bihon.ro Web analytics

Bani europeni pentru creșă și grădiniță în Parcul Industrial I

Bani europeni pentru creșă și grădiniță în Parcul Industrial I

<p>Foto: Pușcaș Cristian</p>
Reactualizat la:
Termenul de execuție a lucrărilor de proiectare și edificare este de doi ani și o lună, începând din luna decembrie a anului trecut.
Scris de farcas - Termenul de execuție a lucrărilor de proiectare și edificare este de doi ani și o lună, începând din luna decembrie a anului trecut.

Mai vechiul proiect al municipalității de a construi, la cererea firmelor, grădiniță și creșă în Parcul Industrial de pe Borșului, va deveni realitate în următorii doi ani. La finalul anului trecut, în 27 decembrie, Primăria Oradea, în calitate de beneficiar, a semnat contractul pentru proiectare și execuție de lucrări „Construirea Creșei și Grădiniței din Parcul Industrial 1, cu echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară în Municipiul Oradea”.

Executantul desemnat în urma licitației este asocierea de firme Drum Asfalt SRL, lider de asociere, Trameco SA, asociat și Novartis SRL, firma arhitectului Cristian Pușcaș, ca asociat.

„Valoarea contractului semnat este 5.017.483,09 lei, fără TVA, din care 64.745,75 lei, fără TVA, servicii de proiectare (PT+DE+CS+DTAC), 17.453,03 lei, fără TVA, asistență tehnică din partea proiectantului și 4.935.284,31 lei, fără TVA execuția lucrărilor”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.

Echipate complet

„Prin intermediul acestei investiții se dorește edificarea unei clădiri noi, având ca destinație propusă servicii educaționale de tip creșă și grădiniță pe un amplasament aflat în proprietatea Municipiului Oradea, localizat pe o parcelă din Parcul Industrial I din str. General Gheorghe Mărdărescu. În cadrul acestei noi clădiri, organizate pe 2 nivele (P+E), au fost propuse amplasarea a 2 clase de creșă și 1 clasă de grădiniță la parter respectiv 3 clase de grădiniță la etaj, toate prevăzute cu dormitoarele aferente.

Sunt propuse totodată și funcțiuni conexe (spații de depozitare și grupuri sanitare aferente sălilor de clasă, holuri de acces, 2 cabinete medicale/psihopedagogie, 2 izolatoare, birouri pentru educatoare și birou director/coordonator, vestiare personal, spații tehnice, oficiu, spații depozitare rufe), dar și spații destinate utilizării în comun a claselor de creșă și grădiniță: sală de gimnastică precum și sală multifuncțională”, mai informează municipalitatea.

Terenul pus la dispoziția lucrării este de 4116 mp, suprafața construită propusă este de 1216,15 mp, suprafața utilă totală este de 1881,18 mp, iar suprafața desfășurată de 2292,97 mp.

Numărul de locuri din fiecare clasă a fost stabilit la 20 de copii, atât pentru grupele antepreșcolare cât și pentru cele preșcolare, ținând cont de solicitările venite din partea companiilor și angajaților din Parcul Industrial 1.

POR – educație

Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Contractul cu finanțatorul a fost semnat în septembrie 2018, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020. Durata de realizare a investiției este de 25 de luni, din care o lună proiectarea și 24 de luni execuția lucrărilor.

În evaluare sau respinse

Pe finalul anului trecut, municipalitatea a anunțat finanțarea unor proiecte prin programul transfrontalier RO-HU, prin care se vor finanța amenajarea Pieței Cetate după modelul celei din Rogerius, achiziția de autobuze noi cu sistem hibrid și dotarea spitalelor orașului cu aparatură modernă.

În cadrul aceluiași apel a fost, însă, respins, proiectul CRESC – Centrul Regional de Educație și Competențe, inițiat de ADLO, în parteneriat cu colegiile tehnice „Traian Vuia” și „Constantin Brâncuși”, pentru a oferi programe de formare profesională pe termen scurt, de 3-6 luni, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 62 ani. Bugetul proiectului era de 2.997.000 euro, estimându-se formarea unui număr de cel puțin 920 de persoane.

„Nu a avut punctajul necesar promovării”, spune Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională despre eșecul CRESC, preczând că încă nu a fost comunicată oficial din partea RO-HU, detalierea evalurării.

Accesarea de bani europeni pentru acest proiect, în intervalul imediat următor, este puțin probabilă, declară directorul, argumentând că prezentul exercițiu financiar, 2014-2020, e pe terminate și liniile de finanțare au fost deja epuizate.

Alte proiecte cu finanțare externă, precum izolarea termică a blocurilor sau amenajarea unui „hub de industrii creative” în clădirea de la intersecția Pasteur/Colinelor, sunt încă în circuitul evaluărilor.

Clădirea de pe Pasteur/Colinelor, încă în așteptarea banilor europeni

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul se apără de gripă: școlile din Oradea asigură normele de igienă cerute de DSP Bihor
  Cu personal puțin, unitățile de învățământ din Oradea încearcă să asigure normele de igienă cerute de Direcția de Sănătate Publică Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primul român, campion european la PDR. A absolvit facultatea la Oradea
  Bogdan Mezei este absolvent al Facultății de Automobile din Oradea și primul român campion european în tehnica îndreptatului caroseriilor fără revopsire. O meserie care nu are nici măcar cod pentru a fi clasificată în România.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimele grinzi la viaductul drumului expres
  Marţi au ajuns la Oradea ultimele 12 grinzi prefabricate din beton şi au fost montate în ultima deschidere a viaductului care urcă continuarea drumului expres în dealul de la periferia Oradiei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un nou miliardar în România: Patronul brandului are afaceri inclusiv în Oradea
  Clujeanul Dorel Goia este acționar majoritar al Grupului TeraPlast și patron al restaurantelor și brutăriilor „La Casa".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Schi la Serbările Zăpezii? După voia Domnului. Vezi programul evenimentului
  După un sezon în care nu s-a schiat deloc la Vârtop, schiorii ar putea avea acum mai mult noroc. Tunurile de zăpadă sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Speakerul orădean Karina Ochis, membru de onoare în cadrul Arab Trainers Union
  Karina Ochis a fost speaker principal și invitat de onoare în cadrul celei de-a 5-a ediții a summit-ului „Antreprenoriat, Training și Inovația mediului de Business”, organizat de Ministerul Afacerilor Publice din Egipt în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare și Leadership și Arab Trainers Union.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.