bihon.ro Web analytics

Călin Pop cântă „Jocul ursului”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Jocul cu măşti de urs simbolizează moartea şi reînvierea naturii şi se joacă de Anul Nou.
Scris de Camelia Busu - Jocul cu măşti de urs simbolizează moartea şi reînvierea naturii şi se joacă de Anul Nou.

Luni, 9 decembrie, a fot lansat pe Youtube un nou clip cu Călin Pop, „Jocul ursului”- cântec prelucrare de pe albumul „Ritual de iarnă” scos la Soft Records. Fascinat de acest joc care se practică încă în zone din Moldova, Călin Pop a prelucrat acest cântec, interpretându-l la chitară şi blockflote.

„Provenind de la geto-daci, în tradiția rurală precreștină, «Jocul ursului» ca ritual alungă demonii, spiritele rele. Legenda spune că ursul aduce bunăstare, sănătate şi noroc dacă îţi calcă gospodăria”, spune Călin.

Jocul ursului a fost filmat pentru videoclip de Iulian Postolache la Leorda – Comăneşti – Bacău iar imaginile cu Călin Pop au fost realizate de Gheorghe Rus.

Jocurile cu măşti din Moldova sunt obiceiuri arhaice, agrare şi pastorale de tradiţie multimilenară, ce au loc cu prilejul Anului Nou. Referitor la aceste vechi obiceiuri, Mircea Eliade scria:

„Asemenea ceremonii sunt încă populare în Balcani, în România mai ales, în timpul celor 12 zile din Ajunul Crăciunului, până la Bobotează. La origine, acestea erau ceremonii în legatura cu întoarcerea periodică a morţilor şi comportau tot felul de măşti animale – cal, capră, urs (…)”. Jocul ursului se numără între obiceiurile de iarnă româneşti, mai ales în Bucovina, şi se mai practică şi astăzi.

„Jocul Ursului” este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu măşti întâlnite în satele bucovinene. Cei mai spectaculoşi urşi de Anul Nou se întâlnesc în Bosanci, Udeşti, Chilişeni, Stirbăţ, Poieni, Boroaia şi în zona Câmpulungului, în special la Sadova şi la Fundu Moldovei. Jocul cu măşti de urs simbolizează moartea şi reînvierea naturii.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cineva says:

  penibil…jenant…

 2. BIHON Opinii

  Sechestrele Fiscului încetează în dosarele penale
  Prin decizia nr. 581/2019 Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 213 alin. (8) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma anterioară modificării prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017 sunt neconstituționale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  În memoria victimelor Holocaustului
  Expoziţia „In memoriam Auschwitz” a fost vernisată luni, la Sinagoga Neologă Sion.

  România

  Gheorghe Dincă, scrisoare pentru familia Luizei: Am fost obligat să mint că am ucis-o
  Familia Luizei Melencu a primit scrisoare de la Gheorghe Dincă, în care acesta susţine că fata „ a fost furată”, nu omorâtă, iar el a fost obligat să recunoască o crimă pe care nu ar fi comis-o. „Eu aici îl cred”, a declarat, luni, Monica Melencu, mama fetei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni au acordat peste 800 de amenzi în patru zile
  Peste 500 de amenzi au fost acordate pentru depășirea limitelor de viteză.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primii pași pentru centura ocolitoare Oşorhei
  Consiliul Director al Zonei Metropolitane Oradea a decis săptămâna trecută organizarea licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate a centurii ocolitoare a Oşorheiului, a transmis primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei cazuri noi de gripă în județul Bihor
  În sezonul rece 2019-2020 s-au înregistrat patru cazuri de gripă în județul Bihor, toate având o evoluție pozitivă.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.