat dacă nu-s identici și să nu fiu îndemnat să le caut originile. I-am dibuit. Arcașii lui Efraim sunt componenții celor zece triburi ale Regatului Israel”, scrie autorul.

Asasinul lui Stalin

Cartea „Asasinul lui Stalin” este de fapt volumul al doilea al cărţii „Uraniu primelor bombe” şi reprezintă „Firi și fapte recuperate în conjecturi și povești confruntate cu contextul istoric și cu coeziunea internă a poveștilor.”

„Asasinul lui Stalin a fost Grigore Naum (Grișa) aka Grigulevich Iosif Romualdovich; el a fost atât un asasin aflat în solda lui Stalin cât și asasinul efectiv al lui Stalin”, scrie autorul la începutul cărţii, pornind „De la conspirațiile din 1944 la liderii României din anii ’50-’60 și de după ’89”.

„O să vedeţi (în această carte – n.r.) că puternicii lumii au făcut şi fac tot ce le-a stat şi le stă în putinţă ca să îşi prezerve uraniul Munţilor Apuseni pentru atunci când se va ivi momentul ca să îl poată avea în exclusivitate”, dezvăluie Ioan Costea, amintind că în 1944, pentru Stalin „Uraniul Bihariei era mai preţios chiar decât Berlinul”.

În toamna anului 1952, ruşii soseau în Ştei ca să înceapă exploatarea sistematică a uraniului de la Băiţa-Biharia, scrie Ioan Costea, citându-l pe profesorul Ioan Simedre: „Au venit ruşii, câtă frunză şi iarbă. Şi au început să coboare din tren şi-au coborât şi tot au coborât… până ne-am săturat noi să stăm şi să ne tot uitam după ei. Au descărcat apoi scânduri şi materiale de construcţie, pe 27 care le-au cărat la capătul grădinilor cu varză, în Belgeasca, cum îi spuneam noi, cam pe unde se află acum unitatea de pompieri, şi şi-au ridicat acolo un fel de orăşel din barăci. În acelaşi timp, în sat au intrat o grămadă de maşini de armată, cu specialişti sovietici, care veniseră cu avionul până la Oradea, şi imediat s-au apucat de lucru”. Se spune că atunci, în toamna 1952, au ajuns în Ştei circa 10.000 de ruşi ca să înceapă exploatarea uraniului de la Băiţa-Biharia, scrie Ioan Costea.

Călugărul Sofronie de la Cioara

Cea de a treia carte care va fi lansată la Oradea este „Călugărul Sofronie de la Cioara, între Intermarium și Ortodoxie”. Acesta a fost omul lui Frederic II în 1759-1761, înlăturând uniația din Transilvania. A fost omul Ecaterinei II în 1784, a organizat rețeaua informative de călugări și împreună cu uniații a pregătit Conscripția din vara 1784. Sofronie a lăsat românilor îndemnul de a se asocia cu polonezii, pentru că singuri rămân niște bieți coloniști în dușmănie cu alți coloniști.

Despre toate acestea va vorbi Ioan Costea marţi, de la ora 16:00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” Bihor şi va putea răspunde întrebărilor din public.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.