bihon.ro Web analytics

Bolojan & Țiplea, către primari: Puneți-i la muncă pe asistații social!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Bolojan & Țiplea, către primari: Puneți-i la muncă pe asistații social!

Dumitru Țiplea și Ilie Bolojan rămân la timona județului Bihor, în echipă, după ce PNL Bihor și-a păstrat funcția de prefect.
Reactualizat la:
Prefectul, șeful Consiliului Județean și directoarea AJPIS au semnat un protocol cu un scop precis: beneficiarii de venit minim garantat să presteze orele de muncă în folosul comunității. Primarii vor trebui să le dea de lucru. Altminteri, se va lăsa cu amenzi și chiar cu sistarea ajutorului social!
Scris de Călin Corpaș - Prefectul, șeful Consiliului Județean și directoarea AJPIS au semnat un protocol cu un scop precis: beneficiarii de venit minim garantat să presteze orele de muncă în folosul comunității. Primarii vor trebui să le dea de lucru. Altminteri, se va lăsa cu amenzi și chiar cu sistarea ajutorului social!

În anul 2020, la nivelul județului Bihor Statul Român a acordat ajutoare sociale (venit minim garantat + alocație pentru susținerea familiei) în valoare de 17,8 milioane de lei, în medie către 3.245 de beneficiari. Așadar, în medie 5.500 de lei acordați pe an per beneficiar. Din aceștia, doar jumătate au fost declarați apți de muncă! Ceilalți au invocat motive medicale, reale sau fabricate, cu certificatele medicale aferente! La fel de important, dacă nu mai important, este faptul că beneficiarii și familiile acestora beneficiază de asigurare de sănătate! Aspect critic, de vreme ce situația socială a acestora se translatează în nevoia de asistență medicală constantă, din partea Statului. “Beneficiarii de venit garantat beneficiază și de asigurare medicală. Prin lege, consiliile locale au obligația să aprobe planurile de muncă în prima ședință din an. În ianuarie, prin HCL trebuie să își aprobe acest plan de muncă, defalcat pe luni”, arată prefectul Dumitru Țiplea. .
Prin protocolul semnat de Prefectură cu Consiliul Județean și AJPIS, se va monitoriza dacă prevederile legale privind munca în folosul comunității sunt respectate. Legea spune că fiecare beneficiar trebuie să presteze până la 72 de ore/lună, la solicitarea primarului. Adică până la 9 zile/lună, raportate la un program de lucru de 8 ore/zi. Bineînțeles, primarii nu respectă aceste prevederi legale, inclusiv din motive de ordin electoral, mai ales la țară.

Lugașu de Jos conduce topul județean al asistaților

“În următoarele luni dorim să ne asigurăm că legislația se aplică în tot județul, în mod unitar. Pe de altă parte, că primăriile au planuri de acțiune întocmite și lucrări de inters local, care sunt realizate nu doar formal, ci în realitate. Și, de asemenea, că beneficiarii de venit minim garantat prestează orele de muncă în folosul comunităților în care locuiesc”. Declarația îi aparține președintelui CJ, Ilie Bolojan, cel care a promis în campania electorală un județ Bihor mai curat. Fără deșeuri aruncate aiurea pe câmp, prin păduri, la margine de pădure sau pe cursurile de apă.

“Jumătate din aceștia beneficiază de adeverințe medicale și nu prestează. Credem că există destul de multe probleme în eliberarea acestora. Spre exemplu, am remarcat că la Tinca (comună cu o comunitate semnificativă de rromi – n.red.), din cele 71 de persoane care ar trebui să desfășoare muncă, toți au certificate medicale și de aceea Tinca nu apare în această situație. Ceea ce invalidează o teorie de probabilităților”, arată Ilie Bolojan, punând la dispoziție topul primăriilor din județ, ca număr de beneficiari ai ajutoarelor sociale. Acest top este condus de comuna Lugașu de Jos, cu 112 beneficiari și o medie de 3,06% – procentul beneficiarilor, raportat la populația comunei. Comunele Lăzăreni, Drăgești și Husasău de Tinca sunt cu raport beneficiari/populație de peste 2%, iar comunele Suplacu de Barcău, Gepiu, Ineu, Șuncuiuș, Brusturi, Bratca, Remetea și Borod au procente de peste 1%, beneficiari raportat la populațiile comunelor.

Puși la curățenie. Bolojan: “E corect, moral și legal”

“Dacă ar lucra la curățenie – strângerea pet-urilor, ridicarea buruienilor și a scaieților din șanțuri și de pe pășuni – munci care nu necesită calificare, și tot ar trebui ca aceste localități să arate impecabil. Chiar dacă randamentul ar fi unul mediu. Urmează să avem întâlniri cu cele 36 de primării (unde sunt minim 15 beneficiari de ajutor social – n.red.) și să le solicităm ca aceste planuri de muncă să fie reale. Scopul nu este să scoatem oamenii de la plata venitului minim garantat. Ci este corect, moral și legal să desfășoare orele de muncă și să își aducă aportul în sprijinul fiecărei comunități. Nu este moral să beneficiezi de niște bani și să nu faci nimic, crezând că ți se cuvine. Obișnuim aceste persoane cu o situație care nu este normală. Iar unii s-ar putea să creadă că este o stare naturală. E o chestiune de bun simț și de organizare. Echipe mixte Prefectură – AJPIS vor derula verificări, concentrându-se pe localitățile unde numărul acestor beneficiari este mare. Trebuie rezultate vizibile, de la o zi la alta”, subliniază președintele Consiliului Județean, nerăbdător să vadă rezultate, în teren.
Bolojan anunță că primăriile vor primi tot ce au nevoie, pentru a-i pune pe asistații sociali la treabă. “Pentru pregătirea bugetului, CJ Bihor le va solicita primarilor să ne comunice ce au nevoie: echipamente de protecție, coase, drujbe, orice fel de dotări rezonabile, astfel încât aceste lucrări se fie cu rezultate vizibile pentru cetățenii din acele localități, ca lucrurile să se îmbunătățească foarte mult”, transmite șeful Județului.

Avertisment, apoi amendă pentru primar și, posibil, sistarea ajutorului social

După o perioadă de pregătire și verificare a planurilor, echipe mixte Prefectură – AJPIS vor face verificări în teren. “Vor fi două echipe mixte/zi, în teren. În primă etapă se va da avertisment Primăriei, deoarece scopul nu e unul punitiv. În a doua etapă, se aplică amendă directă primarului, pentru nerespectarea prevederilor și suspendarea acestor drepturi. Sper să nu ajungem în astfel de situații și ne dorim ca oamenii care au nevoie de ajutor din partea statului, să poată beneficia de ajutor, în continuare”, e mesajul lui Bolojan.

Prin Ordinul Prefectului, se va constitui un grup de lucru instituțional, care vor face o analiză a situației persoanelor beneficiare, pentru a putea propune modificări legislative, anunță prefectul Țiplea.

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. drop says:

  o, nu, Ionel, o sa fii ocupat? sa ne mai scrii!

  • dihorel says:

   Greierele si furnica,
   de Leana Marineasca si Florin Ciu-ciu-$cash$ (despre atmosfera din redactia Dihoreanul)

   Petrecuse cu tzigara,
   toată vara!
   Însă iată că-ntr-o zi,
   când revolta chiar porni,
   Chirilă chiar se trezi!
   fără bani, fără venit,
   fără dubii, cam falit.

   Ce să facă?… Hai să ceară
   lui Ilie, pân’ la vară,
   niscai bani de carciumioară!

   -,,Pe cuvânt de lighioană,
   voi plăti cinstit mărite,
   cu dobânzi, cu tot ce vrei!”

   Dar Ilie, minte iute,
   are un discurs al lui:
   nu-i din fire darnic,
   și-i răspunde cam răstit:
   ,,-Astă-vară ce-ai mintit?”

   ,,-Dacă n-am dau cu căcat,
   zi și noapte ti-am cantat
   pentru tine, pentru toți..
   pentru toata gashca de hotzi!”

   Sa scrie japitzele alea de la dihoreanul,
   Cat de preamarit este sultanul!
   Erdoganul Bihorului!

  • loll says:

   Si tu la fel 🙂

 2. Gheorghe says:

  …dar pana a fost domnu Bolojan primar de ce nu s-au aplicat aceste reguli ??? Da, este normal ca cel ce nu lucreaza si este apt , sa nu beneficieze de bani din partea statului ! Dar cu ,,D,, mare vi se pare normal ca un cetatean al Romaniei sa traiasca din 458,33 Ron lunar , suma rezultata din 5500 Ron / an amintita de acelas Bolojan ???

 3. Viorel Muncaciu (" Mare fan " benefits ) says:

  Unul dintre foarte puținele avantaje ale faptului ca România e o țară săracă e numărului relativ redus de asistați social (3245 persoane in jud. Bihor ,dar cu siguranță in Moldova și Țara Țigănească numarul e mult mai mare)iar sumele primite ca ajutor social chiar simbolice.
  Comparând cu Anglia, de pildă ,dar cred că situația e similară in toate țările dezvoltate din vest, numărul asistatilor social ,care trăiesc exclusiv din mila statului, e de 35% din numarul persoanelor sub 65de ani.
  Bun, pe lângă aceștia , presa britanică confirmă faptul că 67% dintre persoanele sub 65 de ani beneficiază de o formă sau alta de ajutor social, adică bani primiți de la stat in completarea veniturilor insuficiente realizate de respectivii.
  Așa ca vestul, nu e doar mediul ideal pentru micii întreprinzători sau pentru cei veniți să muncească pe salarii decente, dar mai este in același timp și “paradisul putorilor”.

 4. Bili says:

  Adevărații asistați sociali, știți cine sunt ?
  Parlamentarii și senatorii.
  Freacă menta pe bani publici.
  Pe ei, cine îi trimite la muncă în folosul societății ???

 5. Deţul cu judeţul says:

  Trebuie şi o limitã de vârstã, sã nu cadă în birt?

 6. drop says:

  Zeul isi pune supusii la munca.

 7. Frantiu says:

  Foarte bine! In Ungaria de aproape 10 ani exista programe din astea, ca s-a constatat o moda a putorii printre tigani si nu numai.
  Cine este capabil de munca, sa faca ceva. Ajutor social doar pt. un timp foarte limitat, in rest, la munca, frate !

 8. drop says:

  Noi supusii trebuie sa muncim pt zeul Bolojan

 9. Nicoara says:

  Cei mai mizerabili asistați sociali sunt parlamentarii și politrucii parveniți aleși care au salarii și pensii speciale exorbitante pentru o tara ca România,, majoritatea dintre ei nu fac nimic pentru comunitățile lor cu mici excepții care confirmă regula. Toți politrucii aleși sunt ca niște ploșnițe, fiind plătiți cu salarii exagerat de mari.

 10. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  3

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.