bihon.ro Web analytics

Avertizare hidrologică: Cod portocaliu de inundații pe cinci râuri din Bihor

Reactualizat la:

Avertizare hidrologică: Cod portocaliu de inundații pe cinci râuri din Bihor

FOTO: INGHA
Reactualizat la:
INGHA a emis două noi avertizări hidrologice de cod portocaliu și galben pentru mai multe bazine hidrografice din Bihor.
INGHA a emis două noi avertizări hidrologice de cod portocaliu și galben pentru mai multe bazine hidrografice din Bihor.

Potrivit hidrologilor, se vor semnala scurgeri importante pe versanți, torenți și pârâie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice: Barcău, Someșul Mic, Ier, Crișul Negru, Crișul Repede, bazin superior, mijlociu și inferior, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Avertizare de cod galben intră în vigoare de luni, 22 iunie de la ora 12:00 și este valabilă până joi, 25 iunie la ora 24:00. Avertizarea hidrologică de cod portocaliu este valabilă până joi, 25 iunie la ora 12:00.

Cote de apărare depăşite

La ora actuală, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare la stațiile hidrometrice: Chișineu Criș (jud. Arad), pe Crișul Alb, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 142 cm, la Sărsig (jud. Bihor) pe valea Fânațelor, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 21 cm și la stația Ghilești (jud. Satu-Mare), pe valea Checheț, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 44 cm. În ultimele 24 de ore, în județul Bihor, cele mai semnificative precipitații s-au înregistrat la următoarele stații hidrometric: la Tărian 64l/mp, la Marghita 42,5 l/mp, la Chiribiș 39,8 l/mp, la Aleșd 38,2 l/mp și la stația hidrometrică Sânmartin 33,1 l/mp .

„În noaptea de duminică spre luni, 21 pe 22 iunie, pe fondul precipitațiilor abundente și a scurgerilor pe versanți, au avut loc revărsări pe Valea Izvor în localitatea Aleșd, pe Valea Secătura în localitatea Peștiș și pe Valea Huta în localitatea Lugașu de Sus. Angajații ABA Crișuri au intervenit în mod special în zona podurilor pentru a degaja blocajele formate de viituri. Aceste fenomene au afectat mai multe gospodării din zonă dar și lucrările de apărare de tip consolidare mal cu piatră brută, pe o lungime de 20 m, pe Valea Izvor și consolidarea din gabioane, pe o lungime de 250 m pe Valea Secătura”, a spus Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

De asemenea, sâmbătă și duminică angajații Sistemului Hidrotehnic Idependent Crișul Alb din cadrul ABA Crișuri au intervenit în localitatea Ciungani (jud. Hunedoara) unde Valea Prăvăleni a măturat mai multe drumuri, poduri și gospodării.

În prezent, debitele se mențin crescute astfel că, pe rârul Crișul Alb, la stația Chișineu Criș (jud. Arad), debitul este de opt ori mai mare decât media multianuală, pe râul Crișul Negru, la stația Zerind ( jud. Bihor), debitul este de două ori mai mare decât media multianuală iar pe râul Crișul Repede, la stația Oradea, debitul este de trei ori mai mare decât media multianuală.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii ABA Crişuri fac măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât informațiile să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.

Efectele codului portocaliu: Gospodării, curți și străzi inundate, în mai multe localități din Bihor

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.