bihon.ro Web analytics

Bihor vs. România: 0 – 400!

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Bihor vs. România: 0 – 400!

Reactualizat la:
Bihorul a dat clasă în ultima zi de relaxare a lunii iunie, dar lucrurile ar putea scăpa de sub control.
Scris de Otilia Șandor - Bihorul a dat clasă în ultima zi de relaxare a lunii iunie, dar lucrurile ar putea scăpa de sub control.

Niciun caz Covid în Bihor, 388 cazuri noi în celelalte județe din țară (cu 119 mai multe față de ziua precedentă). Acesta este bilanțul apoteotic, cu care Bihorul încheie perioada de restriște Covid 19 – 2020, marți, în ultima zi dinaintea redeschiderii Spitalului Curteanu, zi în care și managerul Gheorghe Carp și-a încheiat “misiunea” de coordonator al spitalelor de stat din Bihor.

Dr. Gheorghe Carp coordonează toate spitalele din Bihor

Practic, Bihorul a început și a încheiat cu grație această perioadă de patru luni, fiind singurul județ care a reușit să se pregătească din timp și să facă spital special pentru Covid, iar toate celelalte spitale au trecut sub o singură coordonare, a dr. Carp, care a creat o strategie unitară, susținând spitalele din județ cu aparatură și echipamente și sprijin în personal.

Și rezultatele nu au întârziat să apară. Bihorul a înregistrat mai târziu primele cazuri de Covid, în total a avut 671 de oameni confirmați și doar 23 de decese, în timp ce, la nivel național, au fost peste 1600 decese și peste 26.000 de îmbolnăviri.

De miercuri, 1 iulie, Spitalul Curteanu se redeschide cu reguli și măsuri de siguranță, iar celelalte spitale din județ sunt obligate să își asume și să suporte cheltuieli în plus, altfel, Covid scapă de sub control.

Curteanu, cu reguli

În ceea ce privește Spitalul Curteanu, au fost mutate de la Maternitate secția de copii, iar de la Curteanu au plecat ultimii nouă internați cu Covid la secția de Boli Infecțioase din centrul orașului.

Intrarea în spital se va face însă încercându-se a se păstra restricții. Astfel, la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Curteanu sunt primite doar urgențele copiilor, la fel ca până la pandemie, iar adulții pot fi aici internați pe două căi: fie aduși de la UPU Județean cu Ambulanța, fie se internează pe bază de programare. Însă în acest ultim caz, oamenii trebuie să știe mai multe lucruri: ei vor intra în spital pe la Biroul de internări, unde vor fi consultați și testați cu PCR. Până vine rezultatul, pacientul ce s-a programat la internare va sta într-un salon ”izolator”.

Fiecare dintre cele circa 27 de secții are pregătit câte un astfel de salon tampon, a declarat managerul Spitalului Curteanu, ec. Maria Silaghi. Ea roagă pacienții să aibă înțelegere și să respecte întocmai indicațiile medicului și ora programării pentru internare. În caz contrar, se poate produce aglomerație de oameni și risc de transmitere Covid.

„Nu suntem spital de urgență, așa încât rugăm oamenii să aibă înțelegere”, a spus managerul Silaghi.

Dr. Hadrian Borcea, de la UPU Bihor, spune că rămân restricții și măsuri la CPU Curteanu, acolo unde sunt aduși copii cu cazuri urgențe: „Sunt ciruite speciale, cu separarea copiiilor care prezintă tuse, strănut sau alte stări prin care pot transmite picături infectate. Acești copii sunt direcționați în încăperi izolate. Practic, locațiile redevin cele inițiale, dar măsurile de protecție, inclusiv pentru personal, au rămas”. Cazurile confirmate de la CPU vor fi transferate la secția de Boli Infecțioase a spitalului, care revine de miercuri, la sediul din centrul orașului, de vizavi de Magazinul Crișul (în clădirea fostului Staționar II).

La Spitalul Județean Oradea, spital oricum non-Covid, lucrurile rămân neschimbate, în sensul că se păstrează aceleași măsuri de triaj.

Spitalele din județ, autonome

Tot de miercuri, spitalele de stat din Bihor ies din jurisdicția Spitalului Județean, al cărui manager, dr. Gheorghe Carp, le-a coordonat timp de patru luni, tot cu scopul controlului SARS-COV2.

Dacă până acum, spitalele din județ au fost protejate și au primit gratuit aparatură, echipamente, instructaj, sprijin de personal, de miercuri vor trebui să se descurce singure. Aici sunt incluse și testele PCR pe care ar trebui să le facă pacienții din spitalele din județ la Spitalul Județean, care dispune de două astfel de aparate, un al treilea fiind la Spitalul Curteanu.

Dr. Gheorghe Carp spune că a trimis managerilor de spitale recomandări ca să urmeze anumite proceduri pentru a evita să li se umple spitalul de cazuri Covid.
Rămâne de văzut acum dacă spitalele din județ vor reuși să controleze coronavirus, așa cum a făcut dr. Gheorghe Carp, patru luni de zile, până marți, 30 iunie, când i s-a încheiat misiunea de coordonator pe județ.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. thy bolojan says:

  bolojan îi dă vină. tătă zâua numa bolojan.

  • ciolanis says:

   bolojane te votam te votam cu totii ca sa moara de necaz covidistii totii 🙂

  • Scandalos says:

   Sandu are sandale.

  • Ionel says:

   Sigur ca el .la comanda lui scriu asa prostii ziaristi astea faimoși ba da mai puteti? pupincuristilor!!! Ia sa vedem daca opresti pe strada 10 persoane asa la nimereala si le faci testarea !!! După aceea va cred mincinosilor.

 2. Citizen says:

  Foarte frumos articol “advertorial”…..O intrebare : CATE TESTARI S-AU FACUT IN ORADEA ?

 3. Orădeanul says:

  Știți de ce? In Bihor sa mințit mai puțin! Virusul există, dar minciuna la nivel național e mare. Cel puțin guvernați mint pe rupte. PENTRU a ne ține sub teroare menține starea de alertă. MIZERABILI

 4. Xxx says:

  0-400.Povestea pixului.

 5. elpis says:

  Un sfat cand mergeti la tuns. Mai bine de jumatate din frizeri / coafeze tusesc. Total intamplator, nu? Si nu vorbim de aere conditionate, ca faptul asta nu e de acum. Daca am testa doar frizerii/coafezele am mai baga un 10000 de cazuri national. La un moment dat tot vom trece si de pandemie, dar azi sa fie sfarsitul lumii, maine super duper – e deja penibil.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.