bihon.ro Web analytics

Bursieri de excelență la școală Cambridge

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Bursieri de excelență la școală Cambridge

Reactualizat la:
Absolvenții Liceului Transylvania College studiază la universități de prestigiu din întreaga lume, în Anglia, Statele Unite, Japonia, China, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Elveția, Scoția, Singapore, Ungaria și România.
Scris de Veronica Bursasiu - Absolvenții Liceului Transylvania College studiază la universități de prestigiu din întreaga lume, în Anglia, Statele Unite, Japonia, China, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Elveția, Scoția, Singapore, Ungaria și România.

Transylvania College oferă trei burse de excelență pentru întregul ciclu liceal, în fiecare an. Transylvania College din Cluj-Napoca este școală internațională Cambridge.

Comisia de burse este alcătuită din reprezentanți ai societății: oameni de afaceri, diplomați și un profesor, reprezentant al școlii. Unul dintre bursieri a ales să stea acasă un an și să se pregătească pentru această ocazie, ca urmare a faptului că anul trecut a concurat fără succes.

O orădeancă se află prin beneficiarii burselor de excelență ale liceului, deschise elevilor din clasa a VIII-a. În acest an, câștigătorii burselor de excelență Transylvania College sunt Beatrice Isăilă (Mediaș), Iasmina Constantin (Oradea) și Iacob Nanău (București), care au concurat alături de alți 20 de elevi.

Candidații au avut de pregătit un dosar de aplicație și au susținut, în luna iunie, teste scrise la limba engleză și la matematică, precum și un test computerizat care le evaluează abilitățile de gândire. Primii 10 clasați în urma acestor teste au fost invitați, în 26 iunie, la un interviu cu membrii comisiei de burse. Comisia de burse este alcătuită din reprezentanți ai comunității clujene, oameni de afaceri și diplomați, care și-au oferit timpul în mod voluntar pentru a ajuta școala să selecteze, printr-un proces obiectiv, elevii cu cel mai promițător potențial. Studiile liceale de la Transylvania College se desfășoară integral în limba engleză, urmând curriculum-ul Angliei. Elevii au posibilitatea de a-și alege o parte dintre disciplinele pe care le studiază, parcurgând astfel un traseu educațional personalizat, potrivit carierei pe care și-o doresc. „Fiecare ediție a competiției pentru bursele de excelență ne facilitează întâlnirea cu tineri extraordinari, curajoși și dornici să învețe și să se dezvolte. Misiunea membrilor comisiei este una foarte grea. Fiecare înțelege că această oportunitate poate decide destinul unui tânăr și e greu de ales, pentru că toți finaliștii au un potențial enorm. Le urez succes elevilor care au câștigat în acest an, aștept cu nerăbdare să-i cunosc!”, a explicat Ruxandra Mercea, Director Transylvania College.

Orădeanca Iasmina Constantin a povestit cum a fost drumul până la bursa de excelență: „Când am aflat că am luat bursa, nu mi-a venit să cred. Am crezut că visez. Am și rugat-o pe mama să mă piște de câteva ori. Aveam impresia că am lăsat un gust amar în gura tuturor după interviu și am fost surprinsă că, în ciuda așteptărilor mele, am fost admisă. Am fost extrem de entuziasmată și am simțit că o mare de posibilități s-a deschis în fața mea”.

“Curricula școlii și organizarea modulelor de studiu oferă posibilitatea de a identifica aptitudinile fiecărui elev și, în consecință, de a excela în domeniile de interes. Fiica noastră are nevoie de un mediu care să îi favorizeze dezvoltarea unor aptitudini speciale, cum este cea de comunicare, iar Transylvania College este sistemul de educație ce poate să aducă provocarea învățării într-un context atractiv din punct de vedere academic, să confere o educație diversificată, care să-i permită dezvoltarea și, în consecință, urmarea unei cariere potrivite pentru spiritul și năzuințele ei. Ne-a plăcut în mod deosebit programul Work Experience”, au spus părinții Iasminei.

Aproximativ 100 de elevi au beneficiat de burse de studiu la Transylvania College, de la înființarea instituției, în anul 1993. Elevii care au câștigat în ultimii ani competiția pentru bursele de excelență și care, între timp, au absolvit liceul la Transylvania College, au avut un parcurs impresionant, ajungând să studieze la facultatea dorită, în domeniul ales, la universități de prestigiu, precum Imperial College.

Liceul este structurat în două etape importante, ambele vizând pregătirea pentru examene Cambridge, în limba engleză, care trebuie susținute la toate disciplinele studiate. Datorită modului în care este structurat liceul, pot aplica pentru înscriere elevi care urmează să intre în clasa a IX-a, care în sistem britanic se numește Year 10, sau în clasa a XI-a, respectiv Year 12. În primii doi ani de liceu, elevii se pregătesc pentru examene GCSE, pe care le susțin la finalul clasei a X-a, din materia studiată pe parcursul celor doi ani, la toate disciplinele. În ultimii doi ani de liceu, se pregătesc pentru examenele Cambridge A-Levels, echivalente ale bacalaureatului și recunoscute pentru admiterea la facultate în 150 de țări, inclusiv România.

Pentru admiterea la facultate, elevii sunt sprijiniți de un consilier din cadrul școlii, care îi ajută să își construiască un portofoliu atractiv, ce include dovezi de implicare în programe extrașcolare, inclusiv de practică profesională, facilitată de către școală. De asemenea, consilierul îi sprijină cu scrierea eseului personal, în care elevii vorbesc despre pasiunile lor, dar și despre provocări și despre modul în care și-au dezvoltat pe parcursul anilor de liceu abilitățile de leadership, autonomia și atitudinea proactivă, gândirea critică, empatia, curiozitatea și entuziasmul pentru inovație, dorința de implicare în comunitate și de a face o diferență oriunde ajung.

Sergiu Ciavoi e un alt orădean care a obținut în anii trecuți o astfel de bursă de excelență. El vrea să lucreaze în domeniul medicinei, al psihiatriei. Deviza lui în viață e: „Nu căuta doar rezultate. Atât timp cât cauți doar rezultatele, vei începe să urmezi scurtături. Apropierea de adevăr este cea care îți va aduce rezultatele necesare”.

În schimb, orădeanca Daria Perneș, în vârstă de 17 ani, beneficiară a unei burse de excelență, spune că: „Mi-ar plăcea să merg mai departe pe computer science, pe bio-informatică sau pe inteligență artificială. Aș vrea să studiez în UK, la Cambridge sau la Oxford.” Iar Daria are toate datele pentru a-și atinge visul. Ioana Perneș, spra ei mai mare, după ce a studiat la Universitatea din Bristol, și-a câștigat un loc în cercetare la Oxford, acolo unde studiază în domeniul bolilor autoimune.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ruben says:

  Colege of cacamaka “din cluj ma”!cine preda boc mic cat un ciot?ce preda?indoctrinare satanisto-baptista?ba cacatilor mai lasati pupatul cwur al unor nimicuri,si incercati sa aratati si adevaratele valori ale colegiilor,unde chiar se face si educatie nu doar indoctrinare!

 2. România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunele cu inflație de flotanți, campioanele prezenței la urne, în Bihor
  "Coincidență": Comunele unde numărul flotanților a atins cote alarmante, în ajung de alegeri, sunt și comunele cu cea mai mare prezență la urne. Vezi prezența în orașele Bihorului și în Zona Metropolitană Oradea. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un dosar penal pentru fraudă la vot - la o femeie de 81 de ani
  O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, care a votat pe listele suplimentare de la o secție din localitatea bihoreană Valea Cerului, fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Frauda la vot în Bihor: Dosar penal pentru o femeie din Săldăbagiu de Barcău pentru vot multiplu
  O femeie de 45 de ani din localitatea bihoreană Săldăbagiu de Barcău s-a ales cu dosar penal după ce a votat de două ori, în două localități diferite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Sas Adăscăliții: „Am votat pentru 12 ani de dezvoltare”
  Marcel Sas Adăscăliții, candidatul independent la Primăria Marghita e optimist că se poate lupta de la egal la egal cu candidatii propuși de partide. El crede că va distruge mitul că un candidat independent ralizează imposibilul dacă câștigă alegeril. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Candidații UDMR și PPMT au votat. Iată pentru ce au votat politicienii maghiari
  Candidații UDMR și PPMT își doresc întărirea reprezentativității maghiarilor la conducerea județului și a localităților din Bihor. Își doresc viceprimar maghiar în Oradea, din nou.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.