bihon.ro Web analytics

Bolojan se bagă la drumurile naționale. Consiliul Județean face și centurile Aleșd Sud și Beiuș – Ștei

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Bolojan se bagă la drumurile naționale. Consiliul Județean face și centurile Aleșd Sud și Beiuș – Ștei

Reactualizat la:
În ședința de îndată prezidată de Ilie Bolojan, Consiliul Județean a adoptat șase hotărâri importante pentru infrastructura rutieră din Bihor și Zona Oradea. CJ-ul lui Bolojan intră în parteneriat cu CNAIR pentru cele două centuri de pe DN 1 și DN 76.
Scris de Călin Corpaș - În ședința de îndată prezidată de Ilie Bolojan, Consiliul Județean a adoptat șase hotărâri importante pentru infrastructura rutieră din Bihor și Zona Oradea. CJ-ul lui Bolojan intră în parteneriat cu CNAIR pentru cele două centuri de pe DN 1 și DN 76.

ORADEA. Consiliul Județean vrea să intre într-un parteneriat cu CNAIR pentru realizarea celor două drumuri ocolitoare care ar degreva circulația pe DN 1, în zona Aleșdului, respectiv ar scoate traficul greu din Beiuș și Ștei, pe DN 76. Președintele Ilie Bolojan i-a informat pe consilierii județeni că, prin OG 101, există acum o bază legală pentru ca Județul Bihor să se implice, prin intermediul Consiliului Județean, pentru realizarea acestor proiecte de mare anvergură, aflate pe drumurile naționale.
Cel mai circulat drum din Bihor este DN 1, care în cel mai ușor sector al său, în zona comunei Borod, suportă cel puțin 10.000 de mașini pe 24 de ore și care astăzi are cel puțin 24.000 de mașini la ieșirea din Oradea spre Oșorhei, a arătat președintele Bolojan.

Parteneriat cu CNAIR pentru centurile din județ

Ilie Bolojan, explicându-le consilierilor județeni, înainte de momentul votului: „Pe actualul Program Operațional Infrastructură Mare sunt incluse două proiecte din județul Bihor – centura de ocolire a orașului Aleșd și centura de ocolire a orașelor Beiuș și Ștei. Aceste proiecte au finanțarea asigurată, fiind prinse în lista proiectelor finanțate prin acest program, prin HG din anul 2016. Problema este că, din păcate, au rămas doar în studii de fezabilitate și nu s-a făcut mare lucru. S-au scos de mai multe ori la licitație, s-a adjudecat, s-a reziliat… În fine. În mod real, vă dați seama că pentru CNAIR nu sunt de mare prioritate, având în vedere că dânșii se ocupă de infrastructura mare, de tip autostrăzi. În această situație, de anul acesta avem posibilitatea să preluăm aceste proiecte și să le realizăm noi, autoritățile locale. Am purtat discuții cu conducerea CNAIR pentru a vedea în ce stadiu sunt aceste proiecte și care sunt problemele reale legate de implementarea lor și ne-am exprimat disponibilitatea de a le prelua noi, Consiliul Județean, pentru a fi executate. Avem acest acord de principiu din partea conducerii Companiei, să le preluăm. Adoptarea acestor hotărâri ar crea premisele definitivării protocolului de preluare între Compania de drumuri și Consiliul Județean Bihor, care o dată aprobate ne-ar permite să revizuim aceste proiecte, să avem niște studii de fezabilitate noi, la zi, și, de asemenea, să putem demara procedura de proiectare și execuție. Dacă nu sunt finalizate până la finalul anului 2023, fiind incluse pe actualul exercițiu financiar, practic vom pierde banii. Și ar fi o eroare strategică pentru județul Bihor să aibă finanțare pentru două centuri care sunt necesare pentru cele două direcții majore de transport pentru Oradea – Cluj Napoca și Oradea – Deva (și să nu profite – n.red.)”.
Bolojan a precizat că va fi necesară găsirea unei modalități viabile cost-beneficiu pentru centura Aleșd Sud, deoarece varianta inițială, cu viaduct prin lacul de acumulare de lângă Aleșd, respectiv varianta de peste dealuri, de la Tinăud spre Sălaj, s-au dovedit extrem de scumpe, deci neviabile. Spre deosebire de centura Beiuș – Ștei, unde au fost identificați proprietarii, aspect la care lucrează Prefectura Bihor, în vederea exproprierii, pentru centura Aleșd nu s-a ajuns nici măcar în acest punct.

Preia drumurile din Zona Metropolitană Oradea

Consilierii județeni, indiferent de coloratura lor politică, au votat în unanimitate proiectele de hotărâri. De asemenea, s-au votat în unanimitate și alte patru hotărâri privind solicitarea către primăriile Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și Oradea pentru preluarea la Consiliul Județean a proiectelor privind noile drumuri de legătură între cele trei comune și municipiul Oradea. Drumurile vor fi preluate în domeniul public al Județului Bihor și vor fi încadrate ca drumuri județene. Urmează ca și cele patru primării să își dea acordul pentru trecerea proiectelor la Consiliul Județean prezidat de Bolojan, astfel încât drumurile să fie depuse spre finanțare europeană, prin intermediul ADR Nord Vest și CJ Bihor, până la 1 Decembrie 2020.

Cozma, Județul și Covidul

În ședința de miercuri, doi consilieri județeni aflați pe lista de supleanți au depus jurământul: Ancuța Șchiop (PNL) și Csuzi Botond (UDMR). Urmează ca și PSD să îl desemneze pe înlocuitorul lui Ioan Mang, cel care candidează pentru un loc în Parlament.
Înainte ca Ilie Bolojan să își supună proiectele votului din plen, consilierul județean PSD Felix Cozma a avut o intervenție. Cozma i-a cerut lui Bolojan „să vină cu proiecte de hotărâri în sprijinul bihorenilor”, în contextul Covid. „CJ are atribuții în domeniul sănătății. Să ținem cont și de un proiect de hotărâre pentru a fi inițiat. Să vedem sub ce formă putem reuși să ajutăm primăriile din Bihor, să stopăm din cazurile Covid-19, din păcate tot mai multe. Prin fundația desființată sau care urmează să fie desființată (Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar, desființată de Bolojan – n.red.), CJ a făcut o achiziție de măști pentru primăriile din Bihor. Aș face apel și de această dată, prin modalitățile pe care le veți găsi, să veniți cu un proiect de hotărâre și să ne gândim și la sănătatea bihorenilor. Să fim atenți și la aceste lucruri, pentru că este o urgență și acest lucru”, a declarat Cozma. Bolojan nu a reacționat la intervenția consilierului PSD, trecând mai departe, la citirea proiectelor de pe ordinea de zi.
Călin Corpaș
calin.corpas@informmedia.ro

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Citius, altius, scorpius says:

  Terminus

 2. Rodica says:

  … alo, alo, d-ul Mang si gasca. Sunt sigur ca si voi ati avut in plan asa ceva. … dar au aparut prb in a merge mai departe, nu? .., gasiti voi ceva . poate statul paralel a fost de vina, sau perpendicular sau … Leprelor, numai gura e de voi …. ne-am saturat!!!

 3. Ionel says:

  Sigur ca da 👍

 4. Mapamond

  Ungaria a comandat două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
  Guvernul maghiar a anunţat vineri că a ajuns la un acord pentru achiziţionarea a două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, deşi nu a fost încă aprobat de autorităţile sanitare europene, relatează Le Figaro.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă doi români infectați cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie
  În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccin insuficient, în Bihor. Promisiuni pentru noi fluxuri
  Prefectul Dumitru Țiplea anunță că s-au cerut încă cinci fluxuri de vaccin, pentru a face față solicitărilor. În Oradea nu mai sunt locuri, până spre final de martie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primarul Gabi Popa explică de ce 20.000 de oameni din Țara Beiușului nu se pot vaccina
  Peste 20.000 de oameni din Țara Beiușului, de la Roșia la Ceica, via Lazuri de Beiuș trebuiau să se vaccineze în centrul zonal Beiuș.

  Angajari BIHON

  SC DEME Macarale angajează personal
  S.C. DEME MACARALE S.R.L. angajează personal.

  România

  Cîmpeanu: Reducerea numărului de elevi din clasele de liceu înseamnă 1.000 de clase în plus
  Reducerea numărului de elevi din clasele de liceu înseamnă 1.000 de clase în plus, a declarat la Digi24 ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.