bihon.ro Web analytics

BNS reacționează la intenția Ralucăi Turcan de a extinde „Kurzarbeit”

De Dan Birta
Reactualizat la:

BNS reacționează la intenția Ralucăi Turcan de a extinde „Kurzarbeit”

Reactualizat la:
Blocul Național Sindical consideră că declarațiile ministrului Muncii reprezintă un derapaj grav în funcționarea dialogului social.
Scris de Dan Birta - Blocul Național Sindical consideră că declarațiile ministrului Muncii reprezintă un derapaj grav în funcționarea dialogului social.

Blocul Național Sindical (BNS) nu este de acord cu declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, cu privire la intenția de a modifica substanțial prevederile OUG 132/2020, cunoscută opiniei publice ca ordonanța „Kurzarbeit”. Printr-un comunicat remis Jurnalului Bihorean de către BNS Bihor, BNS este de părere că „Modificarea propusă (…) șterge din acest instrument interesele angajaților, atât sub aspectul protecției sănătății și siguranței acestora, cât și din punct de vedere al sprijinirii mijloacelor de subzistență pentru aceștia”.

Ce vrea Turcan

Potrivit BNS, ministrul Muncii intenționează să extindă pe perioadă nedeterminată această măsură. În acest moment, OUG 132 se aplică în stare de urgență, alertă, cât și pe o perioadă de trei luni de la încetarea acestora.

Raluca Turcan vrea să ofere angajatorului posibilitatea să anunțe salariatul de pe o zi pe alta dacă are sau nu nevoie de serviciile lui în ziua următoare. În legea actuală, angajatorul comunică salariatului modificarea programului de lucru cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea măsurii.

Reprezentanții BNS spun că ministrul Muncii va da dreptul angajatorului să reducă programul de lucru al salariatului cu până la 80% din programul zilnic, săptămânal sau lunar. Ori actualele prevederi legale dau posibilitatea angajatorului să reducă timpul de lucru al salariatului cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară.

„Dna. ministru ne comunică în fapt modul în care intenționează să sprijine angajatorii. Ce nu spune public doamna Turcan în declarațiile sale este despre cei care vor suporta costurile acestei măsuri. Avem noi însă răspuns la această posibilă întrebare. Există certitudinea că aplicând măsurile asumate de doamna Turcan, mediul de afaceri nu va suporta niciun cost și nici un risc, o spune chiar dna Ministru în comunicarea transmisă”, se precizează în comunicatul BNS.

BNS consideră că două entități vor suporta costul acestei măsuri: cu certitudine salariatul care se va vedea cu salariul diminuat într-o proporție mai mare decât în prezent și populația în general și în special generațiile următoare, având în vedere că finanțarea acestei măsuri se asigură din împrumuturi, accelerând ritmul de creștere a datoriei publice.

Reprezentanții BNS sugerează faptul că Raluca Turcan nu știe pe ce lume se află și că nu arată preocupare pentru a proteja sănătatea și siguranța lucrătorilor, nici sub aspectul limitării acestora la factorii de risc de infectare, dar nici sub aspectul stresului generat de un program de lucru haotic.

Ce propune BNS

BNS o informează pe Raluca Turcan, „cu toate că ar fi trebuit să știe acest lucru încă de anul trecut, din timpul dezbaterilor pe OUG 132, că acest concept de Kurzarbeit care se aplică în Germania de zeci de ani, este susținut financiar de mediul de afaceri (prin suportarea unei părți consistente din contribuțiile de asigurări sociale). Așa că dacă tot vrea să permanentizeze acest mecanism ar trebui să propună și o contribuție pe care întreg mediul de afaceri să o suporte pe perioadă nedeterminată”.

BNS îi recomană Ralucai Turcan, având în vedere că nu a înțeles încă complexitatea răspunderilor funcției pe care o ocupă în structura guvernamentală, să-și tempereze declarațiile publice și să revină la masa dialogului tripartit.

Îi recomandă, de asemenea, să ceară Inspecției Muncii să-i comunice în câte cazuri au identificat salariați care deși oficial erau în șomaj tehnic sau în reducerea timpului de lucru, în fapt se aflau la locul de muncă și prestau activități pentru angajatori.

10 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Margarina Rama says:

  Ceea ce vrea Turcan e un căcat neomarxist.
  Turcan a făcut școala la Moscova.
  Sclavi la tine în țară.

 2. sode says:

  Catul e divina ca ea e deosebita

 3. Pâinea şi Sãgeata says:

  Doamna Turcan nici nu a început bine şi durerea socialã se face simţitã.

 4. Ea ar trebui sã opreascã exodul românilor, nu sã îl amplifice says:

  Problema este sau nu este salariu european?

 5. Petre says:

  Turcan asta este varza.

 6. boris says:

  toti ministri muncii cand ajung la putere o iau razna rau de tot , cu legea pensiilor fiecare vrea sa faca o noua lege care sa reduca practic pensiile mici si sa le sporeasca pe cele nesimtite si exorbitante pe cele speciale de care beneficiaza toti politrucii parveniti si cei din institutiile de forta, toti promit ca vor desfinta pensiile speciale sau le vor impozita cu 80% dar numai promisiuni desarte de campanie electorala.

 7. Ioani says:

  Asta nici nu știe cati ani are și ii ministru:)))), cat de patetic.

 8. BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 percheziții pentru droguri în Oradea. Au fost vizați șase orădeni care vindeau cannabis, amfetamină și 3CMC
  Șase tineri orădeni suspectați că ar fi vândut prin Oradea cannabis, amfetamină, 3CMC, au fost prinși de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - Perioada 26.05.2022 - 03.06.2022 - PL Alesd + Marghita + Rural + Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 12 tone de deșeuri din cauciucuri oprite la Vama Borș
  Polițiștii de frontieră bihoreni au oprit intrarea în România a unui camion încărcat cu 12.800 kilograme de deșeuri constând în cauciucuri uzate.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.