În iunie 2022, Consiliul Județean Bihor anunța recepția lucrărilor la bazinul didactic de înot din orașul Nucet. Investiția, care s-a cifrat la 4,6 milioane de lei, a prevăzut construirea unui singur bazin, de tip semi-olimpic, cu dimensiunea de 25 m x 12,5 m. Prin hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 520/26.11.2021 de la Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, sub semnătura lui Ilie Bolojan, în calitate de președinte al CJ Bihor și ADD, se aprobau indicatorii tehnico-economici pentru realizarea bazinului de înot de la Nucet.
În șapte localități din județ au fost construite bazine didactice de înot, printr-un program inițiat de Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Dezvoltare Durabilă. Prin programul de realizare a bazinelor didactice, se urmărea îmbunătățirea stării de sănătate şi de dezvoltare a abilităților fizice ale locuitorilor din orașele şi municipiile județului. Bazinele didactice de înot erau destinate pentru inițierea elevilor în înot, iar după orele de inițiere, acestea urmau să fie deschise şi pentru agrement. Dacă celelalte bazine din județ au intrat în funcțiune, în schimb cel de la Nucet stă închis și după doi ani de la finalizare.
Broaște în bazin
Într-un articol apărut în 2023, pe apuseniinfo, primarul de la acel moment al orașului Nucet, social-democratul Mircea Tuduce, susținea că ar fi depistat defecțiuni la membrane, motivând astfel întârzierea punerii în funcțiune a bazinului. În replică, firma constructoare afirma că primăria ar fi fost, pur şi simplu, nepăsătoare în gestionarea obiectivului.
„La două luni după predare, am fost la bazin, erau broaşte în el şi nici măcar un geam deschis, pentru aerisire”, anunța, citat de același portal, un reprezentant al firmei Costa VOC Impex SRL.
Infomații eronate
La mai bine de doi ani de la predarea investiției, bazinul de înot din Nucet stă nefolosit. Contactat de Jurnal bihorean, actualul primar, liberalul Dănuț Lazea, susține că sunt mai multe elemente care trebuie analizate pentru a afla motivele pentru care bazinul nu este utilizat în scopul pentru care a fost construit, inițierea copiilor în înot. Mai ales că Nucetul, un oraș din zona montană, nu dispune de alte modalități de a învăța copiii să înoate.
Primarul Lazea este de părere că argumentele prezentate pentru includerea Nucetului pe lista localităților care au nevoie de bazine de înot nu ar fi fost tocmai corecte.
„Din ceea ce am reușit să identific, vechea conducere a primăriei a furnizat date eronate privind numărul copiilor din localitate care ar urma să beneficieze de acest bazin. Un alt aspect se referă la modul în care s-a gândit partea de încălzire. Este singurul bazin de înot din cele realizate unde s-a prevăzut, pentru partea de încălzire, utilizarea a două centrale pe lemne. A fost o încercare de a încălzi apa pentru bazin cu cele două cazane, însă consumul a fost foarte mare, iar creșterea temperaturii apei abia dacă a fost cu trei grade. Aici la noi, apa este foarte rece, de munte” ne-a declarat primarul Dănuț Lazea.
Un alt aspect pe care primarul Nucetului îl invocă se referă la costurile estimate de funcționare, care s-ar cifra undeva la circa 5.000 de euro lunar, bani de care primăria nu dispune. În plus, nu există personal calificat pentru deservirea bazinului și nici resurse financiare pentru plata acestuia. Cu toate că deocamdată nu este probabilă o eventuală punere în funcțiune a bazinului de înot, primarul Lazea consideră că ar exista soluții pentru ca acel obiectiv să fie utilizat. O condiție necesară ar fi modificarea sistemului de încălzire, optându-se pentru o variantă mai eficientă și cu costuri mai mici. De asemenea, ar trebui identificat un sprijin financiar pentru desfășurarea activității pentru care a fost gândit. Până atunci însă, bazinul rămâne tot fără apă.
Trimite articolul
XDe vreti viraj la stanga pe Tudor spre Decebal? Nici acum nu se poate vira stanga
Toti, dar toti cvare au mintit s-au nu si-au dat osteneala ca acest bazin de inot sa functioneze trebuie sa plateasca si nu inteleg ce asteapta parintii copiilor si profesorii nu iau atitudine in privinta functionarii acestui bazin de inot. domnule primar credeati ca acest bazin functioneaza fara cheltuieli, faceti-l sa fie rentabil, mintea la contributie.
Asa minte si primaria in oras cu circulatia si nevoia de la largi strazi , sau a face pasaje peste tot. Daca nu minti ca e nevoie nu primesti bani. Normal ca Oradea prn miciuna prin studii de trafic mincinoase a justificat pasajele, orase mai mari nu justifica la traficul lor, dar uita ca se poate face dezvoltare prin minciuna, si minciuna ca suntem cel mai dezvoltat oras aduce beneficii