bihon.ro Web analytics

Bihorul rămâne în topul insolvenţelor pe 2017

Numărul companiilor intrate în insolvenţă constituie un indicator de avertizare timpuriu asupra evoluţiei economice.
Scris de farcas - Numărul companiilor intrate în insolvenţă constituie un indicator de avertizare timpuriu asupra evoluţiei economice.

Judeţul Bihor rămâne în fruntea judeţelor cu cele mai multe firme intrate în insolvenţă în anul 2017. Potrivit ultimelor date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în anul 2017, la nivel naţional, numărul companiilor care au intrat în procedura insolvenţei este mai mare cu 8,73%. Dacă în 2016 au intrat în insolvenţă 8.731 de firme, în anul 2017 cifra a crescut cu 847 de companii, ajungând la 9.102 firme.

Bihorul, pe locul trei

Județul Bihor este în continuare în topul județelor cu cele mai multe companii intrate în insolvență în 2017, plasându-se pe locul trei, cu 515 firme în insolvenţă. Locul întâi este ocupat de municipiul Bucureşti – cu 1.988 de firme, iar pe locul doi se clasează judeţul Iaşi, cu 583 de firme în insolvenţă.

Dacă la nivel național numărul insolvenţelor a crescut la nivelul judeţului Bihor, acestea au scăzut în 2017 cu 6,7% (46 de companii) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din totalul companiilor ce au intrat în insolvenţă în anul 2017, peste 5,6% sunt din judeţul Bihor, în uşoară scădere faţă de anul 2016, când acestea reprezentau peste 6% din numărul total la nivel naţional.

Explicaţiile specialiştilor

Potrivit lui Mihai Cociuba, specialist în fiscalitate la Prompt Insolv, din punct de vedere macroeconomic pentru anul 2018 trebuie avute în vedere mai multe aspecte.

„Tendinţa inflaţiei pentru anul 2018 este una de creştere. Intervalul de proiecţie privind nivelul inflaţiei pentru anul 2018 de către BNR este între 1,5% – 5%. Ratele dobânzilor la creditele noi acordate de către instituțiile de credit își continuă trendul ascendent, iar rata medie interbancară ROBOR la 3 luni este de 1,97% la 31.12.2017. Prognoza de creștere economică este de 5,5%”, a subliniat specialistul.

El este de părere că prognoza de creștere a ratei inflației şi creșterea în tandem a dobânzilor la credite (atât cele acordate populației cât şi cele acordate agențiilor economice) vor influența negativ capacitatea gospodăriilor și a companiilor de a-şi onora ratele scadente la timp.

Deoarece numărul companiilor intrate în insolvenţă este un indicator de avertizare timpuriu, rămâne să urmărim cu atenţie evoluţia economică în anul 2018.

„În concluzie, per ansamblu, indicatorii macroeconomici se mențin la niveluri optime, dar avem în continuare semnale negative din partea companiilor cu privire la evoluția climatului economic”, apreciază Mihai Cociuba.

El atenţionează că aceste date reprezintă numărul de societăţi aflate sau nou intrate în insolvenţă, dar acest lucru nu ne oferă o imagine completă, ca urmare a faptului că lipsesc informaţii privind valoarea activelor şi numărul de salariaţi.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.