bihon.ro Web analytics

Bolojan se ia la trântă cu maidanezii

Reactualizat la:
Primarul şi-a făcut un scop din a elimina total maidanezii de pe străzile oraşului, până în 2016.
Scris de Demian - Primarul şi-a făcut un scop din a elimina total maidanezii de pe străzile oraşului, până în 2016.

Ilie Bolojan şi-a fixat un azimut, până la finalul mandatului său: niciun câine maidanez pe stradă, până la 1 ianuarie 2016. Acesta este obiectivul anunţat de primar, marți. Avându-i alături de Mircea Stejerean, funcţionar la Direcţia Tehnică şi pe Liviu Andrica, şeful Administraţiei Domeniului Public (ADP), şeful municipalităţii a anunţat care e planul său de bătaie.

Se bagă şi-n comune

În scurt timp va fi demarată o campanie de strângere a câinilor comunitari de pe domeniul public, în paralel cu microciparea câinilor cu stăpân. Apoi, programul municipal de „evacuare” a câinilor de pe străzi va fi urmat şi de comunele limitrofe. Bolojan spune că a vorbit deja cu primarii comunelor din Zona Metropolitană Oradea şi că în acest sens vor fi semnate protocoale de colaborare ale acestor comune cu ADP.

„Ţinta este ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie fără maidanezi pe străzi. Probabil că vor mai fi câţiva maidanezi rătăciţi, dar nu vor mai staţiona pe străzi, ca şi acum. Vom demara o campanie de ridicare a tuturor câinilor de pe străzi”, anunţă mai-marele Primăriei. Ilie Bolojan spune că şi comunele Ineu, Oşorhei şi Sânmartin sunt de acord ca ADP să le facă ordine în curte, primarul de Oradea plănuind şi alte asemenea înţelegeri cu primăriile din jurul municipiului. „Se va vedea că acest program a fost unul corect”, spune primarul, cu aluzie la cei care au contestat metodele Primăriei de a-i trata pe maidanezi, după ce a fost ruptă colaborarea cu SOS Dogs.

afis anti-maidanezi

Andrica anunţă că ridicarea câinilor de pe stradă se va realiza cu trei echipaje, între orele 8 şi 18. Orădenii care depistează maidanezi, sunt rugaţi să sune la ADP, la 0733-055-540 sau 0726-126-891, iar această regie se obligă să-i ridice în maximum 24 de ore. De altfel, Primăria va împânzi oraşul cu afişe, pentru a-i îndemna pe oameni să sune, pentru că „locul maidanezilor e la Adăpostul Grivei”. De altfel, potrivit lui Andrica, din cele „400-450 de locuri” de la Adăpostul Grivei, circa 300 sunt ocupate. Acelaşi şef al ADP estimează că azi în Oradea ar mai fi pe străzi sub 100 de câini comunitari.

Cuţit sau taxa pe câine

Marți, edilii au relalat şi stadiul în care se află campania de microcipare a câinilor cu stăpân, începută cu două săptămâni în urmă. Potrivit lui Mircea Stejerean, au fost deja microcipaţi şi recenzaţi 915 câini cu stăpân. Din aceştia, 21 de câini au fost microcipați de către alt medic, aceștia fiind doar recenzați.

Stejeran a menționat că pentru o recenzare cât mai completă, au fost amplasate două corturi de culoare albă destinate acțiunii de recenzare și microcipare a câinilor, unul în Parcul Ghioceilor și unul în parcarea de lângă Mănăstirea Sfintei Cruci, pe strada Făcliei, cu programul de lucru în intervalul orar 9:00 – 18:00.

„La cele 2 corturi au fost microcipați si recenzați un număr de 177 de câini cu stăpân”, a afirmat funcţionarul. O dată finalizată campania de microcipare şi recenzare, se va trece la etapa de sterilizare a câinilor. De precizat, însă, că doar 160 de proprietari de câini din cei recenzaţi până acum s-au declarat de acord cu sterilizarea propriilor patrupede, ceilalţi anunţând că preferă să achite taxa de 100 de lei/an, a mai informat Stejerean.

Primăria Oradea va subvenţiona 50% din costurile sterilizării câinilor deţinuţi de persoane fizice, însă doar dacă proprietarii vor accepta ca aceasta să fie făcută de medicii veterinari care au încheiate contracte de concesiune cu Direcţia Sanitară Veterinară.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avantajele la pompele de căldură aer – apă de la Termocasa!
  Termocasa a fost prima companie care a realizat pompe de căldură aer – apă în România. Inginerul și inventatorul orădean Adrian Farcaș, managerul Termocasa, spune că muncit doi ani în testări de laborator pentru a le putea implementa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Incident neobișnuit în Oradea: Bărbat filmat în timp ce alerga în pielea goală
  Incident neobișnuit, duminică seară pe străzile din municipiu. Un bărbat de 29 de ani din Oradea a fost filmat în timp ce alerga gol pușcă pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. 4

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  Mapamond

  Summitul NATO: Alianţa reafirmă rolul în apărarea colectivă şi în contracararea Rusiei şi Chinei
  Alianţa Nord-Atlantică a reafirmat, la summit, rolul central în apărarea colectivă în spaţiul euro-atlantic, pledând pentru contracararea Rusiei şi Chinei, a terorismului şi a riscurilor cibernetice, comunicatul salutând şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. 1

  România

  Cîmpeanu: Examene fără triaj epidemiologic și fără luarea temperaturii. Masca rămâne obligatorie
  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că elevii care susțin Evaluarea Națională nu vor mai trece prin triaj epidemiologic și nu li se va mai lua temperatura. În schimb, masca rămâne obligatorie.

  BIHON Sport local

  Cea mai bună clasare din carieră pentru bihoreanca Irina Bara
  În urma punctelor acumulate la Grand Slamul de la Roland Garros și la turneul Croația Bol Open, Irina Maria Bara a ajuns pe cea mai bună poziție din cariera ei în clasamentul Women Tennis Association (WTA).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.