bihon.ro Web analytics

Bihorenii, din nou în topul accesarii fondurilor europene pe submasura Instalării tinerilor fermieri

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Bihorenii, din nou în topul accesarii fondurilor europene pe submasura Instalării tinerilor fermieri

Reactualizat la:
Aproximativ 14.000.000 de euro din cei 100.000.000 alocati la nivel național au ajuns în conturile tinerilor fermieri bihoreni.
Scris de Simona Drimbău - Aproximativ 14.000.000 de euro din cei 100.000.000 alocati la nivel național au ajuns în conturile tinerilor fermieri bihoreni.

Sesiunea de primire a cererilor de finanţare pe submăsura M6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2021 Fondurile de tranzitie alocate din PNRR a fost deschisa vineri, 27 august 2021.

După închiderea sesiunii de depunere Cereri de Finanțare noiembrie 2021, a urmat o perioadă succesivă de evaluare care a constat în evaluarea documentară a proiectului precum și vizitarea fermelor propuse pentru finanțare, etapa încheiată succesiv în luna ianuarie și martie. În aceste săptămani suntem în plină sesiune de contractare și certificare cereri de plată către tinerii fermieri, a căror planuri de faceri agricole au fost declarate admise.

Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este sută la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole- față de cinci ani cât era anterior.

Dacă în planul de afaceri există agricultură ecologică sau condiţionare-procesare creşte alocarea financiară, aici sa încercat să se sprijine fermierilor să aibă facilităţi de procesare sau depozitare – condiţionare. Sunt finanţaţi cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri şi este o sumă 100% nerambursabilă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanţare şi 25% se va acorda în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025, fără a depăşi trei ani de la semnarea deciziei de finanţare.

Alocare

Suma acordată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), dacă în planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare, procesare sau agricultura ecologică, acest lucru poate asigura un plafon de sprijin mai mare.

„Un număr de aproximativ 290 de tineri fermieri bihoreni a căror planuri de afaceri agricole au fost declarate eligibile vor primi un sprijin total de peste 14.000.000 de euro, bani cu care de această dată fermierii din județul nostru își propun obiective care să duca spre o agricultură de precizie superioară și productivitate astfel, construirea de spații protejate (solarii) în vederea obținerii unor producții mai mari și în perioadele mai reci, instalații de irigații de înaltă precizie, detectoare de stabilire a umidității în vederea folosirii eficiente a apei, polenizarea cu bongari achizitionați de la producătorii de specialitate, achiziția panourilor fotovoltaice în vederea producerii de energie verde, producerea de compost natural din resturile vegetale adunate din ferma”, transmite Cristan Buzlea, directorul OJFIR Bihor.

Pentru sectorul de procesare și depozitare, construirea, modernizarea clădirilor care sa aibă ca si scop aceste activități, achiziția de utilaje cum ar fi: separatoarea de lapte, tancuri de răcire a laptelui, cuve și fierbătoare a legumelor, malaxoare, recipiente de preparare a produselor de zacuscă, murături, compoturi și dulceață, vitrine frigorifice, camere frigorifice, congelatoare de mari dimensiuni.

În județul nostru se menține un trend ascendent de tineri fermieri care accesează măsurile destinate acestora, prin PNDR 2014 – 2020 fiind instalați în Bihor un număr de aproape 1.000 de tineri fermieri din cei 12.000 de la nivel național.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Să vedem și rezultatele says:

  Rămâne de văzut câți dintre ei se vor stabili formal la tara și ocupa de ferma sau o plasează parintilor sau rudelor de la țară.

 2. Anonimul says:

  Daca Banatu-i fruncea, Bihoru-i si ceilalti sunt creierul !

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.