bihon.ro Web analytics

Baraje de control montate pe cursurile de apă

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Baraje de control montate pe cursurile de apă

Reactualizat la:
Soluții de barare a plutitorilor, incluse în proiectele cu finanțare europeană.
Scris de Simona Drimbău - Soluții de barare a plutitorilor, incluse în proiectele cu finanțare europeană.

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” caută noi soluții de adaptare la schimbările climatice. De aceea, ANAR intenționează să includă în toate proiectele propuse spre finanțare europeană propuneri legate de amenajarea torenților. Mai exact, este vorba despre montarea, realizarea unor „baraje de control”, care să funcționeze ca un sistem de reținere a plutitorilor – resturi de lemn, plastice, material aluvionar. Acest sistem are rolul de a reduce viteza de curgere a apei și de a opri plutitorii care pot provoca blocaje la podurile aflate pe cursurile de apă. Această metodă este pusă în practică cu succes de țări ca Japonia, Elveția, Austria etc.

În România, s-a încercat folosirea unui astfel de sistem în bazinul hidrografic Crișuri, pe Crișul Repede și pe Crișul Alb, în colaborare cu alte autorități. La nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa, s-a folosit un sistem de barare a plutitorilor, prin montarea unor baraje mobile.

Soluții

„Soluțiile furnizate de Apele Române, în calitate de specialiști, nu trebuie privite disparat, ci integrate într-o viziune de ansamblu, în care toate autoritățile responsabile, atât în managementul inundațiilor, cât și cele responsabile în managementul deșeurilor, trebuie să colaboreze”, spun preprezentanții Apelor Române.

În contextul creșterii frecventei inundațiilor de tip torențial, amenajarea torenților devine o problemă de importantă națională. În acest moment, nu există o autoritate care să își asume abordarea unitară a problemei.

Având în vedere precipitațiile prognozate, specialiștii atrag în continuare atenția autorităţilor locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere.

Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, art.8, lit. k) reglementează „atribuțiile Consiliilor Locale, precum şi pe cele ale primăriilor care au obligaţia de a asigura, în condiţiile legii, curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.