bihon.ro Web analytics

Bihorul, pe locul III în topul insolvențelor

De Dan Birta

Bihorul, pe locul III în topul insolvențelor

Coface România arată că numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19.
Scris de Dan Birta - Coface România arată că numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19.

INSOLVENȚE. Județul Bihor se clasează pe locul trei în topul național al insolvențelor în primele șase luni din acest an, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2021 au intrat în insolvență 224 de societăți comerciale din Bihor. Cu 6,16% mai multe decât în perioada similară din 2020. Locul întâi este ocupat de București cu 604 firme, iar pe doi se clasează județul Cluj cu 266 de firme.

Potrivit ultimului studiu Coface România, în primele sase luni din 2021 s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvență, cu +23% peste nivelul înregistrat în același interval din anul precedent. Numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 și se estimează să crească cu cel puțin 10% față de anul anterior. Numărul de angajați raportat de firmele insolvențe în perioada analizată este de 11.294, arată Coface.

Evoluția firmelor insolvente

Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în primul semestru 2021 au fost aproape de 2 mld. lei, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimul deceniu. Se observă o scădere graduală a numărului companiilor insolvente care înregistreaza venituri peste 0,5 mil. EUR (medii și mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu. Totodată, România a înregistrat în ultimii trei ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 EUR/lună. Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvențelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanență acest top regional în ultimul deceniu.

„Măsurile de subvenționare și salvare a companiilor au funcționat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci au câștigat timp pentru acestea. Astfel, anul trecut a lăsat urmări importante asupra situației financiare publicate de companiile active în România: investițiile au scăzut, gradul de îndatorare a crescut, iar capitalul de lucru a rămas negativ și vulnerabil. Dacă avem în vedere și creșterea interdependenței afacerilor prin intensificarea creditului comercial și extinderea termenelor de plată a facturilor către furnizori, riscul de insolvență al companiilor se amplifică în perioada următoare, aspect concretizat prin creșterea numărului firmelor care își întrerup activitatea cu 31% în primul semestru din acest an, iar a celor insolvente cu 23%”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Distribuția sectorială a insolvențelor

Potrivit Coface România, cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor (542), urmat de comerțul cu amănuntul (455) și comerțul cu ridicata și distribuție (409). Ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvență pe rol a variat în ultimii cinci ani între 50% – 54%, iar pentru primele cinci sectoare între 65% – 70%.

Primele sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor acoperă o pondere similară și din punctul de vedere al firmelor totale active. Din această perspectivă, cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rata a insolvențelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de trei ori peste media la nivel național. Acesta este urmat de sectorul construcțiilor și de HoReCa, sector foarte afectat de restricțiile Covid-19. Conform datelor, vânzările companiilor active în sectorul HoReCa au scăzut cu 39% pe parcursul anului 2020, în timp ce profitul a înregistrat o contracție de 77%.

„Schemele de sprijin acordate populației și companiilor active pe parcursul anului 2020 au reprezentat principalul factor pentru diminuarea efectelor financiare negative ale pandemiei Covid-19 în economie. Prima jumătate a anului 2021 marchează, însă, o concretizare a «insolventelor ascunse», atât ca efect de bază, cât și ca urmare a pierderilor reale din anumite sectoare de activitate. Privind către al doilea semestrul din 2021, nu trebuie să ignorăm o serie de provocări, care pun presiune pe mediul de business: dezechilibre ale fluxurilor globale de producție și logistice, predictibilitate redusă a evoluției prețurilor materiilor prime și materialelor, inflație, riscuri politice, etc. Pentru a completa acest mix exploziv, iminența unui val patru de infectări și retragerea treptată a măsurilor de sprijin vor testa rezistența companiilor în fata șocurilor și capacitatea acestora de a-și gestiona eficient resursele. Este esențial să rămânem realiști și să abordăm cu pragmatism noile evoluții. În calitate de furnizor de servicii de management al riscului de credit, Coface va continua să se implice activ în sprijinirea mediului de afaceri”, a adaugat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Conform datelor publicate de CIP (Centrala Incidentelor de Plăți) furnizate de către Banca Națională a României, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul primului semestru al anului 2021 au fost în valoare totală de doar 0.55 mld. lei, în scădere cu 49% față de anul anterior. În condițiile în care numărul incidentelor de plată în aceeași perioadă analizată a scăzut mai lent, respectiv cu -32%, valoarea medie a incidentelor de plată înregistrate în primul semestru a fost de 39 de mii de lei, mai puțin de jumătate comparativ cu maximul ultimului deceniu înregistrat în anul 2015. Minimul istoric al incidentelor de plată din economie este favorizat de efectele pe lanț propagate de măsurile de sprijin implementate pe parcursul anului 2020. Totuși, situațiile financiare pentru anul 2020 confirmă o creștere a gradului îndatorării companiilor, care au acoperit majoritatea necesarului de finanțare prin creditul furnizor, amplificând astfel riscul de contagiune prin neplata facturilor.

Radiografia mediului de afaceri

Analizând evoluția mediului de afaceri pentru prima jumătate a lui 2021, prin comparație cu anii anteriori, se observă o situatie favorabilă pentru maturizarea mediului de afaceri. Raportul dintre companiile care și-au întrerupt activitatea și cele nou înființate a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu aproape de 1.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  FIFA a vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din Qatar
  Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din acest an din Qatar, a anunțat miercuri FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, înaintea următoarei runde de vânzare a biletelor, care va începe pe 5 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Mircea Bravo va juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.