bihon.ro Web analytics

Căbești: trei arii naturale protejate, de interes județean

De Cristina Ghilea

Căbești: trei arii naturale protejate, de interes județean

Trei atracții naturale din Căbești au devenit arii naturale protejate de interes județean, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Bihor adoptată pe finalul lunii octombrie.
Scris de Cristina Ghilea - Trei atracții naturale din Căbești au devenit arii naturale protejate de interes județean, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Bihor adoptată pe finalul lunii octombrie.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate le va integra în rețeaua Natura 2000, prin conectarea lor la situl Natura 2000 Pădurea Craiului – Defileul Vadul Crișului. Cele trei atracții sunt Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor (Valea Gropii) și Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeștilor.

„Este un proiect inedit. Sunt convins că acest proiect este unul unic. Practic, județul Bihor a întocmit o documentație pentru ca anumite obiective din comuna Căbești, obiective cu potențial turistic important, să fie cuprinse într-o zonă naturală protejată și în felul acesta să creăm condiții pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru ca oamenii să poată să se bucure de ceea ce ne oferă natura în județul nostru. Am fost în teren cu echipa Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și cu doamna primar din comuna Căbești. Un asemenea obiectiv va contribui la dezvoltarea zonei, atât din punct de vedere economic, cât și turistic. E vorba de o arie de peste 100 de hectare, care cuprinde toate cele trei obiective și o dată instituit acest regim de arie protejată, va exista posibilitatea accesării unor fonduri europene”, transmite vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Toate cele trei obiective se situează în Munții Pădurea Craiului. Primul obiectiv, Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, se întinde pe o suprafață de 27,2 hectare, Râul Pietrificat pe o suprafață de 59,8 hectare, iar Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii se întinde pe 22,8 hectare.

Valea Sohodolului, cu întreg peisajul, dar mai ales cu Râul Pietrificat și stânca numită „Cucuruz” este o zonă unică, cu o geologie complexă și apă cu proprietăți chimice aparte. În zonă au fost păstrate atât peisajul, cât și calitatea apelor subterane și de suprafață, care au determinat apariția acestor fenomene naturale unice.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ford says:

  cu conditia sa nu se mai taie padurile

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperă gama Toyota! Te așteptăm la noul dealer TOYOTA ORADEA

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Capra cu trei iezi” vine în weekend, la ERA Park Oradea
  ERA Park Oradea continuă și în acest an tradiția pieselor de teatru pentru copii. Duminică, 23 ianuarie, de la ora 11, cei mici sunt invitați la spectacolul „Capra cu trei iezi”, jucat de actorii Trupei Arcadia in regia lui Daniel Vulcu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  1.000 de localnici din Suplacu de Barcău cer înființarea unui post de jandarmi
  Lista cu cele 1.000 de semnături ale localnicilor a fost înmânată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, de către parlamentarul Adrian Merka, din Grupul Minorităților Naționale. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mai multe firme, mai mulți angajați în Bihor
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CJ Bihor alocă 65% din buget - 115 milioane de euro - pentru investiții în 2022
  Consiliul Județean Bihor a anunțat joi proiectul pentru buget pe anul 2022. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să cumpărați corpurile de iluminat perfecte

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.