bihon.ro Web analytics

Candidatii UDMR se revendica de la Ady

Grupul statuar „Holnaposok” drept cadru pentru lansarea candidaţilor UDMR pentru Parlament.
Scris de Călin Corpaş - Grupul statuar „Holnaposok” drept cadru pentru lansarea candidaţilor UDMR pentru Parlament.

 UDMR Bihor şi-a lansat candidaţii pentru Parlament, miercuri după-amiază, la statuia poeţilor maghiari de pe pietonalul orădean, în faţa a circa 100 de simpatizanţi. Locul ales a avut o valoare de simbol, poeţii maghiari, prin care şi Ady Endre, fiind reprezentanţii curentului „Holnaposok”. „Halnop” înseamnă „mâine”, iar sloganul UDMR pentru această campanie electorală este „Încredere, speranţă, viitor!” („Bizalom, biztonság, jövő”). De altfel, această alăturare ziua de mâine („holnap”) şi viitor („ jövő”) a persistat în discursurile candidaţilor UDMR, ce au dorit, astfel, să-şi asocieze imaginea cu idealurile poeţilor Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tamas – militanţi pentru modernism în era statului austro-ungar.

 Realizările UDMR şi viitorul

În spatele pupitrului de la care s-a vorbit doar în maghiară, stătea un banner cu imaginea Oradiei de altădată şi cuvintele „A Holnaposok – A Nagyvaradi Főutcán”, aşezate sub logo-ul UDMR. Semn că inaugurarea recentă a grupului statuar cu cei patru poeţi a căzut perfect pentru un UDMR aflat în prag de campanie electorală. O campanie electorală ce se anunţă dificilă pentru UDMR, în condiţiile în care va trebui să combată la greu partidul popular ardelean lui Tokes – PPMT – ce beneficiază şi acum de sprijinul masiv al Guvernului Orban Viktor. Cum PPMT denotă un aer radical-naţionalist, patosul roş-alb-verde al manifestării UDMR de ieri nu trebuie să mire.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului naţional al Ungariei, după care preşedintele Kiss, care a garantat în faţa electoratului pentru candidaţii UDMR. Apoi, Biro Rozalia (Colegiul 1 Senat) a trecut în revistă realizările UDMR pentru comunitatea maghiară locală – Cetate, statui, şcoli, grădiniţe – afirmând că îşi propune şi pe viitor să lupte pentru tinerii care vor o întreprindere sau pentru ca bătrânii să trăiască mai bine. „Pentru toţi oamenii, maghiari şi nemaghiari care trăiesc în această ţară”, a declarat Biro. Apoi, o tânără cu glas pătrunzător a cântat însufleţită un imn popular maghiar. Cseke Attila (C.1 deputaţi) a insistat şi el pe cuvântul „viitor”, recitând dintr-o poezie de Ady care, a subliniat candidatul, este la fel de valabilă şi azi. Parafranzândul pe Ady, Cseke a arătat că e nevoie de curaj, de putere şi responsabilitate pentru a merge înainte şi a realiza ceva în viaţă. În acest context, candidatul s-a declarat mândru de ce a realizat UDMR în cei 22 de ani. Şi Peto Csilla (C.6 deputaţi) a vorbit despre comuniunea dintre UDMR şi comunitatea maghiară, transmiţându-le celor prezenţi că „laleaua ne uneşte”. Pasztor Sandor (C.8 deputaţi) şi-a exprimat speranţa că va fi măcar un parlamentar UDMR de Oradea (eventual el – n.r.) şi şi-a dorit ca „Dumnezeu să bine cuvânteze Oradea. Oradea noastră”. Szabo Odon (C.2) şi-a mai arătat o dată talentul de orator, vorbind înflăcărat de la tribuna UDMR. El a făcut referiri voalate la adversarii politici din gruparea Tokes (PPMT) şi a ţinut să transmită electoratului etnic maghiar că „ori va fi UDMR în Parlament, ori nu va fi nimeni!” şi „să aveţi grijă cum votaţi”. Ca şi antevorbitorii săi, Szabo a subliniat realizările UDMR în Oradea – statui maghiare, teatru maghiar – deşi „mulţi nu ar fi crezut”. Apoi, i-a încredinţat pe maghiari că vrea „să fim pe plaiurile natale, cu drepturi egale faţă de oricine, încă 1.000 de ani!”. De aceea, candidatul consideră că e obligatoriu ca UDMR să vrea să fie în organele de conducere „peste tot unde se ia o decizie”.

După discursuri, fiecare candidat a semnat un legământ, obligându-se „să reprezinte comunitatea maghiară sub toate formele şi toate posibiltăţile în Parlament”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.