bihon.ro Web analytics

Autostrada blocată în aria protejată

Reactualizat la:
Aria protejată de la Fegernic blocheză scoaterea la licitaţie a lucrărilor de pe porţiunea Borş – Suplac, după rezilierea contractului cu constructorul spaniol.
Scris de Demian - Aria protejată de la Fegernic blocheză scoaterea la licitaţie a lucrărilor de pe porţiunea Borş – Suplac, după rezilierea contractului cu constructorul spaniol.

Fegernic. 280 de ha de la Fegernic au fost declarate arie protejată şi sunt incluse în sit Natura 2000. Asta înseamnă că lucrările la Autostrada Transilvania vor fi „reevaluate ”, deoarece o porţiune din acest areal se suprapune de 100 m peste traseul drumului ce trebuia se lege Borşul de Braşov.Situl e important pentru habitatele de Pajiti Pannonice steppice pe loess şi Tufişuri Subcontinental peri-Pannonic. Situl este important şi pentru speciile:  Peucedanum carvifolia, Rosa gallica, Campanula glomerata, Teucrium chamaedrys, Acer tataricum and Asperula cynanchica. Cel care a adus în faţa opiniei publice această situaţie a fost senatorul Cseke Attila care atrage atenţia că este necesar un nou acord de mediu, dar şi o nouă soluţie tehnică pentru Autostradă- ridicarea unui nou viaduct. Ale cărui costuri va ridica şi aşa preţul piperat al Autostrăzii. Parlamentarul consideră că e „cel puţin ciudat ca la 12 ani de la demararea proiectului la ani buni după ce a fost creionată ruta Autostrăzii Transilvania, să vină cineva şi să decidă că pe acel traseu trebuie să apară un sit Natura 2000 ”. Nu în ultimul rând, parlamentarul atrage atenţia „ne dăm cu stângul în dreptul” pentru că o asemenea situaţie se poate întâmpla oricând şi oriunde.

De-altfel, situaţia Autostrăzii Transilvania nu e singulară. O altă autostradă e blocată de construcţia unui ecoduct pentru urşii care ar trebui să traverseze pe acolo. În sementimentul senatorului Cseke e şi premierul Grindeanu care a vorbit zilele trecute despre costurile exagerate ale infrastructurii …„e mai punem și singuri bețe în roată. În acest moment se lucrează pe aproape toate loturile din această bucată de autostradă. Există însă o singură problemă. Mare.Pe unul din ele, cred că lotul 3, costurile sunt duble față de cele inițiale. A venit din partea ONG-urilor de pe zona de mediu o discuție care a fost acceptată anii trecuți, că trebuie să facem lucrări în plus pentru a nu afecta urșii. Pe acel culoar se spune că trec urșii dintr-o parte în alta. Dar în Timiș nu există urși. Am sunat pe toată lumea. La Romsilva, AJVPS, am pus să monitorizeze dacă de câteva luni au apărut urșii în zonă de când am plecat eu din Timiș. Problema e că s-a acceptat prețul mai mult decât dublu”, a precizat premierul Sorin Grindeanu pentru DC News.

În judeţul Bihor au fost desemnate 37 de Situri Natura 2000: cele privind conservarea păsărilor sălbatice adică arii de protecţie specială avifaunistică  însumează 93.444,01 ha (12,39 % din suprafaţa judeţului), iar ariile speciale de conservare au o suprafaţă de 179.335,82 ha (23,77% din suprafaţa judeţului). În paralel, în urmă cu doi ani, a fost lansat proiectul „Impactul ecosistemelor din ariile protejate aflate în custodia Consiliului Judeţean Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor asupra principalelor sectoare economice” . Acesta se pliază pe strategia de dezvoltare a judeţului Bihor izează identificarea acelor sectoare economice care se pot dezvolta în perimetrele protejate, fără a afecta biodiversitatea acestora.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  România

  Urmărire ca-n filme. Un șofer beat a condus cu cauciucurile împușcate ca să scape de poliție
  Urmărire cu focuri de armă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Recaș. Polițiștii au folosit armamentul din dotare, după ce un șofer nu a oprit la semnalele lor. Deși cauciucurile mașinii au fost distruse, bărbatul aflat la volan a reușit să meargă până când autoturismul a ieșit de pe drum. Apoi a fugit din nou.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.