bihon.ro Web analytics

Bugetul Oradiei – executivul oferă cifre, Opoziţia cere un „control de realitate”

De Cristina Ghilea

Bugetul Oradiei – executivul oferă cifre, Opoziţia cere un „control de realitate”

Reactualizat la:
Bolojan: „avem peste 360 de obiective, anul acesta va fi „ziua şi proiectul”. Opoziţia: an de an aţi supraestimat veniturile şi investiţiile, „principiul realităţii nu se verifică”.
Scris de Cristina Ghilea - Bolojan: „avem peste 360 de obiective, anul acesta va fi „ziua şi proiectul”. Opoziţia: an de an aţi supraestimat veniturile şi investiţiile, „principiul realităţii nu se verifică”.

Consiliul Local a votat, marți, bugetul Oradiei pe 2020.

Bolojan: „avem peste 360 de obiective, anul acesta va fi „ziua şi proiectul”. Opoziţia: an de an aţi supraestimat veniturile şi investiţiile, „principiul realităţii nu se verifică”.

Executivul anunţă că Oradea are, în 2020, un fel de buget de vârf, comparabil cu anii de final ai fostului exerciţiu financiar european, când s-a făcut absorbţie majoră de fonduri europene.

„Avem venituri proprii de cca 467 milioane lei, bani pe care îi colectăm din taxele și impozitele orădenilor. Din această sumă, cca 250 milioane lei sunt impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor încasate din taxe și impozite provine din economia locală. Așa cum se știe, cu cât numărul de locuri de muncă în economia locală este mai mare și cu cât nivelul salarizării este mai bun, cu atât cresc și veniturile la bugetul local. Veniturile din impozitele pe proprietăţi reprezintă alte 130 milioane de lei”, a spus primarul Ilie Bolojan, în conferinţă de presă, inainte de votul bugetului în Consiliul Local.

Trei direcţii

Bugetul de investiţii este de 725 milioane lei, deci peste 150 milioane de euro. Banii ar urma să vină din trei surse. O treime sunt sume provenite din bugetul local (83 milioane lei) la care se adaugă excedentul de 82 milioane lei, rostogolit din 2019 în 2020 plus redevenţa adunată la Termoficare SA, de 60 milioane lei. A doua treime vine din bani europeni pogramaţi să fie traşi îi acest an și o altă treime provin din credite bancare pe care Primăria Oradea le-a contractat în anii trecuţi și care vor fi folosite anul acesta – 106 milioane lei de la BEI şi 100 milioane de la BCR.

„Avem cam o lucrare pe zi calendaristică, deci avem 365 de lucrări de investiţii în Oradea, din care cca 75 de proiecte finanţate din bani europeni, alte 100 de proiecte la Direcţia Tehnică, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apă și cca 150 la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar. Anul 2020 va fi aşadar un an în care principalele obiective vor fi să corelăm toate aceste șantiere, să ţinem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puţin deranj posibil”, a spus primarul, referindu-se la modul în care se vor cheltui banii. 12,8% din veniturile totale ale urbei sunt cheltuieli de funcţionare.

Realitatea

Pesedistul Liviu Popa Sabău a contestat posibilitatea cifrelor avansate de executiv de a deveni realitate, bazându-se pe experienţele anilor trecuţi: „cât timp vedem că an de an au fost supraestimate atât veniturile cât şi investiţiile, principiul realităţii în proiecţia bugetară nu se verifică”.

El a mai cerut administraţiei Bolojan să îşi ţină promisiunile mai vechi, de reducere a impozitelor crescute anterior şi a insistat pentru bursele de merit ale elevilor, care, totalizate, ar fi 0,3% din buget.
În replică, primarul Bolojan susţine că bugetul „nu este umflat” şi că oraşul a ales să ofere burse în domenii pe care le consideră strategice, cum ar fi cele pentru IT-işti.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. claudiu says:

  sprancenatu, ziua si implantu?

 2. nu vrem bolo says:

  important e sa scapam de mafiotu asta de bolovan ca e marsav dar bani il intereseaza si sa ne jupoae sa ne distruga pt baniii si cu militia lui comunitara sa ajute domnu sa scapam de flamandu asta dupa bani nostri toate le facefara aprobarea noastra

 3. asta says:

  ccei de la jurnal bihorean nu fiti imputiti lasati sa curga mesajele

 4. Sã facem totul says:

  Ajunsese în investiţii proverbial ca şi un preşedinte de republicã.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihor: 23 de cazuri de coronavirus! Pacient în stare gravă după ce a fost tratat de pneumonie la Aleșd. Cadrele medicale, în izolare
  Cadrele medicale sunt rugate insistent sā poarte vestimentația de protecție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Obligaţie pentru primării: dezinfecţie şi dezinfectanţi în blocuri. Îngheaţă preţul la utilităţi
  Noua ordonanţă militară introduce obligativitatea administraţiilor locale de a face dezinfecţii în cartierele de blocuri.

  România

  Ordonanța militară nr. 4! Prețurile la utilități: energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă duminică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se dezinfectează scările de bloc și aleile pe Cazaban
  Liniștea mai multor blocuri de pe strada Alexandru Cazaban a fost spartă în jurul amiezii de dumincă, 29 martie, de un bâzâit puternic. 6

  România

  Alexandru Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent"
  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a afirmat Rafila. 4

  România

  Povești din carantină: „Se apelează la conștiința civică a fiecăruia”
  Cum trăiesc oamenii din lumea largă trista experienţă a pandemiei de coronavirus, care sunt reacţiile locuitorilor din alte ţări, cum merge viaţa mai departe acolo sau cum stă pe loc. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.